Slik steker du baksten din:

15.08.2016 - 08:59 8 kommentarer



 

Et av de mest stilte spørsmålene i kommentarfeltet på oppskrifter her på bloggen er temperatur på ovn og steketid. 

Det er også et av de mest vanskelige spørsmålene å svare på.

Jeg skal prøve å forklare:

La oss feks ta boller. Jeg kan skrive i oppskriften at de skal stekes på 220 grader i 12-15 minutter. Da harjeg laget boller som er 75 gram store. Det kan jo hende at du lager de mindre eller større. Hva tror du skjer med steketiden om dine boller er mindre? Jo den må forkortes. 

Slik er det også med kaker. Jeg har slutte å helle kakeformene fulle. Jeg steker heller bunnene i flere omganger. For steker jeg en kake i en 25 cm form og deretter må dele den i 3 lag så er det like greit å steke den i 3 omganger slik at den ikke er brent eller tørr på sidene. 

En kake i en 25 cm form trenger kortere steketid enn om du har samme røren i en 22 cm form. Mindre form blir høyere kake ergo du må forlenge steketiden, men da bør du også skru ned litt på varmen slik at den ikke blir tørr i kanten.

Forvirret?

En tommelfingerregel er også at etter halvgått tid kan du åpne ovnen. Men jeg har erfart at dette er 2/3 av tiden. Da er det trygt å åpne ovnsdøra og titte inn. Bare ikke på vannbakkelse. Den må stå til den er ferdig gyllen brun.

Jeg steker også alt av bakst på varmluft. 

Noen ovner er sterkere i termostaten enn andre. Det betyr at du må ha lavere temperatur enn det står i oppskriften. 

Forvirret? 

Poenget er at det ikke er noe fasit. Du må finne ut hvordan din ovn fungerer. Så må du velge om du vil steke på over og undervarme eller på varmluft. Begge funker. Over og undervarme tar ofte bare litt lengre tid :P Steker ovnen din skjevt hadde jeg tatt den rett tilbake til butikken for det funker dårlig. Du ser dette kjapt når du steker boller eller franske makroner. 

Når det er sagt så steker man aldri marengs....man tørker den :P Hvis du ikke vil ha den stekt da og misfarget. DA steker du den. Marengs blir alltid for meg best på varmluft. Når jeg har det travelt setter jeg temperaturen opp mot 110-1120 grader men som regel er det kun 80-90 grader ovnen står på.

Temperaturer på baksten:

  • Marengs => 80-120 grader
  • Sukkerbrød => 160-180 grader
  • Kakebunner => 180 grader
  • Franske makroner => 130-140 grader
  • Gjærbakst => 220-225 grader
  • Cookies => 170-180 grader
  • Cupcakes => 180 grader

Steketiden vil selvsagt avhenge av hvor store cupcakes, cookies eller kaker du lager :)

Håper du ble litt klokere :)

Spørsmål kan legges igjen i kommetnarfeltet. 





 

8 kommentarer

Kari-Mette

15.08.2016 kl.10:21

Hei på deg Anne Brith 🌞 Tusen takk for nyttige informasjon, dette skal jeg ta til meg og lagre 😊 Jeg har ikke spørsmål ang dette, men makroner 😊 Hvor lenge kan de ligge i fryseren før de blir dårlige/ødelagte? Skal lage ca 150 til et bryllup, i 3 forskjellige smaker, og vil begynne i god tid, for jeg er ikke utlært på det feltet, så mye kan gå galt, og jeg må lage på nytt😊 Så, hvor lenge kan de ligge i fryseren, og hva lønner det seg å pakke de inn i, tette plastbokser?

Håper du kan hjelpe meg 😊

Klem fra en uerfaren makronbaker 😊

Kari-Mette

Anne Brith

15.08.2016 kl.10:43

Kari: Du kan ha dem opp til 6 mnd i frys altså... det har funket fo rmeg <3

Kari-Mette

15.08.2016 kl.11:54

Tusen takk for svar 😊 Ønsker deg en fantastisk flott dag🌞😎 Digger deg og bloggen din 🌞😎

Kari-Mette❤️

Astri

15.08.2016 kl.13:34

Hva med to brett samtidig i ovnen f.eks makroner

Anne Brith

15.08.2016 kl.13:50

Astri: Jeg har ikke bra erfaring med dette. Det blir liksom aldri helt perfekt.... Da velger jeg heller å ha ett brett i gangen og få alle like fine <3

Lise

16.08.2016 kl.13:55

Hei!

Driver og prøver meg på cookies for tida :) Men når jeg steker dem kommer det boblete områder :( De er jo helt jevne når jeg putter dem inn, men så blir de ujevne når de stekes...

Noen tips?

<3

Maylen

16.08.2016 kl.21:56

Du har en veldig bra blogg, og jeg digger å følge deg på snapp! Misunner forholdet du har med dine barn, for det er ikke gitt at man går veldig godt over ens :/

Men nok om det, jeg lurte litt på dette med å steke midt i ovnen eller neders. Når bruker man hva? Har du forsøkt å ha 2 brett med boller i ovnen samtidig?

Maylen 😀

Anne Brith

17.08.2016 kl.05:46

Maylen: Det skal gå strålende. Jeg bruker å gjøre det med boller når jeg har det travlet. Bare ha på varmluft slik at det sirkulerer godt inni ovnen. Ellers steker jeg midt i som regel. Noen ovner feks Miele har jeg erfart at man må steke langt ned. Slik var det med min gamel ovn.

Skriv en ny kommentar

hits