hits

Hun gruer seg til jul....

15.11.2017 - 08:35 15 kommentarer

Jeg fikk vondt inni meg. 

Du kan jo ikke grue deg til jul, var min første tanke. 

Julen som er så fin ❤

Julen er tradisjoner, familie, deilig mat, vennskap, gaver, snø, pepperkaker, tenne lys, være sammen, skape minner og enda mer! 

Hvordan kan noen grue seg til dette?

Hva er det som gjør at noen velger bort gleden? 

Eller velger de det kanskje ikke bort? 

Kan du fortelle meg hvorfor du ikke gleder deg til jul? Svaret som kom var vanskelig. Det var nært og sårt. Og plutselig husket jeg tilbake til min egen ødelagte jul. Julen med tårer, skuffelser og brutte løfter. Det var jo ikke sånn det skulle bli.

Hun skrev: Pengene strekker ikke mer til. Jeg får nok ikke laget en jul i år slik jeg ønsker. Jeg vet ikke engang hvordan jeg skal ha råd til å kjøpe mat til jul. 

Jeg ble lei meg inni meg. Tanken på at det et sted i Norge sitter 3 jenter og en mamma uten bra mat i julen gjør meg trist. Ikke bare fordi jeg vet at noen har det leit, men også fordi jeg vet at de ikke er de eneste. 

Umiddelbart tenkte jeg på at jeg helt sikkert kunne fikse en gratis matkasse til familien fra Godtlevert eller noe. Men situasjonen er mer kompleks enn det. 

Jeg lå våken til klokken var 2 i natt. Og grublet over hva jeg kan gjøre. For det er mer enn en å hjelpe der ute. Alle burde ha mulighet til å få mat til jul. 

Det river i hjertet mitt når jeg tenker på det. 

Så tenker jeg på barna. Selvsagt klarer barna seg uten pakker til jul. De overlever. Men de er de svakeste. Og vil stille helt annerledes videre i livet, med de midlene de har til rådighet. 

Det er urettferdig. 

Så tenker jeg på min egen overflod. 

Gaver ble plutselig helt uviktig. 

Jeg begynte å tenke at jeg kanskje skulle ta alt på budsjett i år. Ikke bruke en eneste krone til jul. Hvordan ville det blitt tatt imot? Tja helt sant ville det jo aldri blitt for jeg har jo begynt med adventskalenderne til barna. Og det koster jo det også.

Ingen skal grue seg til jul. 

Jeg vet at mange gjør det. 

Hvordan klarte vi oss gjennom den verste perioden? Jeg fikk mat som var gått ut på dato i butikken. Hva om noen butikker bare ga gratis mat til de osm virkelig trengte det. Jeg tror innerst inne at en slik ordning ikke ville blitt misbrukt. Man går jo ikke til noen og sier at man ikek kan betale mat om man kan det. 

Det er veldig ydmykende å fortelle noen at man faktisk ikke har råd til mat. 

Man føler seg veldig liten. 

Og i Norge i dag er det mange som ikke har mat. 

Det gjør meg både trist men også forbannet. 

Jeg må finne på noe ....men hva?

Hun gruer seg til jul....

15 kommentarer

Siw

15.11.2017 kl.09:18

Dette vet jeg alt om! Verste tiden på året, og selv om jeg sier jeg ikke feirer Jul eller bryr meg. Så må jeg ærlig innrømme at det stikker og kommer noen tårer hver julaften, der jeg sitter alene i jogge buksa, som resten av året. Julestemningen får jeg ved å ta del i bloigger som deg, later som jeg tar del i noe, -jeg ikke har gjort på mange år. Julepresanger gir jeg gjerne til naboene i blokka, som en marsipan, adventslys osv. Økonomien tillater ikke mer, men siden jeg ikke bruker noe penger på klær, spiser stort sett kneip, aldri ute eller bruker noe på meg selv, så finner jeg en glede ved å gi. Kanskje i håp om å få noen sekunder....minutter oppmerksomhet?? Men det har ikke skjedd, og skjer sikkert ikke i år heller.De skulle bare visst hvor mange flasker jeg hadde pantet. Ble skilt for 6 år siden, og etter det har jeg sittet alene . Året ellers går det helt greit, men kjenner det svir, spiller på hele føles spekteret, når det lukter julemat i hele oppgangen og hører latter og lyder som gjenspeiler familier som har det hyggelig. Ble adoptert som liten av noen som ikke skulle hatt barn, og i dag har de kuttet meg ut, og de få jeg har litt kontakt med bor langt unna. Har slitt med SP siden jeg var 17 år, i dag er jeg 47 år, og den har gjort meg ensom. Drømmer om å få en pakke til MEG, den skulle jeg sittet å klemt på hele kvelden og åpnet kl. 24 :-)

CK

15.11.2017 kl.09:50

Hei,

I Tromsø er det noe som heter Matsentralen / Tromsø Matsentral

som samler inn overskuddsmat fra butikkene og gir det gratis til de som trenger. Det drives på frivillig basis men har på noen få måneder samlet inn mange tonn mat som er formidlet videre.

Vet at det blir startet opp flere steder i landet. Kanskje finnes det slikt der hun bor?

Bare et tips.

15.11.2017 kl.10:04

Jeg flyttet på krisesenteret med to barn, ett på 6 mnd og ett på 2 år, på selveste juleaften. Så jula er pyton.

Så i år har vi bestemt oss for å ikke ha gaver eller noe ekstra mat. Vi skal bare være sammen og kose oss med hverandres selskap.

Anita

15.11.2017 kl.10:30

Det er jo flere som kan hjelpe med å få en fin jul slik vi alle ønsker oss til stor glede for alle 🎄 Frelsesarmeen og hjelp oss å hjelpe er flere steder i landet 😊 Finn dem på fb og bidrar alle litt blir det jul for alle ❤️

15.11.2017 kl.11:02

Til Siw. Fikk helt vondt av deg da jeg leste om deg og jeg fikk lyst til å sende deg en pakke. Skulle ønske jeg kjente deg og at vi ikke bodde langt unna hverandre. Da hadde du(kanskje) ikke sittet alene (med joggebukse) på julaften og ellers i året. God klem fra (jente/dame på 54 år) Oppland😊

Silje

15.11.2017 kl.13:36

Hei!

Se inne på Anja Johansens blogg. Hun har startet en innsamling til familier som ikke har så god råd. Hvis du tar kontakt med henne, kan dere jo kanskje samarbeide om innsamlingen? Dere har jo begge to store blogger som kan spre budskapet videre.

Samtidig som barnehagelærer mener jeg det er viktig å fortelle sine egne barn om at ikke alle gleder seg til jul, og få dem til å tenke på ting de kan bidra med for å glede andre. Kanskje noen av dem vil at den ene gaven fra deg heller skal gå til noen andre? Kanskje de kan ha kakesalg eller lignende for å få inn penger?

Ida

15.11.2017 kl.13:52

Jeg gruer meg skikkelig til jul i år, jeg finner ikke penger til julegave til min egen sønn. I fjor ble jeg sykmeldt, mistet jobben pga nedbemanning og samboer pakket sakene sine og flyttet ut for et halv år siden. Vi klarer oss greit i hverdagen, men er jo ikke en krone til overs for noe ekstra! I år har vi ikke penger til julebakst, gaver eller ekstra mat. Å leve under fattigdomsgrensen er tøft på denne tiden, for da blir det så innmari tydelig

Malinshjerte

15.11.2017 kl.16:50

Det gjør vondt å lese, nettop fordi jeg vil så veldig gjerne hjelpe, men som deg så undres jeg på hva kan man gjøre? Problemet er så mye større enn det vi egentlig tror det.

Unni

15.11.2017 kl.17:23

Hei, be henne sjekke Hjelp oss å hjelpe på Facebook. Der får du alt du trenger til jul, og kan også adoptere en familie hvis du vil bli giver. En flott frivillig organisasjon.

Lillian

15.11.2017 kl.20:58

dette er et så viktig tema å bra du tar det opp. her har vi alltid hatt en god jul men i år blir nok ting litt strammere av mange ulike årsaker. men vi overlever å ungene skal få gaver men kanskje ikke så mye som før. men hva gjør vel det når jeg vet at mine barn er heldigw. alt for mange barn/voksen som gruer seg til denne sesongen. det skulle ikke vært sånn i rike norge. her jeg bor er det en julegaveaksjon som blir satt igang nå. samler inn penger til vanskligstile familer. slik at de kan få noe de trenger eller rett å slett få mulighet til å være med på en aktivitet/kino/badeland osv. gir litt til den hvert år. kanskje du skulle samarbeida med noen å fått til en slik innsamling

Lotte

16.11.2017 kl.00:37

Det er hjelp å få. Men man må være villig til å ta imot

Anne Linn

16.11.2017 kl.14:18

Her i Aust-Agder har "Hjelp oss å hjelpe" julehjelp med julemat og pakker til alle som trenger det. De som vil hjelpe kan velge hva de vil bidra med. Jeg pleier å adoptere en familie og kjøpe inn mat for julaften og hele romjulen, og gaver til familien. Det er anonymt, så får ikke vite hvem vi hjelper, bare alder på faniliemedlemmene. En flott ordning syns jeg!

Monica

16.11.2017 kl.19:10

INGEN skal grue seg til jul!! Dei som har muligheten burde bli flinkere til å be dei som ikkje har det så lett i jula heim til seg... ingen skal sitte aleine,være uten mat osv!! NESTEKJÆRLIGHET e så viktig i denna gale verden ❤️

Julie

19.11.2017 kl.21:34

En ting er at en mor eller far ikke har råd til skikkelig julemat eller dyre julegaver. Det ordner seg som regel om hun skriver et innlegg på facebook. Uansett kan de ha det koselig sammen likevel, eller dra på et offentlig arrangement, eller feire med venner eller ett eller annet. Samfunnet tar i dag hensyn til foreldre som ikke har økonomi til å gi barna sine en jul etter samfunnets standarder. Jeg er faktisk så arrogant at jeg påstår at det ordner seg faktisk, bare man er løsningsorientert! Og ja, jeg er selv enslig mor, uten noe spesiell inntekt for øyeblikket da jeg studerer. Så jeg vet godt hvordan det er å ikke ha mye penger, ikke ha råd til det "alle" andre kan ta seg råd til. Jeg vet godt at det er stressasomt med dårlig økonomi, særlig i spesielle situasjoner som jul, jeg har kjent på det samme selv. Men det handler faktisk bare om det materialistiske. Mor/far og barn kan kose seg sammen likevel... Fokuser på det! For noe helt annet er de stakkars barna som gruer seg til jul for da har mamma og pappa ekstra dager med fri og kan drikke seg dritings eller ruse seg på andre rusmidler mange dager på rad. Mens barna mer eller mindre blir overlatt til seg selv, redde og fortvilt. Hjertet mitt gråter for disse barna. Disse skulle jeg ønske jeg kunne ha hjulpet <3

Og god økonomi eller ikke, jeg har aldri gikk mine barn noe særlig overflod i gaver, og sagt det samme til øvrige familiemedlemmer. Eller det er ikke helt sant, de første 2 julene ble det gave på gave på gave fra meg og andre familiemedlemmer, men jeg innså fort at det ble for mye. Barna (i alle fall mine) vil gjerne leke/holde på litt med julegavene etter de er åpnet, og det å drive å åpne julegave på julegave ble faktisk bare et mas. Så de siste julene har det faktisk vært få julegaver uansett hvordan min økonomi har vært, og derfor har vi brukt liten tid på å åpne julegaver også, men hatt desto mer tid sammen på julekvelden på andre felles aktiviteter <3

Nina Karine

20.11.2017 kl.04:03

Hei, jeg syns det er trist at noen opplever julen som en trist tid. Det skulle vært en fin tid, tenk bare hvor fint man får det inne når man tenner stearinlyset og det er helt mørkt ute. Jeg skulle ønske gavefokuset kunne knipses bort og at man heller gjorde noen gode gjerninger mot sine medmennesker. Bruk tid med familien, lage julekaker du gir bort, skriver fine hilsener på kort og gir bort, gir penger til organisasjoner som gjør noe for andre (for de som har mulighet til det), Spiser mat sammen, ser film, går en tur, leser bøker sammen osv. Jeg er en av de heldige som har råd til å gi mine unger alt hva de ønsker seg, men de får det ikke. De har reist og sett fattigdom på nært hold, de skjønner at julen ikke bare handler om gaver. De pleier å få en gave hver (iår er vi blitt enige om ingen gaver) og øvrige familie er enige om at vi ikke gir hverandre gaver, men at vi gir hverandre tid i jula. Lei for at noen opplever julen som en trist og vanskelig økonomisk tid, men kan vi prøve å snu det?

Skriv en ny kommentar