Solboller

11.03.2017 - 10:03 9 kommentarer



I går bakte Linda og jeg de beste bollene noensinne! Gjærbakst, eller bolledeig da, med kanel, sukker, smør og vaniljekrem. Altså, det blir ikke bedre. Jeg var litt skeptisk først, for Linda mente hun lagde deigen litt for tykk. Eller det blir mer riktig å si at oppskriften på deigen gir en litt for tykk deig. Det fant Linda og jeg fort ut. MEN Linda løste det nokså bra. Litt youghurt i deigen og vips, ble den smidig og fin :P

Dette er en nokså stor deig men igjen: Kan det noen gang bli for mye gjærbakst? :P

Du bør starte med å lage vaniljekremen. Det var en ny oppskrift vi testet ut og denne gangen må jeg si at matprat.no skuffet bigtime. Men heldigvis klarte jeg og Linda å improvisere og få til en bra vanlijekrem på egen hånd. 

Her er oppskriften vår.

VANILJEKREM

  • 8 eggeplommer
  • 1 dl sukker
  • 1 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker
  • 6 dl melk 
  • 3 ss maizena

Bland alle ingrediensene i en kjele og sett på middels varme. Rør godt til alt tykner og koker. 

Ta da kjelen av varmen og avkjøl det hele. Ha kremen i en sprøytepose. 

Lag bolledeigen.

SOLBOLLER

  • 1400 g hvetemel
  • 200 g sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts havsalt
  • 2 pk fersk gjær
  • 9 dl melk
  • 170 g smør

FYLL

  • smør
  • sukker
  • kanel

Ha det tørre i en bolle. Smelt smør og ha i melken. Bland den ferske gjæra i melken eller smuldre den i det tørre.

Hell over væsken og elt det hele sammen til en fin og smidig deig. 

La deigen heve i 45 minutter. Legg gjerne plastfolie over slik at deigen får jobbet seg fin og stor. 

Del deigen i to og kjevle ut en stor firkantet leiv. Smør på smør, strø på sukker og kanel og rull den opp. Del opp og legg snurrer på platen. 

La disse heve og fyll dem rett før de skal i ovnen med vaniljekrem. 

Stek solbollene på 225 grader varmluft, midt i ovnen i 12-15 minutter. 

GLASUR

  • Melis
  • sitronsaft

Bland sitronsaft og melis til en tykk og fin masse og sprøyt ut melis med en sprøytepose på bollene. NAM!

Mange som spør hvorfor jeg aldri bruker vann og melis. NO NO NO. Vann og melis er IKKE en bra kombo på boller og annen gjærbakst. Det smaker altfor søtt og med sitron får du ikke bare en bedre smak men konsistensen på glasuren blir perfekt. 

Gode klemmer herfra. 












 

9 kommentarer

Mariann

11.03.2017 kl.11:09

Bruker du fersk sitronsaft (presser selv) i glasuren, eller sånn sitronsaft på gul flaske?

Anne Brith

13.03.2017 kl.08:39

Mariann: flaske :)

11.03.2017 kl.13:51

Hvor mange boller blir det med denne deigen??

Anne Brith

13.03.2017 kl.08:38

Anonym: ca 40 :)

11.03.2017 kl.15:43

Hvilket smør har du brukt? 😁 De Såå bare så gode ut, og skal testes i dag😁

Anne Brith

13.03.2017 kl.08:39

Anonym: Tine smør

madelen

12.03.2017 kl.02:24

Forskjellen på gjærbakst med smeltet smør og terninger man elter inn?

Anne Brith

13.03.2017 kl.08:38

madelen: Litt sprøere etter steking har jeg en følelse av. Og mulig litt mer smidig deig.

Lunaen

18.03.2017 kl.23:50

Åååååh de så gode ut! :D Som alt annet du lager :D God helg, Anne Brith! <3 :* Kos deg!

Skriv en ny kommentar

hits