Adventskalender og hjemmelaget fudge

30.11.2016 - 19:39 12 kommentarer

Annonse



En  hjemmelaget adventskalender av pepperkaker er noe vi gleder oss over gjennom hele desember. 

Hvert år lager vi den alltid sammen. 

Slike juletradisjoner er viktig for meg å gi videre til barna. 

Jeg husker mitt aller første bakeminne hjemmefra. Da satt jeg sammen med mine 2 søstre og ventet på at mamma skulle finne frem pynt til akkurat slike pepperkaker jeg har laget med barna i dag. 

Jeg glemmer aldri det minnet. Det husker jeg ofte på når jeg selv står på kjøkkenet med mine små og gir dem de samme opplevelsene de forhåpentligvis husker når de blir store. 

Jeg "lånte" bakeboken til mamma for mange år siden og fant den tilbake i forrige uke. Pepperkakeoppskriften mamma brukte er den dere får her i dag. 

Vi lager som regel hjerter og pynter de med glasur. Så henges de opp i en krans eller festes på en guirlande og hver dag frem til jul får et av barna en pepperkake. 

Jeg har brukt Dansukker så lenge jeg kan huske. Både finkornet sukker og melisen er mine favoritter. Melisen er aldri klumpete og sukkeret som er finkornet løser seg raskere opp i bakst og gir et bedre resultat. 

Nå har både sirup og glukose kommet på flasker i butikk. DET liker jeg godt. Jeg tror at glukose og sirup er noe vi kommer til å bake mer og mer med fremover for det gir alltid en veldig god glans i feks kremer. 

Dansukker sin hjemmesiden finner du masse inspirasjon til baking. Særlig nå før jul kan du boltre deg i gode oppskrifter. Mine favoritter er: Krumkaker med tyttebærsmørkrem, sjokoladekaken Rocky Raod og mammas mazarinkake.

PEPPERKAKEKALENDER

  • 270 g finkornet sukker fra Dansukker
  • 2 dl lys sirup fra Dansukker
  • 150 g smør
  • 2 ts kanel
  • 2 ts ingefær
  • 1 ts nellik
  • 3 dl melk
  • 1 kg hvetemel
  • 2 ts natron

Varm opp sukker, sirup, smør, krydder og melk. Ha så i mel og natron og kna deigen sammen. 

La deigen avkjøle seg.

Kjevle ut deigen på benken. 

Stikk ut 24 hjerter og stek disse i 9 minutter på 180 grader. 

Når hjertene kommer ut av ovnen stikker du hull i dem med spissen på en rund sprøytespiss.

La pepperkakene avkjøles og pynt dem med glasur. 









 

GLASUR

  • 250 g melis fra Dansukker
  • 1 eggehvite
  • 1 ss sitronsaft

Bland alt sammen og pisk det med en grind i en kjøkkenmaskin. 

Når massen er blitt tykk og blank er den ferdig. 

Ha glasuren i en sprøytepose og pynt pepperkakene. 

OM du føler at glasuren er for tykk kan du ha 1 ts vann i glasuren for å tynne den litt ut. 













 

Fest på bånd og heng opp :)







Vi hadde også veldig lyst til å lage fudge her hjemme så mens vi hengte opp kalenderen så ble det litt ekstra kos. 


 

Fudge er det beste jeg vet.  Det blir ca mellom 30 - 50 biter av dette. Alt etter hvor store du kutter dem. 

Denne varianten med sjokolade og vanilje er knallgod. Du må lage fudgeoppskriften 2 ganger. Og i hver oppskrift ha sjokolade. Den første hvit og den andre mørk.

Oppskriften er som følger:

FUDGE

  • 1 boks søtet kondensert melk ( dette er ca 400g og husk at den skal være søtet) 
  • 100 g finkornet sukker fra Dansukker
  • 150 g meierismør
  • 1 vaniljestang delt i to

Denne må altså lages to ganger. Dvs du må ha 2 bokser kondensert melk, 200 g sukker, 300 g smør og 2 vaniljestenger. 

  • 75 g hvit sjokolade ( i den nederste delen ) 
  • 75 g mørk sjokolade ( i den øverste delen )

Kle en form med bakepapir. 20x20 cm

Del vaniljestangen.

Ha alle ingrediensene i en gryte og la det hele varmes forsiktig opp. Rør godt i gryten slik at det ikke brenner fast mens det koker opp.

Massen skal koke opp og koke til den blir fin og tykk. Fargen skal være som prim. Dette kan ta ca 15 minutter. Sett gjerne klokke på slik at du vet tiden.

Hvis du har et steketermometer skal den vise ca 114 grader.

Vaniljestangen tar du ut først når fudgen er ferdig. Da har du i den hvite sjokoladen. Rør godt. 

Hell fudgen i en form a 20 x 20 cm

Lag den mørke fudgen. På samme måte som den lyse bare at du har i mørk sjokolade. Hell dette over den lyse. La den stå og avkjøle seg før du setter den i kjøleskapet natten over. Del i biter og ha på glass eller i cellofanposer.

GOD JUL 

Husk å ta en titt inn på Dansukker sin hjemmeside for inspirasjon til julebaksten 

 

12 kommentarer

Torunn

30.11.2016 kl.20:18

Så fint kjevle, hvor er det fra?

Sandra Marie

30.11.2016 kl.20:28

såå koselig :D

Maren

30.11.2016 kl.21:20

Du har verdens søteste barn! Kan du adoptere meg? Ser alltid ut som dere har det så koselig :D

Carina

30.11.2016 kl.21:26

Hei 😊 Takk for at du deler oppskriften!

Lurer bare på en ting - i oppskriften på fudge står det to bokser kondensert melk også skriver du at den skal lages to ganger. Er det totalt to eller fire bokser kondensert melk?

Anne Brith

01.12.2016 kl.06:38

Carina: to totalt

Marianne

30.11.2016 kl.21:45

Hei. Er det 2 bokser melk pr porsjon, slik at eg må

ha 4 bokser totalt ?

Anne Brith

01.12.2016 kl.06:38

Marianne: bare 2

Bente

01.12.2016 kl.08:05

Når du svarer to bokser totalt, er alt nedover for begge gangene???

Anne Brith

01.12.2016 kl.08:19

Bente: ja

Bente

01.12.2016 kl.10:58

BAre jeg som er treig her, stemmer det at den første porsjonen jeg lager skal

Inneholde; 1 boks kond melk, 50g sukker,75g smør og halv vanilje stang??

Anne Brith

01.12.2016 kl.10:59

Bente: nei, den skal inneholde 1 boks melk, 125 g smør, 150 g sukker og en vaniljestang.

Karen Elise

18.12.2016 kl.15:03

Takk for god oppskrift og forklaring på glasur til pepperkakene. Har i år så fine pepperkaker som jeg aldri har hatt før :D

:)

Skriv en ny kommentar

hits