Boller du vil elske



Jeg har alltid en hemmelig ingrediens i bolledeigen min jeg. 

Jeg tenkte ikke å røpe det, men på bildene er det umulig ikke å se det så jeg må tilstå :P

Når jeg har i væsken i det tørre tilsetter jeg alltid en stang vanilje. Eller rettere sagt frøene fra en vaniljestang. Dere ser det godt på bildene hvor du ser bollene heve. 

Denne oppskriften er perfekt til et brett. 20 boller, tett inntil hverandre. Veid til ca 80-90 gram. 

PERFEKT!

Og du, jeg pensler bollene mine innimellom. Noen ganger gjør jeg ikke det. Det kommer litt an hvilket uttrykk jeg vil ha på bollene mine. Med egg blir de liksom litt mer "hjemmelaget" om dere skjønner? 

Vel, her er oppskriften. 

BOLLER

  • 700 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 1 pk fersk gjær
  • 1/2 ts salt
  • 5 dl melk
  • 100 g smør i terninger
  • 1 ts kardemomme
  • 1 egg
  • frø fra 1 vaniljestang
  • egg til pensling

Ha mel, sukker,kardemomme, salt og gjær i en bolle. 

Varm opp melken slik at den er fingervarm. Ha egget i og rør dette sammen. Hell væsken over den smuldrede gjæra og bland dette sammen. Mens du blander har du i frøene fra en vaniljestang. 

Ha til slutt smøret som er i terninger i bollen og elt dette sammen til en smidig bolledeig. Jeg elter alltid i 10-15 minutter. 

La deigen heve i 30-45 minutter. 

Trill ut boller ( vei eventuelt opp til 80-90 gram), og legg dem på en plate dekket med bakepapir. 

La bollene etterheve i minst 30 minutter. Pensle dem om du ønsker med melk eller egg og stek dem på 220 grader varmluft, midt i ovnen i 12-15 minutter. 

ELSKER du gjærbakst og vil bryne deg på supermyke franske nugattiboller så finner du oppskriften her. Den er magisk. 

Alle oppskriftene under kategorien gjærbakst finner du via denne linken

 













 

23 kommentarer
  • Charlotte 03.03.2017 kl.11:02

    De så fantastisk gode ut!! :-)
  • Lunamon design 03.03.2017 kl.11:05

    Himmelsk!

    Ha ei strålandes helg
  • Marianne 03.03.2017 kl.11:10

    Hei, disse bollene vil jeg gjerne prøve, bare lurer, hvis jeg kun har tørrgjær, er det 1 pose jeg skal bruke for å erstatte den ferske?

    På forhånd takk for svar 😊
  • Anne Brith 03.03.2017 kl.11:20

    Marianne: Ja, det kan du. Men husk med tørrgjær trenger du mer tid til heving. Så vær tålmodig :)
  • Linda 03.03.2017 kl.11:37

    Nystekte boller er himmelsk! Og så lurt med vanilje! Pleier å pensle med melk rett etter jeg tar de ut av ovnen jeg, blir blankt og fint ☺
  • Torhill 03.03.2017 kl.12:02

    Hei

    Bare lurte . Skal vanlig gjær også bare rett i melet ? Har alltid trodd man blader med det våte
  • Anne Brith 03.03.2017 kl.12:21

    Torhill: Jeg trodde også det, til jeg fikk tips fra en baker å gjøre det slik. Mindre å styre med...går raskere og samme resultat :)
  • Siv 03.03.2017 kl.12:35

    De så kjempegode ut! Du er så flink,og jeg gleder meg over å lese det du legger ut,både baking og livet ellers. Har du noen tips/oppskrift på litt "sunnere" søt gjærbakst? (uten kunstig søtning) Jeg prøver å få ned vekten for tiden og lørdag er min kosedag. Både jeg,mannen og våre tre gutter elsker gjærbakst.. :-)
  • Anne Brith 03.03.2017 kl.12:59

    Siv: Mitt beste tips på å gå ned i vekt er trening... men du har du lest hvordan jeg gikk ned 30 kg?

    Her er link: http://annebrith.blogg.no/1450094477_jeg_slanket_meg_33_kg.html
  • 03.03.2017 kl.12:44

    Er utdannet baker/konditor og i bakeriet tilsetter vi fersk gjær rett i melet.
  • Jannike 03.03.2017 kl.12:55

    Bruker en tørrgjær tar det ikke lenger tid om en bare har høyere temperatur på vesken... Det er ihvertfall min erfaring og jeg baker mye gjærbakst og kun med tørrgjær😊
  • Anne Brith 03.03.2017 kl.13:10

    Jannike: Det kan nok stemme. Men min erfaring er at å anbefale en høyere temperatur kan være litt risky for de som ikke har bakt noe særlig og leser her. Derfor sier jeg ofte at det tar litt lengre tid, men det er helt rikitg det du sier så har man kontroll på væsketemperaturen så vil det ta akkurat like lang tid :)
  • bergogolsen 03.03.2017 kl.13:23

    gud, dette så godt ut!! :D
  • Margrethe 03.03.2017 kl.14:25

    Kan man ha salt og gjær sammen da?
  • Anne Brith 03.03.2017 kl.16:08

    Margrethe: Ja :)
  • Jeanett 03.03.2017 kl.15:03

    Hei, linken du sente ut ang vekttap får jeg ikke til å fungere. Kan du prøve å sende den på nytt?? Tusen takk😊💕
  • Anne Brith 03.03.2017 kl.16:19

    Jeanett: fikset nå :)
  • Linneleen 03.03.2017 kl.17:06

    Takk for tips 🖒 oppskriften er veldig lik den jeg pleier å bruke, men skal teste med vanilje nestegang 😀

    Og nugatti bollene var farlig gode, de kommer til å bli laget flere ganger 😊😊
  • Ella 03.03.2017 kl.21:12

    I morgen blir det bollebaking! Takk for oppskrift, og tips. :)
  • Anne 04.03.2017 kl.00:40

    Smøret i terninger, er det romtemperert eller kan det være rett fra kjøleskapet?
  • Anne Brith 04.03.2017 kl.06:50

    Anne: Rett fra kjøleskap går fint :)
  • Jeanett 04.03.2017 kl.08:51

    Hei, tusen takk for svar💕😃
  • kjerringa på heia! 04.03.2017 kl.08:56

    Kjære VAKRE Anne Brith =D

    Nå er det sikkert snart 1 år sida eg kommenterte, og eg er aldri på sosiale medier, men bloggleser - TAKK for dei beste oppskriftene du deler, eg bruker deg som oppskriftsbok og er liveredd at pc´n skal ryke - derfor måtte eg sette meg ned med penn og papir her om dagen... ;-)

    Dei franske nugattbollene...himmel og hav å heljeli´goe´dei er...! Eg skal riktignok tilstå at eg har prøvd meg fram og over dobla sukkermengda, men så bruker eg ikkje nugatti då, men kanel- & vanlije- fyll. Snickerskaka blei tatt til nye høyder med di oppskrift osv osv.

    Trur eg har skjønt av bloggen din, at "mi" medmennesker ikkje er så greie med deg etter at "bloggerne" begynte på tv.

    Vel, eg har nok au hatt litt meininger om deg...unskyld... (i det stille, vel og merke, men det er ikkje det negative mi oppmuntrer hverandre på!!!).

    DERFOR: Løft nesetippen du vakre, og gløm endelig ikkje oss som aldri kommenterer noen steder som både leser blogg og kanskje au ser blogg! Du har nok ein gedigen skare av tilhengere i oss! =) Mi ser deg mi au, og heier deg fram, og eg er vel vitterlig ikkje aleine om å ikkje bruke faceboka, insta, snap o.l.!? I min husmorske "ensomhet" & angst, =) er eg så nesegrus full av beundring av alt du tør og alt du har fått til - Tenker du er slik ei dame Erna vil mi skal bli; som får ting til og tjener peng for landet! ;-)

    Ja, detta var bare ei lita helsing fra sørlandet, og du, når Drømmehuset er funnet, håper eg mi får "være med" og se på interiøret, for det er så himla moro! Håper dere finner hus snart, så dere kan starte på fortsettelsen, for eg skjønner hvis noen små blir litt utålmodige... Syns uansett å mye eg sjøl har "levd", så har det kjent ut som at livet er satt på vent, når eg har visst at heimen min var midlertidig i ei flytting. Lykke til! ;-)

    Ps! Eg er Heljeli´misunnelig på dei flotte vippan dine...sukk...kun primer her i garden... :-D

    Beste helsing med ønske om ei god helg og god helse for deg (ta vare på deg sjøl!)!

    Beste klem fra kjerringa på heia =D