Grove fylte horn

Noe av det første mamma og jeg lagde da hun kom sørover var grove horn. Ååååh jeg elsker mammas grove horn. 

Men det som er med mamma er at hun bare har noe i bollen. Det blir aldri tid for meg til å veie opp ting haha. Hun lager både grove brød og grove horn på slump. Og tilpasser deigen med væske etterpå. 

Det er så herlig og befriende, men ikke alltid like enkelt for meg som blogger som skal dokumentere alt. Så denne oppskriften må du også lage litt på "slump" om du vil prøve den ut. Eller i alle fall ha det tørre i først og så se an deigen litt. Den var nokså fast her hos oss. 

Mamma er den som har lært meg at jeg både skal ha litt sukker og litt salt i gjærbaksten. Sukkeret hjelper gjæra i deigen og gjør at den "jobber" raskere og bedre og så får brødene en finere skorpe av sukkeret. 

Saltet har du i brødet for å forsterke glutenet og selvsagt for å gi smak. Men det er også viktig for gjæringsprosessen. Så du bør ha litt salt og sukker i ditt grovbrød er min kjære mammas tips. 

GROVE HORN

  • 200 g hvetemel
  • 200 g sammalt hvete grov
  • 200 g sammalt hvete fin
  • 1 pg fersk gjær
  • 1 ts sukker
  • 1 ts salt
  • 80 g smør
  • 4-5 dl melk eller vann ( personlig valgte jeg melk men mamma sier vann funker utmerket)
  • hvitost 
  • fyll

Ha alt det tørre i en bolle.

Smelt smøret.

Ha i melken. 

Smuldre gjæren i det tørre. 

Hell så i melkeblandingen. 

Elt det hele minst 15 minutter.

Forhev deigen i 45 minutter under plastfolie. 

Del deigen i 2 deler og rull ut to leiver. Disse skal deles i 8. 

Legg på fyllet. 

FYLL

  • 200 g skinke
  • 1 løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 3 ss tomatpure
  • 1 dl vann

Fres løken på en panne. Ha i hvitløk og fres dette litt før du har i skinken. Bland i tomatpure og vann. Ferdig fyll hehe. 

Fyll hornene og rull dem sammen. 

La dem etterheve GODT!

Jeg tror vi etterhevet dem vel 1,5 time under plastfolie. 

Stek dem på 220 grader til de er gode og brune. MINST 20 minutter sier mamma. Haha. Jeg tror hun lot dem stå i 25 minutter for de ble mektig brune. Men smakte fortreffelig.

Jeg har lovet å komme med oppskriften på mammas brød også. Den kommer. BESTE brødene ever!

Men nå er det foreldremøte her. Snakkes kjære dere. 

Gode klemmer. 

Følg meg gjerne også på: Instagram,  FacebookPinterest eller Twitter ♥ Eller snap med meg på annebrith.no












 

5 kommentarer
  • 18.05.2017 kl.18:38

    Nam, dette må jeg teste ut 👏🏼
  • Statera Marit Ebeltoft 18.05.2017 kl.20:04

    Mmm det er så deilig å ha slik tilgjengelig :D Enkelt og godt :)
  • Ida Caspara 18.05.2017 kl.23:54

    De så fantastisk gode ut❤ tenker jeg skal prøve ut denne oppskrifta de❤
  • Ellen 19.05.2017 kl.14:42

    Disse så skikkelig nammis ut <3 Jeg er også en sånn som baker på slump. Datteren min som gjerne vil lære å bake rundstykker og brød, får helt noia av meg. "En dæsj av ditt og en dæsj av datt" er kanskje ikke så lett å lære, hehe. Men! Lurte på det med sukker. Jeg pleier å bruke en liten kladd lys sirup - vet du om det gir det samme virkning? Ønsker deg en finfin helg.
  • Anne Brith 19.05.2017 kl.15:12

    Ellen: Det tror jeg ja!