Gjærbakst

Sommerfrisk bakst med mango og bringebær


Åååå herlig mandag dere! Selv om det regner ute så er jeg så happy om dagen ❤

Gleder meg vilt til jeg skal besøke min mamma og pappa i neste uke og så skal jeg plutselig opp til Tromsø av alle steder denne uken ❤

Det er utrolig lenge siden jeg har vært i Tromsø så har du noen anbefalinger på butikker eller ting jeg MÅ få med meg så legg igjen en kommentar her. Eneste jeg har meldt ifra om er at jeg så gjerne vil se midnattsolen fra et fint sted, så jeg håper og krysser fingre for sol. 

Det er nokså mange fremtidige planer som legges om dagen skal jeg si dere ❤

Barna har reist på ferie og mange av dere har spurt meg om jeg kan være så snill å svare på hvorfor jeg mener jeg står alene i det med feriekabalen. Jeg lover å skrive et helt eget innlegg som svar på innlegget: Stakkars norske foreldre. Innlegget utløste en storm av kritikk og delte meninger. VI er mange som tenker likt men også mange som ikke liker det jeg mener. Og det er lov. Mer om det senere. 

I morgen er det fullt kaos her hjemme med fotoshoot og baking på dagtid og filming til siste del av Bloggerne på kvelden. Jeg gleder meg veldig. SÅ er det Tromsø på onsdag. Men mer om det også siden ❤ 

Nå til noen veldig digge boller jeg laget for en stund siden. Jeg har kjevlet hver bolle flat og fylt dem med mangosaus fra Diplom-Is og tørkede bringebær fra samme leverandør. Så brettet jeg dem som en pung om dere skjønner? 

Hvis dere klikker dere inn på innlegget: Franske boller med Nugatti så finner dere bilder av dem før steking.

BOLLER MED MANGO OG BRINGEBÆR

  • 600 g Møllerens hvetemel
  • 75 g sukker fra Dansukker
  • 1 ts Maldonsalt
  • 1 egg fra Prior
  • 3 dl Tine melk
  • 1 pk fersk gjær
  • 75 g Tine smør i terninger
  • Mangosaus og tørkede bringebær fra Diplom-Is som fyll

Varm melken litt opp. Den skal ikke være varmere enn 37 grader. 

Ha i egget og rør dette sammen.

Ha mel, sukker, salt og gjær i bollen. Gjæra smuldrer jeg i til sist etter jeg har hatt det andre i bollen.

Hell så melkeblandingen over. 

Smøret holdes til side. 

Elt deigen i 10-15 minutter med en eltekrok. Ha til slutt i smøret og la det hele elte ytterligere 5-10 minutter. 

Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve seg i 1 time.

Del deigen i emner. Jeg delte min i 12 emner a 100 g. Vil du ha litt mindre boller veier du dem til 80 g. 

Rull ut boller og la dem stå i 5 minutter. 

Kjevle hver bolle flat og ha neon bringebær på og hell over litt mangosaus. Brett lappen sammen til en liten pung og legg den i en muffinsform. Jeg brukte store muffinsformer fra Wilton. 

La disse heve seg doble. Dette tok kun 30 minutter hos meg da mitt kjøkken var nokså varmt. Men det kan ta opp til 1 time.

Pensle med egg. 

Stek bollene midt i ovnen på 225 grader varmluft i 10-15 minutter. Pass på! 

Hos meg var de ferdige etter 13 minutter. Steker du på over og undervarme så er de nok ferdige etter 14-15 minutter. 

Jeg har nevnt merkene jeg har brukt her i dag fordi mange spør. Dette er ikke noe jeg gjør hele tiden og det er heller ikke noen av disse produktene som er sponset. Dette er det jeg brukte da disse ble laget. 

Det ble en veldig god og syrlig smak av dette og med den søte deigen ble det ekstra godt. Anbefales!

Håper dere får en finfin mandag. 

Selv skal jeg ut å hente en bakebok som akkurat kom i posten! Elsker virkelig forfatteren av boken og skal fortelle dere om hva hun sa sist uke som rørte meg til tårer ❤ For en dame!

Følg meg gjerne på Facebook eller Instagram  eller kommuniser med meg på snapchat: annebrith.no




 

17. mai horn



Altså, jeg klarte ikke dy meg haha. Dette er noe man kun lager til 17. mai altså. Og tja, tipper barna er mer glade i disse enn vi voksne. Men det er utrolig gøy å leke litt med farger nå når det er 17. mai og det har jeg gjort i dag med gangs. 

Du må altså farge deigen med pastafarge. 

Dette er søte horn og du må lage oppskriften først 1 gang. Den skal deles i 3 deler hvor den ene delen farges blå. 

Så dobler du deigen og lager den røde. 

Du farger denne røde deigen når du har smeltet smøret og har i melken. 

17. mai horn

  • 5 dl hvetemel
  • 25 g gjær
  • 100 g smør
  • 1 dl melk
  • 2 ss sukker
  • 2 klyper salt
  • blå pastafarge
  • rød pastafarge

Smelt smøret og ha i melken. 

Ha alt det tørre i bollen og hell i det våte. 

Elt deigen i 15 minutter. 

La den forheve i 30-45 minutter.

Dette er en nokså fet deig så du trenger ikke mel når du skal kjevle ut. 

Det er viktig å farge melk og smørblandingen rød, da det setter lettere farge på deigen slik. Den blå må du sannsynligvis bruke litt tid på å kna inn fargen på.

Den røde deigen deles i 2. Det lages 8 horn av hver. 

Kjevle ut en leiv i en sirkel med den røde deigen. Legg så hele den hvite deigen på benkeplaten og kjevle denne. Denne hvite skal deles opp i 16 deler. Den røde kun i 8 deler. 

Den blå deigen lager du strimler av. Se bilde. 

 









Rull ut hornene og plasser dem på en bakeplate. 

Etterhev dem i 30 minutter. De blir store. Ca 120 g hver.

Om du ønsker mindre så lager du flere emner. 

Pensle med kun eggenhviter og stek dem på 220 grader i 10-12 minutter. 



Slik ser de ut ferdige :P 





Følg meg gjerne på Facebook eller Instagram  eller kommuniser med meg på snapchat: annebrith.no

 

 

Saftige kanelsnurrer



Dette er en helt fantastisk oppskrift på kanelboller, boller eller hva du enn ønsker å bruke gjærbaksten til. Du kan rett og slett bruke dette som en basis til alt. 

Se: Alle mine oppskrifter på gjærbakst.

Det fine med denne oppskriften er at den er litt fast. Noen liker å jobbe med litt fastere deiger. Og så har du smøret i helt til sist og det gjør nok at bollene blir hakket saftigere. 

Jeg lover deg, denne blir bra! Så bare å teste ut. Jeg doblet oppskriften og fikk 24 store boller. Nedenfor er altså oppskriften slik jeg brukte den. Deler du den får du 12-16 boller. Veide mine til ca 90 gram. Papirformene er fra Clas Ohlsson, og mine nye muffinsbrett er fra Europris for dere som lurer. 

SAFTIGE KANELSNURRER

  • 900 g hvetemel
  • 100 g sukker 
  • 1 pk fersk gjær
  • 1 ts maldonsalt
  • 4 ts kardemomme
  • 5 dl melk 
  • 2 store egg
  • 150 g smør i terninger

Ha alt det tørre i en bolle. 

Ha melk og egg i en bolle og pisk dette sammen. 

Hell melkeblandingen i det tørre og elt dette godt. Det er nå du legger grunnlaget for deilige boller. Det skal eltes minst 15 minutter. 

Etter 10-12 minutter elter du til slutt smøret inn. 

Forhev deigen i 3+-40 minutter.

Rull ut en leiv og smør på smør, strø på sukker og kanel og rull det hele til en tykk pølse :P 

Kutt opp biter a 90 gram og fordel disse i formene. 

Etterhev i minst 20-30  minutter. 

Stek kanelbollene på 180 grader i 12-15 minutter. 

Server med melisglasur. Jeg testet ut sitroncrisp fra Rema 1000. Var kjempegodt!











Håper dere nyter mandagen! 

Her skal det bli litt forberedelser til 17. mai. Det kommer noen innlegg her denne uken om akkurat det. 

Gode klemmer!

Følg meg gjerne på Facebook eller Instagram  eller kommuniser med meg på snapchat: annebrith.no

Solboller



I går bakte Linda og jeg de beste bollene noensinne! Gjærbakst, eller bolledeig da, med kanel, sukker, smør og vaniljekrem. Altså, det blir ikke bedre. Jeg var litt skeptisk først, for Linda mente hun lagde deigen litt for tykk. Eller det blir mer riktig å si at oppskriften på deigen gir en litt for tykk deig. Det fant Linda og jeg fort ut. MEN Linda løste det nokså bra. Litt youghurt i deigen og vips, ble den smidig og fin :P

Dette er en nokså stor deig men igjen: Kan det noen gang bli for mye gjærbakst? :P

Du bør starte med å lage vaniljekremen. Det var en ny oppskrift vi testet ut og denne gangen må jeg si at matprat.no skuffet bigtime. Men heldigvis klarte jeg og Linda å improvisere og få til en bra vanlijekrem på egen hånd. 

Her er oppskriften vår.

VANILJEKREM

  • 8 eggeplommer
  • 1 dl sukker
  • 1 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker
  • 6 dl melk 
  • 3 ss maizena

Bland alle ingrediensene i en kjele og sett på middels varme. Rør godt til alt tykner og koker. 

Ta da kjelen av varmen og avkjøl det hele. Ha kremen i en sprøytepose. 

Lag bolledeigen.

SOLBOLLER

  • 1400 g hvetemel
  • 200 g sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1 ts havsalt
  • 2 pk fersk gjær
  • 9 dl melk
  • 170 g smør

FYLL

  • smør
  • sukker
  • kanel

Ha det tørre i en bolle. Smelt smør og ha i melken. Bland den ferske gjæra i melken eller smuldre den i det tørre.

Hell over væsken og elt det hele sammen til en fin og smidig deig. 

La deigen heve i 45 minutter. Legg gjerne plastfolie over slik at deigen får jobbet seg fin og stor. 

Del deigen i to og kjevle ut en stor firkantet leiv. Smør på smør, strø på sukker og kanel og rull den opp. Del opp og legg snurrer på platen. 

La disse heve og fyll dem rett før de skal i ovnen med vaniljekrem. 

Stek solbollene på 225 grader varmluft, midt i ovnen i 12-15 minutter. 

GLASUR

  • Melis
  • sitronsaft

Bland sitronsaft og melis til en tykk og fin masse og sprøyt ut melis med en sprøytepose på bollene. NAM!

Mange som spør hvorfor jeg aldri bruker vann og melis. NO NO NO. Vann og melis er IKKE en bra kombo på boller og annen gjærbakst. Det smaker altfor søtt og med sitron får du ikke bare en bedre smak men konsistensen på glasuren blir perfekt. 

Gode klemmer herfra. 












 

Boller du vil elske



Jeg har alltid en hemmelig ingrediens i bolledeigen min jeg. 

Jeg tenkte ikke å røpe det, men på bildene er det umulig ikke å se det så jeg må tilstå :P

Når jeg har i væsken i det tørre tilsetter jeg alltid en stang vanilje. Eller rettere sagt frøene fra en vaniljestang. Dere ser det godt på bildene hvor du ser bollene heve. 

Denne oppskriften er perfekt til et brett. 20 boller, tett inntil hverandre. Veid til ca 80-90 gram. 

PERFEKT!

Og du, jeg pensler bollene mine innimellom. Noen ganger gjør jeg ikke det. Det kommer litt an hvilket uttrykk jeg vil ha på bollene mine. Med egg blir de liksom litt mer "hjemmelaget" om dere skjønner? 

Vel, her er oppskriften. 

BOLLER

  • 700 g hvetemel
  • 100 g sukker
  • 1 pk fersk gjær
  • 1/2 ts salt
  • 5 dl melk
  • 100 g smør i terninger
  • 1 ts kardemomme
  • 1 egg
  • frø fra 1 vaniljestang
  • egg til pensling

Ha mel, sukker,kardemomme, salt og gjær i en bolle. 

Varm opp melken slik at den er fingervarm. Ha egget i og rør dette sammen. Hell væsken over den smuldrede gjæra og bland dette sammen. Mens du blander har du i frøene fra en vaniljestang. 

Ha til slutt smøret som er i terninger i bollen og elt dette sammen til en smidig bolledeig. Jeg elter alltid i 10-15 minutter. 

La deigen heve i 30-45 minutter. 

Trill ut boller ( vei eventuelt opp til 80-90 gram), og legg dem på en plate dekket med bakepapir. 

La bollene etterheve i minst 30 minutter. Pensle dem om du ønsker med melk eller egg og stek dem på 220 grader varmluft, midt i ovnen i 12-15 minutter. 

ELSKER du gjærbakst og vil bryne deg på supermyke franske nugattiboller så finner du oppskriften her. Den er magisk. 

Alle oppskriftene under kategorien gjærbakst finner du via denne linken

 













 

Franske boller med Nugatti



Franske boller med Nugatti. Det blir ikke bedre gjærbakst enn dette. 

Jeg har nesten forspist meg på disse og jeg la ut en video på snapchat => annebrith.no at jeg delte disse bollene i to. Resultatet var at hele snappen min kokte over. Jeg Må få oppskriften, kan jeg få oppskriften osv. 

Meningen var å vente med denne til lørdag men jeg orker ikke flere spørsmål mer haha. Så her kommer den.

FRANSKE BOLLER MED NUGATTI

  • 600 g Møllerens hvetemel
  • 75 g sukker fra Dansukker
  • 1 ts Maldonsalt
  • 1 egg fra Prior
  • 3 dl Tine melk
  • 1 pk fersk gjær
  • 75 g Tine smør i terninger
  • Nugatti max som fyll
  • Perlesukker fra Dansukker til pynt

Varm melken litt opp. Den skal ikke være varmere enn 37 grader. 

Ha i egget og rør dette sammen.

Ha mel, sukker, salt og gjær i bollen. Gjæra smuldrer jeg i til sist etter jeg har hatt det andre i bollen.

Hell så melkeblandingen over. 

Smøret holdes til side. 

Elt deigen i 10-15 minutter med en eltekrok. Ha til slutt i smøret og la det hele elte ytterligere 5-10 minutter. 

Dekk bakebollen med plastfolie og la den heve seg i 1 time.

Del deigen i emner. Jeg delte min i 12 emner a 100 g. Vil du ha litt mindre boller veier du dem til 80 g. 

Rull ut boller og la dem stå i 5 minutter. 

Kjevle hver bolle flat og legg en skje Nugatti oppå. Brett lappen sammen til en liten pung og legg den i en muffinsform. Jeg brukte store muffinsformer fra Wilton. 

La disse heve seg doble. Dette tok kun 30 minutter hos meg da mitt kjøkken var nokså varmt. Men det kan ta opp til 1 time.

Pensle med egg og strø på hvitt perlesukker. Jeg kjøpte mitt i Sverige. Hint hint til Dansukker, vi vil også ha hvitt perlesukker i Norge :P

Stek bollene midt i ovnen på 225 grader varmluft i 10-15 minutter. Pass på! 

Hos meg var de ferdige etter 13 minutter. Steker du på over og undervarme så er de nok ferdige etter 14-15 minutter. 

Oppskriften er fra boken: Nybakt til alle måltider. Jeg bare ELSKER den boken. 

Jeg har i dette innlegget skrevet alle leverandører opp i oppskriften. Det kommer jeg ikke til å gjøre hele tiden, men det er mange som spør meg hvilke merker jeg bruker og derfor så nevner jeg det. Det er ingen av disse leverandørene som har betalt meg for å bli nevnt. 

Jeg valgte Nugatti Max fordi den er litt mindre søt enn den vanlige. Du kan også ha i vaniljekrem, karamell, hvit sjokolade osv. Du putter i det du elsker. 

Håper dere har en herlig dag. Jeg har også bakt langpannebrød, boller, sjokoladekake, makroner og cookies i dag. Lover å legge ut oppskriftene så raskt som mulig!

Gode klemmer!

Før jeg glemmer det: Leg gjerne innlegget Hemmeligheten bak perfekt heving av gjærbakst eller sjekk den deilige oppskriften Youghurtboller


Deigen bare tok helt av haha...

Brett bollene fint sammen :)



Perlesukker på:



Ferdig stekt: 








 

 

 

 

Grovbrød



Barna ville i går ha helt vanlig grovt brød. 

Jeg synes egentlig det er utrolig kjedelig å bake grovt brød hehe, men måtte teste ut en oppskrift så da ble det brød. 

Ettersom jeg rett og slett ikke finner brødformene mine fant jeg ut at jeg skulle ha hele deigen oppi en ildfast form. 

Det gikk nokså greit. Jeg kan mulig anbefale å dele denne deigen i 2 slik at det blir 2 brød av den. Både fordi da trenger den ikke så lang steketid og det blir lettere å få brødet ned i matboksene haha. 

Men gutta digget brødet og laget seg blingser med en gang i går kveld. 

De spiste bare opp halvparten fordi brødet rett og slett er mettende. 

Sven sa noe som varmet mitt hjerte veldig da han kom inn på kjøkkenet. Helt spontant sa han: Vi lever et luksusliv, vi mamma! Med det mente han at det å få servert ferskt brød nesten hver dag var luksus. Og det gleder faktisk mitt mammahjerte at han klarer å se verdien i dette. Det er de små enkle tingene i livet som utgjør om livet ditt er bra eller ikke. Jeg er så glad for at jeg har klart å få mine barn til å se slike verdier og faktisk sette pris på dem. 

Livet her hjemme er altså et luksusliv for dere som lurer på hvordan vi har det :P

Her er oppskriften, og dere, det går an å lage rundstykker, baguetter eller horn av denne deigen. Man må ikke lage brød. 

Husk også å steke brødet godt om du som meg har hele deigen i en og samme form :P

GROVT BRØD

  • 500 g hvetemel
  • 500 g sammalt hvete grov
  • 2 ts salt
  • 7 dl vann
  • 8 ss olje
  • 1 pk fersk gjær

 

Ha det tørre i en bolle og miks dette sammen. Ha vann, gjær og olje i bollen og elt dette i minst 15 minutter på medium hastighet.

Forhev deigen i 45 minutter. 

Lag et eller to brød og legg dem i en form eller brødformer.

Etterhev GODT! Husk at grov gjærbakst ikke hever nevneverdig i ovnen. 

Jeg etterhevet deigen i 45 minutter. Men deler du det opp i 2 kan du, om du har tid mulig la den etterheve enda mer. 

Stek brødet på 225 grader, midt i ovnen i 40-50 minutter.

Brødet skal være gyllenbrunt. 

Om du lager 2 brød er de nok ferdige etter 30-40 minutter.

Enjoy!













 

Hemmeligheten bak perfekt heving av gjærbakst

Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg får mine boller og rundstykker så luftige? Hva er hemmeligheten?

Boller, rundstykker og annen gjærbakst skal som regel heves to ganger. 

Jeg forhever alltid deigen i bollen. Da har jeg plastfolie eller et klede oppå. 

Normalt hever jeg deigen i 30-45 minutter. Alt etter hva oppskriften sier. 

Etterhevingen skjer også med plastfolie over slik som vist på bildet og min erfaring er at dette er det desidert beste tipset til å få boller, rundstykker og annen gjærbakst godt hevet. 

Elting spiller også en stor faktor i om deigen blir bra men tar du deg god tid til heving samt bruker plastfolie så er du på lang vei til et perfekt resultat. 

Gode klemmer herfra!

Jeg har fått mange spørsmål om ovnen min de siste ukene. Vil dere ha et eget innlegg om hvordan jeg bruker ovnene mht steking etc?

Skriv JA i kommentarfeltet så ser jeg om det er stemning for dette!


 

Blåbærkrans



Altså dette er noe av det bedre jeg har smakt på lenge!

Nam nam... perfekt å lage til helgekosen i kveld eller i morgen søndag!

Her er oppskriften på blåbærkransen som jeg laget i forrige uke:

BLÅBÆRKRANS

  • 1 kg hvetemel
  • 200 g sukker
  • 200 g smør
  • 4 dl melk
  • 2 egg
  • 1 pk fersk gjær

Ha mel og sukker i en bolle.

Smelt smør og ha i melken. Rør inn egg og gjær. Pass på at det ikke er for varmt. Hvis væsken er for varm kan du drepe den ferske gjæra. 

Ha væsken i bollen og elt dette sammen til en fin og smidig deig.

Du har nå laget en søt gjærdeig. Denne kan brukes til kanelboller eller andre fylte kranser. 

Jeg fylte min med blåbærfyll. Jeg kjøpte ferdig fyll på butikken fra MOrs hjemmebakte men du kan også bare fylle med blåbærsyltetøy.

Forhev deigen i 30 minutter.

Kjevle ut leiver som er firkantet. Legg på fyll og rull disse opp. Kutt disse opp og fordel dem i kakeformer. Jeg lagde 3 kranser a 20 cm av denne deigen. 

Etterhev i kakeform i 20-30 minutter og stek dem på 225 grader i 15-20 minutter. 

Avkjøl til de er lune. 

Miks melis med sitronsaft og ha dette oppå som pynt. Til slutt kan du ha litt revet skall fra sitron for å gi det ekstra lille løftet i smaken.

NYT!















 

Havrekrans





God lørdags morgen,

Jeg har begynt et noksp omfattende arbeid her på bloggen. Alle kategoriene skal gjennomgås og sjekkes opp mot mine bilder som ligger lagret på pc. Det er over 60.000 bilder og det mangler mange oppskrifter seg jeg. 

Deriblandt denne. 

Dette er en superdeilig vherdagskrans med havre som du kan lage og spise til supper eller annen mat. I løpet av neste uke blir det forhåpentligvis også andre deilige brød du kan lage til supper eller bare til frokost og lunsj. Det er også altfor mange kategorier her på bloggen og det kommer til å bli en del forandringer slik at dere som bruker oppskriftene mine finner frem raskere. 

Denne oppskriften kan du også bruke for å lage rundstykker til ukedagene med.

Enjoy!

Havrekrans

  • 5 dl vann
  • 25 g fersk gjær ( 50 g tørrgjær)
  • 25 g smør
  • 2 ts sukker
  • 6 g havsalt
  • 150 g havregryn lettkokte
  • 30 g havrekli ( kan unnlates)
  • 300 g sammalt  hvete
  • 350 g hvetemel

Varm opp vannet til den er lunken og ha i gjær.

Ha mel sammalt hvete , havregryn, salt og sukker i en bolle og hell deretter i vesken. Elt i 10 minutter.

Tilsett til slutt smøret. Når smøret er eltet inn i deigen setter du den til å heve  i 30 min på et lunt sted.

Rull ut boller og lag dem til en krans.

Etterhev i 20-30 minutter.

Stek kransen på 220 grader i 10-15 minutter.

Du kan også ha boller i midten. da blir det osm et slagt brytebrød :)

Visste du at saltet fremhever smaken? Prøv neste gang å ha havsalt i brød eller også til og med i bolledeigen din. Du vil merke forskjellen..... 

Håper dere får en super dag!

Følg meg gjerne på instagram der er det kun kaker og oppskrifter som serveres og på facebook skal vi snart begynne å teste ut livestreaming med baking så følg meg gjerne der også om du vil se hvordan det står til på kjøkkenet :)

Klemmer!













 

Stjernekake med idiotsikker oppskrift :P



Åååå fersk gjærbakst!

Finnes det noe bedre?

I dag skal du få en idiotsikker oppskrift. 

Hemmeligheten ligger i fersk gjær og lang eltetid. Sørger du får å ha begge vil du kunne servere nydelig og perfekt hevet gjærbakst.

Stjernekaken lages normalt sett med 4 lag, men jeg har tatt hurtigvarianten med 2. 

Denne oppskriften gir 2 slike stjernekaker av den "hurtige" typen haha. Så når deigen er ferdighevet deler du den i 4 og lager 2 små om du ikke vil lage en stor med 4 lag :)

Jeg har fylt min med sukker, smør og kanel. Jeg smelter alltid smøret først og har i sukker og kanel og pensller dette på. Det er mye lettere å jobbe med :)

Søt gjærdeig

  • 500 gram hvetemel
  • 25 gram gjær
  • 80 gram sukker
  • 125 gram smør
  • 1 egg
  • 3 dl melk

Sikt alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

Når dette er lunkent ( ca. 37 grader) vispes egget i. Ha så i fersk gjær.

Hell det våte i det tørre.  Elt deigen i 10-15 minutter.

Forhev deigen i 30-45 minutter.

Lag stjernekaken. I dette innlegget kan du se steg for steg bilder og forklaringer.

Etterhev kakene i 20-30 minutter.

Pensle kaken og strø på perlesukker. 

Stek på 220 grader i 20-25 minutter. 

Enjoy!

Klemmer :)

Følg meg gjerne på snap: annebrith.no, instagram eller facebook 

















 

Påskekyllinger #gjærbakst

Ser du hva dette skal bli?

Påsken er like rundt hjørnet og når du skal bake boller på hytta eller hjemme før du drar så baker du dem akkurat slik.

Mer påskestemning blir det ikke!

Pynt med noen egg og gule servietter og vips du blir glad. Jeg lover!

PÅSKEKYLLINGER

  • 1 kg hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 150 g smør 
  • 6 dl melk
  • 1 pk fersk gjær

Ha mel og sukker i en bolle. Smelt smør i en kjele og ha i melken. Trekk kjelen bort fra varmen og kjenn at melken ikke er varmere enn fingervarm. Ha i den ferske gjæren og rør dette rundt. 

Hell væsken i det tørre og miks med kjøkkenmaskin i 10-15 minutter. 

La deigen forheve i 30 minutter.

Del opp emner som er mellom 70-90 gram hver. Jeg valgte å ha mine 80 g.

Rull hvert emne som en ball, så ruller du den ut til en lang pølse. Den bør være minst 20 cm lang. Lag en knute på midten og sett den ned. Dytt bakenden ned og kutt den opp i 4-5 og form hodet til som en spiss. Fest på små biter av rosiner som øyer.

Rett før du steker dem dytter du øynene inn igjen slik at de ikke faller ut under steking.

La påskekyllingene  etterheve i 15-20 minutter. 

Stek dem på 225 grader i 10-15 minutter. 
















Håper dere har en nydelig dag! 

Klemmer.

Kanelhjerter



Dette er en helt nydelig vri på de ellers vanlige kanelsnurrene.

Jeg la ut en liten filmsnutt på Instagram på hvordan jeg lagde disse og i skrivende stund har den hele 22.000 visninger.

For å se filmen og følge meg på Instagram klikk her.

Det var Espen som ba om boller etter skolen i går og jeg hadde lyst til å gjøre noe nytt. Jeg har sett ideen på pinterest mener jeg og jeg digger måten hjertene blir. De blir enda flottere etter steking.

Selv orker jeg ikke ha så mye sukker på ettersom det er både sukker, kanel og smør inni dem men du kan pensle dem med egg og strø perlesukker på. Du kan også ha melisglasur på om du ønsker.

Oppskriften er superenkel og den kan du om du ønsker kardemomme i din deig tilsette litt av dette.

KANELHJERTER

  • 1 kg hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 150 g smør 
  • 6 dl melk
  • 1 pk fersk gjær

FYLL

  • 100 g smeltet smør
  • 100 g sukker
  • kanel

Ha mel og sukker i en bolle. Smelt smør i en kjele og ha i melken. Trekk kjelen bort fra varmen og kjenn at melken ikke er varmere enn fingervarm. Ha i den ferske gjæren og rør dette rundt. 

Hell væsken i det tørre og miks med kjøkkenmaskin i 10-15 minutter. 

La deigen forheve i 30 minutter.

Del opp emner som er mellom 70-90 gram hver. Jeg valgte å ha mine 80 g.

Rull hvert emne som en ball, kjevle det flatt slik at det blir en sirkel. Pensle på fyll og rull sirkelen fra den ene kanten til den andre slik at det blir en pølse. 

Brett pølsen i to slik at du ser brettekanten på hver side. Skjær med en kniv et kutt 1 cm fra endene og helt opp.

Brett delene ut slik at du får et hjerte.

Se filmen på Instagram om du er usikker.

La hjertene etterheve i 15-20 minutter. 

Stek dem på 225 grader i 10-15 minutter. 

Kos deg med en eller flere du er glad i.

Følg meg gjerne på snapchat: annebrith.no

Klemmer.....















 

Fastelavnsboller fra hele Norge

Langt over 200 bilder av fastelavnsboller har dere sendt meg i dag mellom klokken 14.00 - 18.00

Det raser enda inn på snappen min men jeg må legge dem ut nå som lovet. Så beklager til dere som ikke kom med. 

Det er helt tydelig at det har blitt bakt boller i mange hjem i Norge i dag og det skal jammen ikke stå på kreativiteten dere!

WOW jeg er så imponert!

Her er noen av bildene. Skulle gjerne lagt inn alle bildene men det ble ikke tid. Vi får ta samme greia med morsdag neste helg :)

Hele albumet med alle bildene kan du se HER

















































































































Saftige yoghurtboller





Jeg har testet ut flere forskjellige oppskrifter den siste tiden. Barna er glade i boller og elsker når jeg lover dem boller etter skoletid. 

Ofte synes jeg at boller kan bli litt tørre så denne gangen testet jeg å bytte ut litt av melken med youghurt.

Og som i kaker funket dette som bare det. Resultatet ble deilige og saftige boller. 

Her er oppskriften, enjoy!

YOGHURTBOLLER

  • 1 kg hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 150 g smør
  • 4 dl melk
  • 1 pk fersk gjær
  • 3 dl youghurt naturell

Ha mel, sukker og kardemomme i en bolle.

Smelt smør og ha i melken. Når dette er 37 grader røres gjær inn. 

Bland dette i bollen og miks det sammen med en eltekrok.

Ha til slutt youghurten i og elt deigen i 10-15 minutter.

Forhev deigen i 20-30 minutter.

Rull ut 25 boller a 65-75 gram og etterhev dem til dobbelt størrelse.

Dette tar ca 20-35 minutter alt etter hvilken gjær du bruker.

Stek dem på 225 grader varmluft midt i ovnen i 12-15 minutter.

Jeg penslet mine med egg og hadde perlesukker oppå :)

Namnam



Fastelavnsroser


På søndag er det fastelavn og det skal bakes boller i de tusen hjem. Hva med å "spice opp" bollene litt? Pynte dem litt og gi dem et ekstra flott preg?
Det skal ikke så mye til nemlig. En deilig bolleoppskrift. Det kan godt være din egen favorittoppskrift. mange av oss har jo arvet oppskrifter fra være mødre eller svigermødre. Krem og vaniljekrem. Og vips du har dem klare.
Hvordan lages disse fastelavnsrosene?
Bruk enten muffinsformer eller andre porsjonsformer. Kjevle deigen ut til en leiv og stikk ut sirkler. hver sirkel deler du i 2 og ruller den halve sirkelen opp i hånda di. Legg 7 slike små "rosetter" i en form og la dem etterheve.
enkelt og veldig kreativt!
Har du ikke en favorittoppskrift på boller kan du bruke min:
  • 1 kg hvetemel
  • 1,5 dl sukker
  • 150 g smør 
  • 6 dl melk
  • 1 pk fersk gjær
Ha mel og sukker i en bolle. Smelt smør i en kjele og ha i melken. Trekk kjelen bort fra varmen og kjenn at melken ikke er varmere enn fingervarm. ha i den ferske gjæren og rør dette rundt. 
Hell væsken i det tørre og miks med kjøkkenmaskin i 10-15 minutter. 
La deigen forheve i 30 minutter.
Lag fastelavnsrosene og la dem etterheve i 15-20 minutter. 
Stek dem på 225 grader i 10-15 minutter. 
Jeg har ikke penslet mine med egg, men dette kan du selvfølgelig gjøre om du ønsker det.
Del bollene opp og fyll dem med pisket fløtekrem blandet med vaniljekrem. Pynt med litt melisdryss før du serverer dem!
God fastelavnssøndag!













 

Nugattikrans



Dette er definitivt noe du bør lage på en dag som denne. 

Det er iskaldt ute, ergo vi må kose oss inne. Og det er lille lørdag :P

Av denne oppskriften fikk jeg 4 slike kranser. Jeg lagde noen større enn andre. 

Nugattikrans

  • 6 dl melk
  • 150 g smør
  • 1 pk gjær
  • 112 dl sukker
  • 2 ts  kardemomme
  • 1 kg hvetemel
  • Nugatti

 

Smelt smør i en kjele. Ha i melk og rør ut fersk gjær i dette. Pass på at det ikke er for varmt før du har i gjæra. Den dør ved 40 grader så væsken må være fingervarm.

Ha hvetemel, sukker og kardemomme i en bolle fra en kjøkkenmaskin og hell væsken oppi. Elt dette i 10-15 minutter med en eltekrok. 

La deigen forheve i 30 minutter.

Del deigen i 4-6 deler ( alt ettersom hvor stor du vil ha kransen) Kjevle en leiv i et rektangel som vist på bildet. 

Legg din favorittsmak av Nugatti på kanten oppe ( se bilde) 

Kutt så strimler nedover og rull så hele kransen mot deg.

Etterhev kransen i 20-30 min og stek den på 220 grader i 15-20 minutter. 

Jeg steker på varmluft og setter brettet midt i ovnen. Pass på etter 10 minutter ovnen din kan være ekstra varm. Du velger jo selv når du tar den ut. Noen liker lys gjærbakst mens andre liker den mørk.

Enjoy!

 

















Søt "pizza" med kanelfyll



I dag har vi bakt gjærbakst. Dette er definitivt Annikas favoritt. Hun elsker deig og har et mål om hver gang å få den enda mer bløt og deilig enn forrige gang.

Hva er det med noen mennesker og gjærbakst haha. Bakerlandslaget neste liksom. Har ikke møtt noen andre som er så opptatt av deig enn skikkelig gode bakere nemlig.

Men greit, Annika har skjønt det. Riktig temperatur på vann, lang eltetid og god heving.

Dette gir topp deig å jobbe med.

Oppskriften nedenfor gir 2 pizzaer. Vi fylte den ene med kanelfyll ( smør, sukker og kanel) og den andre med sjokoladepålegg.

SØT PIZZA:

  • 6 dl melk
  • 150 g smør
  • 1 pk gjær
  • 112 dl sukker
  • 2 ts  kardemomme
  • 1 kg hvetemel

 

Smelt smør i en kjele. Ha i melk og rør ut fersk gjær i dette. Pass på at det ikke er for varmt før du har i gjæra. Den dør ved 40 grader så væsken må være fingervarm.

Ha hvetemel, sukker og kardemomme i en bolle fra en kjøkkenmaskin og hell væsken oppi. Elt dette i 10-15 minutter med en eltekrok. 

La deigen forheve i 30 minutter.

Del deigen i 4 deler og kjevle hver del til en rund leiv a 30 cm.

2 og 2 leiver skal legges oppå hverandre med fyll mellom.

Plasser noe i midten for å gjøre kuttingen lettere. Kutt opp strimler og tvinn disse 4 ganger rundt. Alle samme vei.

Etterhev "pizzaen" og stek den på 220 grader i 12-15 minutter. 

Jeg steker på varmluft og setter brettet midt i ovnen. Pass på etter 10 minutter.

PS. Vi lagde dobbel deig og brukte 1 del til boller. Derfor ser det mye ut på bildene. 1 x oppskrift gir altså 2 pizzaer. Og 2 x oppskriften går akkurat i en Kitchenaid :P











































 

Lussekatter som blomstrer

I dag er det 13. desember - Luciadagen og vi har selvsagt bakt Lussekatter her hjemme.

Hva er lussekatter?

Lussekatter er gule boller i vakre kreasjoner pyntet med rosiner.

For å få bollene gule bruker man krydderet safran. Du kan om du ønsker bruke gurkemeie istedenfor safran.

Lussekatter:

  • 150 g smør
  • 6 dl melk
  • 50 g gjær
  • 2 g safran
  • 1/2 ts salt
  • 1 1/2 dl sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1100 g hvetemel
  • rosiner
  • egg til pensling

Smelt smøret, ha i melken og rør den ferske gjæren i melkeblandingen.

Ha sukker, salt, safran, kardemomme og mel i en bolle. Hell over melkeblandingen og bland godt.

Om du erstatter safran med gurkemeie tilsetter du gurkemeie her.

Elt deigen i 10 minutter på lav hastighet.

La deigen forheve i 40 minutter.

Trill ut pølser og figurer og legg dem på stekebrett. Det kan være lurt å passe på at figurer som er på et brett har lik størrelse. Slik steker da alle lussekattene likt.

Stek ved 225 grader i 10-15 minutter. Avkjøl på rist.

PS. Har du ikke safran eller gurkemeie så bruker du litt gul pastafarge/konditorfarge. Det funker fint det også :)

Blomster lager du slik:

Kjevle ut deigen og trykk ut sirkler. En blomst er laget av 5 x halvsirkler. Del altså en sirkel i 2 og brett den inn med spissene mot hverandre. legg den på brettet og lag 4 til. 5 blader former en blomst. Til slutt ruller du en kule og legger oppå :)

Snegle

Julegris og Lussekatt

Luciakrone

Blomster

Pynte med rosiner

Ferdigstekte

Enjoy!

Følg meg gjerne på Instagram eller snap dere! annebrith.no

Visste du at jeg er nominert og er semifinalist i hele 4 kategorier i årets Vixen Blogaward?

Stem meg gjerne inn i finalen om du mener jeg fortjener det.

Årets livsstilsblogg 2015  // Årest stjerneskudd 2015 // Årets matblogg 2015  // Folkets favoritt 2015 

 

 

Den beste loffen med mamma's oppskrift ♥

 

Formen er sponset

Dette er den beste loffen!

De beste oppskriftene jeg har er fra mamma ♥

Også denne :)

Jeg hadde en ide om at jeg ville bruke den fine formen jeg hadde fått tilsendt fra Nordicware til noe annet enn bare kake. jeg mener det vaar Nettbakeren som ga meg ideen en dag i sommer på snap.

Du kan bruke en hvilken som helst form av samme slaget og det blir en herlig og saftig loff.

jeg har tenkt til å fryse den ned for å ta med på fjellet når vi resier i høstferien. Gleder meg til å kose meg på Geilo med familien igjen :)

Denne oppskriften er som følger:

  • 75 g smeltet smør
  • 5 dl vann
  • 25 g blå fersk gjær ( 1 pk tørrgjær)
  • 500 g mel
  • litt salt

Smelt smør. Ha i vann.

Dette skal være lunkent når gjær tilføres.

Ha mel i en bolle og ha væsken oppi.

Elt deigen i 10-15 minutter.

La deigen forheve i 30-45 minutter.

Elt deigen sammen og ha den i en smurt form.

La deigen etterheve i 30 minutter.

Stek loffen på 220 grader i 20 minutter ( sjekk din egen ovn etter 15-17 minutter ) Jeg steker alt på varmluft :)

 

 

 

Min deig var mulig litt for stor for formen. Dette var jo første gang jeg laget denne. Om du skal gjøre dette og vil at deigen ikke kommer over kanten så anbefaler ejg deg å dele deigen i 3 og bruke kun 2/3

MEN igjen jeg elsker at alt er litt over the top haha.

Når jeg nå fryser denne så fryser jeg den slik jeg alltid fryser kaker og gjærbakst: i en pose, i en pappekse, i en pose igjen :)

Da vet jeg at det hoder seg ferskt :)

Klemmer!

LIK og DEL oppskriften hvis du vil ha mer gjærbakst på bloggen ♥

Å DELE er å glede ♥

30 måter å fylle en stjernekake på! #gjærbakst

Egenreklame

Som jeg har fortalt dere har jeg startet et online nybegynnerkurs i baking :P

Denne uken lagde vi stjernekaker og alle fikk lov til å fylle dem med fyllet de selv likte best :)

Det ble 30 forskjellige varianter

Vi fylte våre stjernekaker med:

  • makronfyll, mørk sjokolade og hakket mandler
  • vaniljekrem og nutella
  • bringebær, hakket sjokolade, revet marsipan og mynte
  • hjemmelaget blåbær syltetøy, revet marsipan og toppet den med mandelflak
  • smør, sukker og kanel
  • appelsin fyllet som var til overs etter ekstraoppgava fra forrige uke, og nutella som var blandet med litt 70% sjokolade.
  • Sjokofyll
  • smeltet sjokolade
  • vaniljekrem, bringebær og blåbær
  • smør, sukker og kanel i første og siste lag, og vaniljekrem i midten
  • ananas rullet i kokosmasse og hakket mørk sjokolade inni med kokos krem vesiden av
  • nutella og nutella duo (mørk & kvit sjokolade
  • hjemmelaget vaniljekrem og Blåbærsylte
  • annenhvert lag med vaniljekrem og sukker/kanel/smør og toppet med litt vaniljekrem i midten
  • "solstjerne" med makronfyll/vaniljefyll i annethvert lag
  • hjemmelaget kanelfyll
  • sjokoladetrøffelfyll laget av fløte, kakao, melis, smør, kanel og litt salt
  • marsipan inni mellom lagene og hakkede mandler med litt sukker på i midten
  • blåbær og sitronfyll
  • vaniljekrem,bringebær og sjokolade
  • bringebær syltetøy,vaniljekrem og litt mørk sjokolade
  • hjemmelaget vaniljekrem og sjokoladebiter i:
  • eple, sukker, kanel og litt sitronsaft
  • hjemmelaget vaniljekrem, baileys, hakket sjokolade og banan
  • skogsbær kjeks og blåbærsyltetøy
  • makronfyll
  • nutella
  • smør, sukker og kanel på lag 1 og 3 og pålegget nøtte i midten! Mmm!!! Serverte med Bringebær-Kesam
  • litt pepper, litt tørket basilikum og 1ts salt i tillegg. Fylte den med presset hvitløk som ble most sammen med smør, revet ost og cottage cheese.
  • bringebær og hakkede mandler

Her er bildene fra ukas oppdrag :P

 

Mange av disse jentene bakte en perfekt stjernekake for aller første gang i sitt liv og det gjør meg mer stolt og rørt enn noen gang <3

Det funker altså med en oppskrift og meg et tastetrykk unna :)

Vil du være med på kurset som starter 28. september? Klikk deg inn her.

I mellomtiden kan du sjekke min snap: annebrith.no

 

Horn med Snickersfyll #gjærbakst

Hvorfor baker jeg ikke oftere gjærbakst?

Det er jo så vanvittig godt.

Hvis du føler at du ikke er så flink med gjærbakst så skal jeg nå gi det 1000-tipset til hvordan du lykkes.

Mine boller var før jeg fikk tipsene alltid harde som stein så om jeg klarer det så klarer du det også.

Noter!

1. Bruk fersk gjær!

2. Ha heller melken litt for kald enn for varm. Over 40 grader så dreper du gjæra.

3. Elt deigen i minst 15 minutter. Dette er lenge! Ta tiden.

4. Forhev og etterhev.

Det var det hele! Bruker du tid får du de beste hornene ever! TID, TID, TID

Men du .... du kan "jukse" litt. Med 1 ts luftigere bakst fra Mors Hjemmebakte skal jeg love deg at det blir fart i deigen! bare kjøp det neste gang du er på dagligvare. PS. Ingen har betalt meg for å tipse om dette.

Søt gjærdeig

  • 500 gram hvetemel
  • 50 gram gjær
  • 80 gram sukker
  • 125 gram smør
  • 1 t kardemomme
  • 1 egg
  • 3 dl melk
  • 1 ts luftigere bakst

Sikt alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

Når dette er lunkent ( ca. 37 grader) vispes egget i. Ha så i fersk gjær. ( Om du bruker tørrgjør så har du det i det tørre)

Hell det våte i det tørre.  Elt deigen i 10-15 minutter.

Forhev deigen i 30-45 minutter.

Del deigen i 4 og kjevle ut runde leiver. Del disse i 6 eller 8 og legg på en nokså stor bit av en snickers. jo større jo bedre men husk den må "pakkes godt inn"

Hvis du ikke vil ha Snickers så fyller du den med sjokoladefyll.

Rull dem opp og legg dem på brett.

Etterhev!

Stekes på 220 grader i ca 15 minutter.

Jeg bruker varmluft.

Mine vokste seg litt ut av sine proporsjoner da jeg mulig hadde litt mye luftigere bakst haha.

Sjokoladefyll:

  • 1 dl fløte
  • 200 g sjokolade ( etter eget ønske)

Kok opp fløte og ha i sjokolade. La dette bli kaldt og bruk det som fyll i horn :)

Deiligere blir det ikke!

Mulig du bør lage dobbelt porsjon da de kommer til å fly fra kjøkkenbennken nokså fort.

Hvis du ikke bor alene da :P

De siste månedene har jeg blitt nokså frelst av å bake gjærbakst og alle de deilige oppskriftene finner du under kategorien: Gjærbakst

Jeg anbefaler veldig: Sjokoladefylt stjernekake og vaniljesnittene. Ellers er oppskriften på melisglasur et "must" Du vil takke meg etterhvert :P

Ha en strålende dag videre!

Trykk LIK & DEL om du elsker snickers!

Klemmer!

Følg meg gjerne også på: Instagram, Facebook, Pinterest eller Twitter ♥

Mine gale påfunn snapper jeg på annebrith.no

 

Sjokoladepizza med marshmallows

Onsdag og lille lørdag!

Har du ingen grunn til å kose deg så fikk du det nå :P

Hvis du er som meg at du kun spiser godteri og søtsaker i helgene så lager du denne på lørdag!

Makan til deilighet skal man lete lenge etter!

Hva er den laget av?

  • Søt gjærbakst som bunn
  • Nutella og små sjokoladeknapper
  • Toppet med marshmallows

Yummy!

Du trenger:

  • 1 boks sjokoladepålegg ( Nutella)
  • 1 pose sjokoladeknapper
  • Marshmallows

Vi brukte store marshmallows og klippet dem i 8 små biter :)

Søt gjærdeig

  • 500 gram hvetemel
  • 50 gram gjær
  • 80 gram sukker
  • 125 gram smør
  • 1 t kardemomme
  • 1 egg
  • 3 dl melk

Sikt alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

Når dette er lunkent ( ca. 37 grader) vispes egget i. Ha så i fersk gjær. ( Om du bruker tørrgjør så har du det i det tørre)

Hell det våte i det tørre.  Elt deigen i 10-15 minutter.

Forhev deigen i 30-45 minutter.

Jeg brukte halvparten av denne deilgen og laget kanelsnurrer av resten.

Kjevle ut deigen og ha den i en paiform eller legg den på et bakepapir. Det er lettere å få en pizzaform i en rund form synes jeg.

Etterhev deigen i 10-20 minutter. Dytt deigen litt ned på midten akkurat når du setter den inn i ovnen.

Stek bunnen på 200 grader i 20 minutter.

Ta bunnen ut og ha på Nutella.

 

Dryss sjokoladeknapper oppå.

Sjokoladepålegg etter smak. Her hos oss ble det litt for mye av det gode haha...

Legg til slutt på marshmallows.

Stek pizzaen i 5-7 minutter. Følg med slik at den ikke blir brent.

Den er ferdig når overflaten er gylden og brun!

NYT!

Den smakte altså så herlig!

En morsom vri for oss som ELSKER sjokolade!

Ideen er hentet etter inspirasjon fra Pinterest.

Trykk LIK & DEL om du som meg elsker sjokolade!

Klemmer!

Følg meg gjerne også på: Instagram, Facebook, Pinterest eller Twitter ♥

Mine gale påfunn snapper jeg på annebrith.no

 

 

 

 

Blåbærsnitter #gjærbakst #sesong

Inneholder annonselenker

Jeeeeej, deilige blåbærsnitter!

Til deg fra meg i dag!

Velbekomme! Jo takk haha. Noen ganger når jeg sitter og skriver her på bloggen så føles det som om jeg prater til et tre. Misforstå meg rett jeg mener ikke at DU som leser dette er et tre men det er liksom bare mine ord rett ut i intet.

Det viser seg at oppskriftene mine her på bloggen er mindre populære enn alt annet tøv.

Hvorfor er det slik tenker jeg? Er oppskrifter så sabla kjedelige?

Skal jeg slutte å bake?

Vel ...For å lage disse blåbærsnittene trenger du:

Søt gjærdeig

  • 500 gram hvetemel
  • 50 gram gjær
  • 80 gram sukker
  • 125 gram smør
  • 1 t kardemomme
  • 1 egg
  • 3 dl melk

Sikt alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

Når dette er lunkent ( ca. 37 grader) vispes egget i. Ha så i fersk gjær. ( Om du bruker tørrgjør så har du det i det tørre)

Hell det våte i det tørre.  Elt deigen i 10-15 minutter.

Forhev deigen i 30-45 minutter.

Vaniljekrem

  • 1 vaniljestang
  • 2 dl + 1/2 dl h melk
  • 3/4 dl kremfløte
  • 55 g sukker
  • 30 g eggeplomme
  • 20 g maizena

Splitt vaniljestangen. Ha stang, frø, fløte og sukker i en kjele rør sammen og varm til kokepunktet. Ha resten av melken og maizena i en liten bolle og rør ut maizena.

Visp inn eggeplommene i maizenablandingen.

Hell 2/3 av den varme blandingen i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i 1 min mens du hele tiden rører i kjelen med en visp. slik at kremen ikke brenner seg.

Ta ut vaniljestangen og ha kremen i en bolle og avkjøl raskt.

Kjevle ut en leiv og kutt denne opp i firkanter som er ca 10×10 cm

Kutt den slik som vist på bildet:

 

Brett spissene innover:

Fyll på med vaniljekrem og legg blåbær på toppen.

La snittene etterheve i 15-20 minutter.

Stek på 220 grader i 15 minutter.

Ha på glasur eller spis dem slik de er.

Ta dere tid til å lage vaniljekrem med skikkelig vanilje. Det blir så mye mye bedre. ( Jeg har jukset :P )

En lignende utgave med jordbær har også blitt produsert.

Jeg fikk heller ikke tid til å ta noe etterbilde her. Men dere skjønner poenget håper jeg haha....

Er du generelt glad i å bake gjærbakst anbefaler jeg deg å se på hele kategorien GJÆRBAKST Der ligger herlighetene på rekke og rad.

Om du som de fleste andre er mest interessert i privatlivet mitt så kan jeg røpe at jeg dreit meg så til de grader ut første gang jeg skulle møte familien til kjæresten. Hva som skjedde leser du i et innlegg som heter: 1. møte med foreldrene hans 

 

Hva mener du om oppskriftene? Er de gode nok? Blir du inspirert til å bake eller kan jeg like godt slutte å bake?

Legg igjen en kommentar da! Så slipper jeg å lure så mye!

Klemmer!

Følg meg gjerne også på: Instagram, Facebook, Pinterest eller Twitter ♥

Mine gale påfunn snapper jeg på annebrith.no

Deilige vaniljesnitter #gjærbakst #jordbær

 

Inneholder annonselenker

I går var det baking her i huset og barna hadde bestilt gjærbakst!

I dag er alt spist opp. Så populære ble disse vaniljesnittene :P

Gjærbakst er jo så utrolig godt. Hvorfor lager jeg det ikke oftere tenker jeg. Men gjærbakst er også en kunst. Kunsten å få deigen til å heve.

Jeg bruker som regel alltid fersk gjær. Jeg får alltid et bedre resultat med det. Vet ikke hvorfor det er akkurat som om smaken blir bedre også. Ikke så "gjærete". Jo mindre gjær jo bedre og noen oppskrifter kan du faktisk med hell halvere gjærmengden om du har tid til å la deigen heve.

For å lage disse vaniljesnittene trenger du:

Søt gjærdeig

  • 500 gram hvetemel
  • 50 gram gjær
  • 80 gram sukker
  • 125 gram smør
  • 1 t kardemomme
  • 1 egg
  • 3 dl melk

Sikt alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

Når dette er lunkent ( ca. 37 grader) vispes egget i. Ha så i fersk gjær. ( Om du bruker tørrgjør så har du det i det tørre)

Hell det våte i det tørre.  Elt deigen i 10-15 minutter.

Forhev deigen i 30-45 minutter.

 

Vaniljekrem

  • 1 vaniljestang
  • 2 dl + 1/2 dl h melk
  • 3/4 dl kremfløte
  • 55 g sukker
  • 30 g eggeplomme
  • 20 g maizena

Splitt vaniljestangen. Ha stang, frø, fløte og sukker i en kjele rør sammen og varm til kokepunktet. Ha resten av melken og maizena i en liten bolle og rør ut maizena.

Visp inn eggeplommene i maizenablandingen.

Hell 2/3 av den varme blandingen i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i 1 min mens du hele tiden rører i kjelen med en visp. slik at kremen ikke brenner seg.

Ta ut vaniljestangen og ha kremen i en bolle og avkjøl raskt.

Kjevle ut en leiv og kutt denne opp i firkanter som er ca 10×10 cm

Brett spissene innover og lag en vifte:

Fyll på med vaniljekrem og legg et halvt jordbær på toppen.

La snittene etterheve i 15-20 minutter.

Stek på 220 grader i 15 minutter.

Ha på glasur rett før servering.

Ta dere tid til å lage vaniljekrem med skikkelig vanilje. Det blir så mye mye bedre.

Kan dere tro at de ble borte før jeg fikk tatt et etterbilde av ferdig bakst? Alle barna i huset vet at ting ikke skal spises før det har blitt fotografert men Espen var snar å se på meg med sine blå øyne og si: Det er fordi du er så flink å bake mamma.

#smelt

Dere får ta meg på ordet hehe.

Håper dere alle har en knallfin søndag!

Klemmer herfra.

PS.

Før du går kan jeg anbefale deg å ta en titt på den mest populære "gjærbakstkaken" min: Sjokoladefylt stjerne kake

eller den kule ideen som resulterte i en slags pai: Gjærbakstpai?

Om du har lyst til å følge meg kan du gjøre det på Instagram, Pinterest , Facebook eller snapchat: annebrith.no

 

 

 

 

 

Sitronboller #gjærbakst #syrlig

Søndag betyr baking for mange av oss. Også meg.

Jeg synes det er så beroligende å ha søndagen hvor jeg kan slappe av og kose meg med å stå på kjøkkenet.

Gjærbakst er noe barna elsker og jeg vet jo selv hvor godt det var å komme hjem til mamma som hadde nystekte boller i hus.

Denne varianten med sitron ble terningkast 6 herfra.

Grunnen er fordi jeg elsker sitron og det søte kombinert med det syrlige er så utrolig deilig.

SØT GJÆRBAKST

  • 500 gram hvetemel
  • 50 gram gjær
  • 80 gram sukker
  • 125 gram smør
  • 1 t kardemomme
  • 1 egg
  • 3 dl melk

Sikt alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

Når dette er lunkent ( ca. 37 grader) vispes egget i. Ha så i fersk gjær. ( Om du bruker tørrgjør så har du det i det tørre.

Hell det våte i det tørre.  Elt deigen i 10-15 minutter.

Forhev deigen i 30-45 minutter.

Ta ut deigen og kjevle den til en leiv på ca 20×30 cm.

Ha på sitronkrem.

Rull leiven sammen og kutt biter og ha disse i muffinsformer eller i paiformer slik jeg gjorde:

Formene er fra IB Laursen.

Så er det steketiden. Jeg stekte mine på 225 grader i 12-14 minutter. MEN dette er jo avhengig av hvor store de er og hvor store formen er og hvor sterk ovnen din er. Du må nesten prøve deg litt frem. Tommelfingerregelen er at det skel være mørkebrunt.

Selv bruker jeg aldri pensle meg eggehvite eller noe. Synes naturel blir penest.

Sitronkrem:

  • 4 egg
  • 120 g sukker
  • 1 ss raspet sitronskall
  • 80 g sitronsaft
  • 40 g usaltet smør
  • 1 klype salt

Ha alle ingrediensene i en kjele og rør dette med en visp godt sammen.

Start med å ha lav varme på og øk etterhvert.

Ha tålmodighet og rør godt hele tiden. Når kremen tykner er den ferdig.

Sett kremen kjølig.

Pynt med glasur oppå :)

Glasuren spises som oftest først :P

Kakefatet er fra Feel.

Håper dere får en herlig søndag!

Klemmer!

 

Kanelkringle med #utålmodig #3åring

Kanelkringle!

Kan jeg lukte på den mamma?

Joda bare lukt du.

Du vil sikkert smake også lille vennen min?

Der gikk den fotoshooten haha.

En liten nysgjerrig 3 åring synes det som sto oppå kjøkkenbenken var hysterisk spennende og klatret opp han også.

Han er 4. mann så da blir det litt slik at man tillater litt mer enn man gjør med nummer 1.

Så da Christian Emiil ville opp og være med på fotoshoot så var det helt ok.

Mmmmm for en deilig lukt!

Ser du meg?

 

Kan jeg smake?

Eller så setter jeg meg bare ned her jeg!

Får du meg med på bildet?

GØY!

Her var det også mye spennende mamma!

Etter dette bildet var vi ferdige haha....

Men om du har lyst til å prøve deg på denne så er oppskriften her:

3-åringer og andre barn vil elske deg for den!

SØT GJÆRBAKST

  • 500 gram hvetemel
  • 50 gram gjær
  • 80 gram sukker
  • 125 gram smør
  • 1 t kardemomme
  • 1 egg
  • 3 dl melk

Sikt alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

Når dette er lunkent ( ca. 37 grader) vispes egget i. Ha så i fersk gjær. ( Om du bruker tørrgjør så har du det i det tørre.

Hell det våte i det tørre.  Elt deigen i 10-15 minutter.

Forhev deigen i 30-45 minutter.

Ta ut deigen og kjevle den til en leiv på ca 20×30 cm.

Ha på smør, sukker og kanel.

Rull leiven sammen og kutt den i 2 på langs.

Flett disse to i hverandre og form den som en krans.

La kaken etterheve i 30 minutter.

Stekes på 220 grader i 15-20 minutter.

Prinsessekake #lurt #tips

Åååå deilig prinsessekake! Visste du at den aller enkleste og fineste måten å bake en prinsesskake på er å bake den i en paiform?

Personlig synes jeg det ser mye finere ut enn at man dytter den ned i en vanlig bakeform.

Slik kan man sette et bånd pent rundt den når den er stekt :)

SØT GJÆRBAKST

  • 500 gram hvetemel
  • 50 gram gjær
  • 80 gram sukker
  • 125 gram smør
  • 1 t kardemomme
  • 1 egg
  • 3 dl melk

Sikt alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

Når dette er lunkent ( ca. 37 grader) vispes egget i. Ha så i fersk gjær. ( Om du bruker tørrgjør så har du det i det tørre.

Hell det våte i det tørre.  Elt deigen i 10-15 minutter.

Forhev deigen i 30-45 minutter.

Ta ut deigen og kjevle den til en leiv på ca 20x30 cm.

Ha på vaniljekrem.

Rull leiven sammen og kutt den i 8 biter.

Legg bitene i en paiform a 22-25 cm.

La kaken etterheve i 30 minutter.

Stekes på 220 grader i 15-20 minutter.

Pynt med glasur.

Vaniljekrem

  • 1 vaniljestang
  • 2 dl + 1/2 dl h melk
  • 3/4 dl kremfløte
  • 55 g sukker
  • 30 g eggeplomme
  • 20 g maizena

Splitt vaniljestangen. Ha stang, frø, fløte og sukker i en kjele rør sammen og varm til kokepunktet. Ha resten av melken og maizena i en liten bolle og rør ut maizena.

Visp inn eggeplommene i maizenablandingen.

Hell 2/3 av den varme blandingen i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i 1 min mens du hele tiden rører i kjelen med en visp. slik at kremen ikke brenner seg.

Ta ut vaniljestangen og ha kremen i en bolle og avkjøl raskt.

Oppskrift på glasur finner du HER.

Ønsker dere en herlig aften!

Klemmer!

 

 

Vaniljeboller med bringebær #gjærbakst #kosestund

Disse herlige vaniljebollene innfrir så til de grader. Den søte vaniljekremen i kombinasjon med de syrlige bringebærene er en knall kombinasjon.

Du må nesten bare teste dem ut ♥

For å lage disse trenger du:

Søt gjærdeig

  • 500 gram hvetemel
  • 50 gram gjær
  • 80 gram sukker
  • 125 gram smør
  • 1 t kardemomme
  • 1 egg
  • 3 dl melk

Sikt alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

Når dette er lunkent ( ca. 37 grader) vispes egget i. Ha så i fersk gjær. ( Om du bruker tørrgjør så har du det i det tørre.

Hell det våte i det tørre.  Elt deigen i 10-15 minutter.

Forhev deigen i 30-45 minutter.

Vaniljekrem

  • 1 vaniljestang
  • 2 dl + 1/2 dl h melk
  • 3/4 dl kremfløte
  • 55 g sukker
  • 30 g eggeplomme
  • 20 g maizena

Splitt vaniljestangen. Ha stang, frø, fløte og sukker i en kjele rør sammen og varm til kokepunktet. Ha resten av melken og maizena i en liten bolle og rør ut maizena.

Visp inn eggeplommene i maizenablandingen.

Hell 2/3 av den varme blandingen i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. La blandingen koke opp og småkoke i 1 min mens du hele tiden rører i kjelen med en visp. slik at kremen ikke brenner seg.

Ta ut vaniljestangen og ha kremen i en bolle og avkjøl raskt.

Kjevle ut en leiv som er ca 20x30 cm og smør på vaniljkrem.

Legg på frosne bringebær og rull leiven sammen.

Kutt opp biter a 1 cm og legg dem til etterheving på et brett.

La dem etterheve i ca 30-45 minutter.

Stek herlighetene på 220 grader i 12-15 minutter.

De skal være godt brune!

Pynt med glasur når de er avkjølte ♥

 

Kanelknuter #deilig #gjærbakst

Hva er egentlig hemmeligheten bak en god gjærbakst? Hva skal til for å få den perfekte konsistensen på deigen slik at den hever godt og blir luftig?

Det viktigste faktorene til suksess er: ikke ha vesken for varm 25-30 grader er helt perfekt, elte deigen godt og ta deg god tid til for og etterheving. Med gjærbakst blir hastverk lastverk!

Fyllet i disse kanelbollene er kanskje utradisjonelt men ved å lage et fyll med marsipan får du inn den fantastiske smaken av mandler og bakverket får en mer fyldig smak!

Søt deig:

  • 500 gram hvetemel
  • 50 gram gjær
  • 80 gram sukker
  • 125 gram romtemperert smør i terninger
  • 1 t kardemomme
  • 1 egg
  • 3 dl melk

Fyll:

  • 150 g smør
  • 150 g marsipan
  • 150 g sukker
  • 1 ss kanel

Søt deig:

Sikt alt det tørre i en bolle.

Varm melken til 25-30 grader og løs opp gjær i denne.

Ha i egget og hell det våte i det tørre.

Elt deigen i 10-15 minutter.

Når det gjenstår 5 minutter har du i smøret og lar dette eltes inn.

Forhev deigen i 30-45 minutter.

Kjevle ut deigen til et rektangel på ca 50x40 cm

Smør på fyllet på halvparten av leiven og brett den andre delen over.

Skjær tynne strimler på ca 2 cm, tvinn disse godt og knyt dem i en knute.

Legg knutene på et bakebrett og etterhev i 45 minutter.

Pensle knutene med eggehvite og strø på perlesukker.

Stek bollene på 220 grader i 10-12 min (over og undervarme)

Fyll:

Smelt smøret i en kjele og ha det deretter sammen med alle ingrediensene i en matprosessor.

Lag en fin masse av dette som du enkelt smører på deigen.

TIPS:

Sett alltid ovnen litt varmere enn det står i oppskriften. Når du åpner dørs mister du ofte litt av varmen. Ved å forhøye varmen på ovnen før du setter inn bakverket vil du unngå varmetap. Husk å sett ned temperaturen på ovnen til rett temperatur ifølge oppskriften så fort du har lukket døra.

Foto: Karianne Moe Tørum

Følg meg gjerne også på: Instagram, Facebook, Pinterest eller Twitter ♥

Mine gale påfunn snapper jeg på: v_perlesukker

Klemmer!

 

 

Sjokoladefylt stjernekake #gjærbakst

 

/Inneholder annonselenker

 

Dette må være den beste "kaken" jeg noen sinne har smakt. Jeg klarte ikke stoppe  åspise og barna ble sure på meg fordi jeg tok de største stykkene haha.

I går holdt jeg og Annika på hele dagen på kjøkkenet. Bare det å være sammen med henne, snakke om hverdagslige ting, la henne fortelle om opplevelser og tanker.

#herlig

Mammahjertet bobler over. Jeg kan ikke huske at jeg tok meg tid til å være sammen med henne sist. Ikke noe stress, solstrålene presset seg gjennom gardinene, musikken sto på i bakgrunnen og alt føltes veldig riktig.

Kan vi bake boller spurte Annika.

Vi tok bollebakingen til et nytt nivå kan man trygt si!

Før vi startet forberedet vi oss godt. Vi fant frem oppskrift og alle ingredienser.

Vi doblet oppskriften fordi vi skulle lage en annen variant også men du klarer deg fint med oppskriften under x 1 :)

Mange mener at man bør finne oppskrifter hvor man har i smøret til slutt. Dette er nok den aller beste måten å lage gjærbakst på men fordi jeg hadde en 10 åring som skulle gjøre store deler av bakingen selv valgte jeg denen oppskriften. Den er enkel og veldig god!

Vi har lenge hatt Sjokoladefyll fra Mors Hjemmebakte stående i skapet og i går fikk vi testet det ut.

Søt gjærdeig

  • 500 gram hvetemel
  • 50 gram gjær
  • 80 gram sukker
  • 125 gram smør
  • 1 t kardemomme
  • 1 egg
  • 3 dl melk

Sikt alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

Når dette er lunkent ( ca. 37 grader) vispes egget i. Ha så i fersk gjær. ( Om du bruker tørrgjør så har du det i det tørre.

Hell det våte i det tørre.  Elt deigen i 10-15 minutter.

Forhev deigen i 30-45 minutter.

ELTING

Det letteste du kan gjøre for å få en god deig er å forlenge eltetiden din. Prøv å start med å elte og ta tiden. MINST 10 minutter. Helst 15! Jeg tror du vil bli overrasket over hvor lenge du faktisk skal elte og hvor deilig og luftig det blir :)

Annika måler opp melet. Jeg elsker vekten vår. Den skulle jeg så gjerne hatt i mintgrønn. Setter på ønskelista.

Vi bruker også alltid mel fra Møllerens.

Når deigen er ferdig forhevet tar du den ut av bollen og deler den i 4 like store deler. Kjelve hver del nokså tynt og legg en tallerken oppå.

En deigskrape bør du ha når du skal drive med gjærbakst og Slikkepott.no har tilbud på disse nå. De er de fineste jeg har sett i markedet frem til i dag! Sjekk DENNE linken

Ha på sjokoladefyllet. Legg på et nytt lag helt til du har fire lag. Sjokoaldefyll mellom hvert lag.

Sett så et glass oppå og del sirkelen inn i 16 biter.

 

Vri to og to biter utover.

Det betyr ta tak i to biter med hver sin hånd. Høyre bit vris mot høre altså utover. Og venstre mot venstre.

Dytt endene mot hverandre slik at det blir en spiss.

Stekes på 200 grader i 20-25 minutter.

Den skal være BRUN ikke hvit hehe.... Er du i tvil om gjærbaksten er ferdig så venter du minst 3 minutter.

Serveres med kjærlighet og et glass deilig melk!

Hver person tar da en bit fra kaken og det er 8 biter på denne :)

Det betyr at mamma fikk 5 og barna hver sin... moahahaha :P

Sjokoladefyllet! Seriøst det var så godt. Jeg var først i tvil fordi jeg synes det var så vanskelig å smøre utover. Enda et sånn ræva produkt tenkte jeg men neida det var utrolig godt. MYE bedre enn å kjæsje Nugatti inni. Dette fyllet er laget for steking og renner ikke!

 

Ser det ikke deilig ut?

Hvis du ble fristet til å bake selv eller likte oppskriften vil det glede meg stort om du trykker liker eller deler innlegget :)

Ønsker dere en herlig mandag!

Følg meg gjerne også på: Instagram, Facebook, Pinterest eller Twitter ♥

Mine gale påfunn snapper jeg på: v_perlesukker

Klemmer til alle

 

Skoleboller

Kontrasten fra å være på Vestlia resort i helgen i en suite som var dobbelt så stor som leiligheten vår, til å våkne opp i en altfor liten seng med hard madrass var enorm.

Om du tror livet mitt er veldig glamorøst kan du tro om igjen. Å være alenemor til 4 barn er alt annet enn glam!

I dag våknet vi opp og det var sikkert 30 cm snø utenfor og ingen kunne finne noe...kofferten var ikke pakket ut etter turen på fjellet.... etter å ha hørt ordet mamma sånn ca 200 ganger var det nok.... frokost ble det på et vis og matpakkene ble fylt med skoleboller....

Egentlig så synes jeg gjærbakst er drittkjedelig men barna elsker det jo så da må man bare bake!

Men skal jeg bake noe så vil jeg gjøre det bra og riktig så derfor har jeg fordypet meg i dette også!

Men hvorfor heter det egentlig skolebolle eller skolebrød som mange andre også kaller det? Denne herlige og godt fylte bollen er jo ikke akkurat noe å ta med seg på skolen.

Opprinnelsen til navnet skolebolle er noe usikkert men mange mener at det heter skolebolle fordi dette er noe man lærte å lage på skolekjøkkenet. Kjært barn har mange navn og skolebollen kalles også Tolvøres og Purker. Kristiansand har kanskje rekorden på de største og flateste som er nesten 20 cm i diameter og bare 2-3 cm høye.

Uansett hvor du bor og hva du kaller bollen så skal den lages med en søt gjærdeig med egge- eller vaniljekrem i midten, melisglasur og kokos på toppen.

Lager du en hurtigvariant av en melisglasur som består av vann og melis anbefaler jeg deg å ha noen sitrondråper i glasuren slik at den ikke blir så søt. Vil du ha verdens beste melisglasur på dine skoleboller så anbefaler jeg deg å ta bryet med å lage oppskriften på glasur nedenfor.

Glasuren kan fryses eller bevares i kjøkkenskap.

Søt gjærdeig

    • 500 gram hvetemel

 

  • 50 gram tørrgjær

 

 

  • 80 gram sukker

 

 

  • 125 gram smør

 

 

  • 1 t kardemomme

 

 

  • 1 egg

 

 

  • 3 dl melk

 

 

Sikt alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

Når dette er lunkent ( ca. 37 grader) vispes egget i.

Hell det våte i det tørre.

Elt deigen i 10-15 minutter.

Forhev deigen i 30-45 minutter. Kjevle ut en leiv av deigen til den er ca 1 cm tykk. Stikk ut sirkler a 15 cm i diameter med en rund utstikker eller kanten på en skål. Legg sirklene på bakeplaten.

Etterhev bollene i 45 minutter.

Lag så et hull midt i og legg en skje med vaniljekrem i.

Pensle bollene med eggehvite og stek bollene på 220 grader i 10-12 min

Oppskriften gir ca. 15 stk.

Vaniljekrem:

    • 1 vaniljestang

 

  • 2 dl melk

 

 

  • 1/2 dl melk

 

 

  • 3/4 dl kremfløte

 

 

  • 55 gram sukker

 

 

  • 30 gram eggeplomme ca. 2 stk

 

 

  • 20 gram maizena 2 ss

 

 

Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene.

Ha 2 dl melk, vaniljestang, frø, fløte og sukker i en kjele. Kok dette opp.

Ha resten av melken og maizena i en liten bolle og rør til det er klumpfritt.

Visp inn eggeplommene i maizenablandingen.

Hell 2/3 av den varme melken forsiktig over eggeblandingen.

Hell dette til slutt tilbake i kjelen og kok opp kremen.

La kremen småkoke i 1 minutt men pass på at det ikke brenner seg på bunnen.

Ta ut vaniljestangen og ha kremen over i en annen bolle og avkjøl!

Dekk kremen med plastfolie for å slippe at den tykner på overflaten.

Melisglasur:

    • 400 g sukker

 

  • 1 dl vann

 

 

  • 160 g glukose

 

 

Ha alt i en kjele og kok dette opp til 114 grader.

Ta av kjelen og hell det hele i en kjøkkenmaskin. La massen avkjøles til 60 grader. Miks så alt sammen til det blir en tykk hvit masse. Glasuren er nå ferdig. For å bruke glasuren ta en del i en skål og varm den litt opp i en mikrobølgeovn eller over vannbad.

Servering.

Ha kokos i en skål.

Smør melisglasur på skolebollen. Dypp den i skålen med kokos og server.

TIPS

Ved å etterheve skolebollene under plastfolie får gjærdeigen perfekte omgivelser til å heve seg store og fine. Plastfolien legges bare lett over bakebrettet.

VIKTIG OM GJÆRBAKST

De aller fleste understeker gjærbaksten sin! Gjærbakst skal være brun ikke hvit! Om du er av typen som har hvite boller så kan du med hell prøve å la dem stå 5 minutter ekstra neste gang....OG vil du ha en deilig skorpe på dem så sett ovnen på høyeste temperatur. Legg et bakebrett nederst i ovnen. Når du setter bollene inn i ovnen så heller du 1/2 dl vann på brettet, setter bollene raskt inn og lukker døra og skrur ned varmen til 220 grader. Dampen i ovnen vil gjøre at du får fantastiske boller :)

Ønsker dere en helrig dag videre....det er mandag og vi skal finne på noe sprell i Oslo i dag.... følg med!

Men før du går: Er det greit å gi barna skoleboller i matpakka på en mandag?

Havrefletter



God morgen alle sammen!

Normalt står jeg opp hver morgen klokken 5.00. Dette for å rekke alt og for å få en time tid for meg selv før barna våkner.

I dag klarte jeg ikke det og våknet 6.30. Skulle være på jobb 8.00 så det burde gå greit.....

6.45 - Alle barna er ute av sine senger og sitter ved frokostbordet...stemningen er dempet. Ingen snakker særlig mye.

6.49 - En begynner å lage matpakke og finner ut at noen har tatt alle brødskivene. Synderen gliser triumferende for at han var kjappest i morrest og mor griper inn og forklarer litt om å dele. Advokaten i huset går mellom guttene og sier at det finnes et nytt brød i skuffen men det blir nå forklart veldig tydelig at det brødet ikke er så godt som dette.

6.52 - Alle deler favorittbrødet :)

Jeg fortsetter med å pakke alt klart, fikse minsten, kle på bytte bleie og smøre frokost til han.

6.58 - Christian får servert brrrrrrø med leverpostei.

6.59 - Christian roper OOOOST! Noen forklarer at han ikke vil ha leverpostei men ost. Jeg sier det har vi ikke tid til i dag. Hvis alle bare fortsetter med det de gjorde og ikke hører etter hva han sier så vil han glemme hele osten.

7.01 - Christian snudde en bøtte opp ned slik at han kom seg opp i den øverste skuffen og fant sjokoladepålegg. MMMMM. Han hyler MMMMM og noen sier at Christian vil ha sjokoladepålegg på brødskiva. Jeg forklarer at det gjør vi ikke i ukedagene men det skjønner jo ikke han og han hyler ustoppelig i 3-4 minutter.

For dere som ikke har barn så er det LENGE!

7.05 - Christian får trøst på fanget mitt mens jeg signerer halvårsrapporten til Annika som skal leveres inn og jeg prøver forsiktig å kle på han mens vi tuller litt. NEI! Ikke på! Ingen klær får tydeligvis komme på og han vrir seg og løper unna.... ta meg hvis du kan!

7.06 - SMS1: Tror du sønnen vil være med kompis hjem fra skolen i dag?

7.07 - Svar til SMS1: Helt klart, sier ifra til SFO og henter når?

7.09 - SMS2: Kan vi booke bakebursdag til våre søte jenter i februar?

7.10 - Svar til SMS2: Ja det fikser vi :)

7.12 - SMS: Annika går ikke på skolen i dag da det ser ut som om vi blir noe forsinket....så Sigrid trenger ikke vente!

7.20 - Alle er ferdige med å spise og klare til å kle på uteklær!

Har dere pusset tenner? Ingen nei...da får dere gjøre det mens jeg spiser litt mat......

Det blir veldig stille....litt for stille. Jeg bruker litt tid på å lage frokost til meg selv om dagen da jeg skal spise glutenfritt i noen måneder så etter noen minutter setter jeg meg ned og nyter eggerører, kyllingfilet og litt avokadosalat med eple.

I mellomtiden sender jeg sms til Karianne som hadde sykt barn i går om hun tar en sykt barndag i dag også? Men hun er på vei også noe forsinket pga barna....Jeg svarer: Vi er også forsinket her. Galskap med så mange barn men husk hvor glade vi er i dem når de er snille <3 Vi sees når vi sees. Jeg rekker ikke før 8.30.

7.45 - To må pusse neser og en vil gjerne vite hvordan det kan ha seg at snøen er så lett i dag. Om jeg kan ta meg tid til å forklare det? Mens jeg forklarer kuldegrader, snø og vann spør eldste om kjemisk formel på vann og en er lei seg for at utebuksa ikke ligger der den lå i går....jeg var sikker på jeg hadde den i går!

7.50 - Ut for å sjekke om utebuksen er glemt i bilen og klarer på noen minutter å fjerne 7-8 cm med snø av bilen. Ingen utebuske funnet. Fortsatt status savnet!

7.55 - En har funnet utebuksen på badet og en annen jubler :) Lykke. Alle på med klær. En hjelper en annen med å kle på dress. Minste får også hjelp og plutselig står alle 4 påkledd helt uten min hjelp! Fantastisk. Beskjed: Kan dere nå sette dere inn i bilen? Jeg pakker smokk, ekstratøy til bhg, pc og mobil. Rydder de tjeg klarer å rydde mens jeg haster gjennom leiligheten.

8.05 - Jeg går ut. 7 cm med nysnø har gjort hagen til en fantastisk lekeplass. Alle barna er fulle av snø og spredd over alt. Ingen har satt seg i bilen! Whaaaat. Jeg sa jo at dere skulle sette dere i bilen.

8.09 -  Alle barna er børstet av og satt forsvarlig inn i bilen. Jeg rygger litt irritert mens jeg ser små spor i snøen som minner og gleden over den første herlige dagen med snø. Tar ett minutt og tenker på hvor koselig de faktisk har hatt det og nullstiller meg. Så kjører vi.

8.10 - En i baksetet begynner å gråte. Det er Annika. Hun tror hun har gym og har glemt tøy. Jeg fortsetter å kjøre men samvittigheten tar meg. Eldste sier at vi klarer å snu og kjøre tilbake igjen før det ringer....Jeg er enig men vi må nok levere minsten i barnehagen først.

8.15 - Christian levert. Annika sitter i bilen og roper: KJØR mamma...det er 16 minutter til det ringer.... jeg kjører og etter ett minutt hører jeg fra baksetet: 15 minutter.

8.20 - Vi står parkert ved leiligheten og hun løper opp og kommer fort ned igjen. Hvor er bagen din sier jeg? Du jeg så på ukeplanen at det ikke var gym i dag alikevel! Nå kjenner jeg at det er tid for å telle til 10! Vi kjører mor skolen og jeg hører henne puste og pese i baksetet. En bil som kjører foran oss kjører veldig rolig og hun peser enda mer. Når han svinger av ved togstasjonen sier hun høyt: FULL GASS nå mammma....det er bare 5 minutter igjen.

8.25 - Vi er enda ikke fremme ved skolen men plutselig slår det meg at den søte tordenskyen som sitter irritert i baksetet er forferdelig lik mammaen sin. Og hjertet bobler igjen over av kjærlighet til disse vakre skapningene vi har satt på jorden!

8.26 - Hadet mamma...ser deg senere! Hadet vennen...ha en fin dag!

8.30 - JOBB - for en deilig følelse å være på jobb og møte Karianne som ikke har en så veldig ulik historie hun kan fortelle....

i morgen setter jeg ringeklokka på 5.00

Nå skal vi bake :)


HAVREFLETTER




Det er ingen hemmeligheter bak vellykket gjærbakst men du må ta deg tid og helst ikke drepe gjæra underveis. Mange oppskrifter anbefaler å varme opp vesken til 37 grader slik at gjæra får en «boost» og begynner å jobbe. Øyvind Lofthus fortalte alle deltagerne under innspillingen av Hele Norge baker at dette faktisk ikke er så viktig. I denne oppskriften har jeg varmet melken til 25 grader.


Det viktigste for å få en flott gjærbakt er eltingen og hevingen. Elter man gjærbaksten i 10-15 minutter så er du godt på vei til å få godt resultat.


Et annet tips er å steke baksten godt. Mange understeker baksten ved å steke den for kort eller i for lav temperatur.


Disse havreflettene kan spises slik som de er eller du kan dele dem i to og spise dem med pålegg.




  • 5 dl helmelk

  • 25 g gjær

  • 25 g smør

  • 2 ts sukker

  • 6 g salt

  • 150 g havregryn lettkokte

  • 30 g havrekli

  • 650 g mel


Kok opp 1 dl vann og hell dette over 50 g havregryn og 30 g havrekli - skolding


Varm opp melken til 25 grader og ha i gjær.


Ha mel, havregryn, salt og sukker i en bolle og hell deretter i vesken. Elt i 10 minutter.


Ha så i skoldingen og elt videre i 2-3 minutter


Tilsett til slutt smøret. Når smøret er eltet inn i deigen setter du den til å heve  i 30 min på et lunt sted.


Lag strimler av deig på ca 30 cm ( vei opp 100g ) og lag en enflette.


Enflette:


Vei opp 80-100 g deig


Lag en strimmel på ca 30 cm. Ta høyre ende og legg 2/3 bakover på punktet som deler strimmelen i 1/3 Slik at du får en løkke. Venstre ende skal inn i løkken. Løkken snurres rundt en gang og venstre ende legges under her. Du har nå laget en enflette som ligger opp ned. Snu enfletten og legg den på bakepapir.


Rull enfletten fuktig papir og ha havre oppå. Sett på bakeplate til etterheving. Ca 40 min.


Stekes midt i ovnen i 10 min på 225 grader


Tips:


Legg plastfolie over baksten når den skal etterheves. Det gir et flott resultat på baksten.


Ønsker dere alle en fantastisk fin dag :)


God klem!


Nå med NY signatur:


Kanelboller



Det går fremover her på bloggen men enda er det mye som skal forandres før jeg er helt fornøyd.

I mellomtiden baker jeg masse og redigerer bilder :)

MANUELA

Før jul fikk jeg to herlige bøker fra Manuela i Passion 4 baking hjemsendt og jeg har testet ut mange oppskrifter.

En egen bokanmeldelse kommer også på begge hennes siste bøker.

Manuela bruker en del råvarer som jeg ikke får tak i men jeg har prøvd meg litt frem og med noen små justeringer fikk jeg laget nydelige kanelboller.

Jeg testet ut oppskriften Manuela kaller: French Vanilla Gjærdeig fra boken Manuelas Hjemmebakst.

I boken skriver Manuela at oppskriften er ment til 25 stk boller men jeg tror det har sneket seg inn en skrivefeil der for når man summerer alle ingredienser og deler på 25 så kommer man til et resultat på at hver bolle skal være 22 g. Det er i minste laget synes jeg da jeg veier mine boller til mellom 50-100g alt etter hvilken anledning det er.

Det er jo et tips for dere der hjemme som lurer på hvor mange boller deigen dere skal lage gir :)

Pluss sammen alle ingredienser og del på ca. 60 som er en fin bollestørrelse.

For å fikse på denne "feilen" doblet jeg oppskriften :) Jeg halverte også mengden med gjær.

Her kommer min vri på Manuelas Vanilla Gjærdeig:

KANELBOLLER

  • 50 g fersk gjær

  • 4 ss lunkent vann

  • 2 1/2 dl fløte eller melk

  • 60 g smør

  • 2 pakker vaniljekakefyll (Freia)

  • 2 store egg

  • 100 g sukker

  • 1 ts havsalt

  • 520 g hvetemel

  • 4 ts vaniljesukker


FYLL

  • Smør

  • Kanel

  • Sukker


GLASUR

  • 2 ss melis

  • 1 dl vann

  • 1 ts sitronsaft


Jeg fulgte oppskriften i Manuelas bok og den er som følger:

Rør sammen gjær og lunkent vann og sett dette litt til siden.

Varm melk eller fløte til lunkent og ha i smøret.

Ha alle tørre ingredienser i en bolle og hell i melk og gjærblandingen.

Nå skal deigen eltes i 20 minutter og her må jeg komme med et tips til dere som ikke står beskrevet i boka.

Når du elter deig så lenge så øker du samtidig temperaturen på deigen og den kan komme farlig nær 39-40 grader som er temperaturen gjæra faktisk dør på.

For å unngå dette kan du starte med melk som er mellom 10-20 grader. Varmer du melk opp til 37 grader og kjører kjøkkenmaskinen din i 20 minutter på høy hastighet kan altså gjæra dø.

Sett deigen etter elting til heving i 40 minutter.

Kjevle en firkant og smør på smør. Strø sukker og kanel oppå og rull det til en fin pølse.

Skjær av stykker og legg disse i muffinsformer og stek på 180 grader i ca. 20 minutter.

Når de er fedigstekte smører du litt glasur på for en blank og fin overflate :)


Til jul fikk jeg 3 nye kakebøker: Pascal, Den store Kakeboken fra Sverre Sætre og Brød fra Åpent Bakeri.

Jeg gleder meg sånn til å fortelle dere hvordan bakingen fra alle mine nyeste bøker har gått.

Håper dere alle får en flott helg!







Fotball er supert!


Alle våre 3 barn spiller fotball. Hver uke fylles huset med gummikuler fra kunstgressbanen og finnes i senger, badekar, sko og skap og vi haster fra den ene kampen til den andre og heier og jubler ved sidelinja. Om du ennå tror at du ikke skal bli en slik mamma som skriker og hyler ved sidelinja så bare glem det. Det er umulig å holde stille når du ser dine egne barn i lek og moro!


Ideen til fotballboller fikk jeg fra største sønnen i huset Sven, som forøvrig har begynt å lese oppskriftsbøker på sengen på kveldene hehe ( man tar det som er tilgjengelig sant? )


Sven mente at jeg måtte lage boller som så ut som fotballer. Det var mye kulere enn vanlige boller.


For å lage disse trenger du ikke annet enn en bolledeig, eggehvite, melk og sjokolade.


Det er Sven og kameraten Leander som har rullet disse ut og hver enkelt er målt opp til 70 gram :)


Pensle bollene med blanding av eggehvite og melk etter de er ferdig hevet. Smelt mørk eller annen god sjokolade og pensle femkanter rundt på bollen i formen som en fotball.



Stek bollene og ta dem ut og avkjøl på rist :)


Disse bollene ble mottatt av en jublende gjeng med barn og er en sikker vinner også til barnebursdager til gutter og jenter som er fotballentusiaster:)


Du kan også male flagg på bollene om du synes det er mer gøy. Heia Norge!




Jeg har hatt en fantastisk start på denne uken. Jeg fikk lov til å være med å bedømme alle innsendte bidrag i cakepopskonkurransen til Opplysningskontoret for Brød og Korn. Finalistene er klare og vi laget alle 7 bidragene for å kunne smake på dem og bedømme dem.


Jeg møtte også en annen spennede blogger: Karoline :) Hun er kosthold og ernæringskunsulent og blogger om sunn og sexy mat, snikmosjon, godis og glam. Just my kind of girl! En herlig blogg som inneholder en del av de verdiene jeg selv prøver å leve etter. Karoline skal dere få høre mer om fremover.


Sammen med Karoline har Torunn og Yngvild hos Opplysningeskontoret for Brød og Korn inspirert meg til å begynne å bake brød. Min første deig skal til kaldheving i kjøleskapet i natt. Jeg håper å kunne få en egen rubrikk under oppskrifter som heter brød og korn.


Jeg ønsker dere en fin dag videre alle sammen!




Lussekatter


I morgen er det Lucia og vi har laget lussekatter etter en nokså enkel oppskrift.

Jeg har nå noen ganger laget lussekatter etter tradisjonen med saffran men jeg får dem ikke til å heve skikkelig og derfor blir de ikke spist. Så i år har jeg gjort noe nytt.

Barna elsker bestemor sine boller så jeg farget rett og slett min bolledeig gul ;)

Her finner du oppskriften på mamma sine boller. Den slår virkelig aldri feil og når jeg lager denne må jeg nesten lage 3-dobbel deig fordi barna er så glade i disse bollene.

Som oppskriften sier så har jeg alt det tørre i maskinen.

Jeg blandet gul pastafarge i melken og smøret:

Ha det våte i det tørre:

Den ble god og gul ;)

Når jeg skal lage en M så ruller jeg midten ut tynnere.

V for Villa....

Pappa fikk også sin bokstav :)

Minstemann sin bokstav:

og minstejenta sin A:

Rullet ut deigen ca 1,5 cm tykk og brukte noen pepperkakeformer for å lage noen eksklusive lussekatter:

Alle smaker like herlig ;)

Sammen med en kopp kakao og tenning av det 3. lyset ble det en fin stund her i stua hos oss.

I går hadde vi juleverksted her hjemme og barna fikk lage konfekt og marsipan som de kunne gi i julegave.

Her er resultatet til eldtstejenta vår som nok var den mest tålmodige av dem alle :)


Håper dere alle har hatt en fantastisk fin helg og får en flott uke.

Jeg skal forberede meg til et intervju på onsdag. Jeg tror jeg skal lage en julenisseslede eller så kan det bli noen skikkelig julemuffins.

Uansett blir det en uke med masse baking og godt humør.

Målet jeg hadde for bloggen til jul har jeg nådd:) I skrivende stund ligger Villa Perlesukker på 33. plass på bloggurat og på 21. plass på blogglisten :)

Takk til alle som deler bloggen med andre!

Håper dere ikke stresser så altfor mye nå fremover.

Det er ennå 12 dager igjen til jul....

Adventshilsen fra

Anne Brith

Skoleboller


Det er alltid koselig å glede familien og andre man setter pris på med noe godt. Boller trenger ikke alltid være runde;) Disse hjertebollene er laget av min standard bolledeig som jeg alltid tar utgangspunkt i når jeg baker søte gjærbakster. Ser ingen grunn til å forandre på en  oppskrift som er så "blondinesikker" som denne er ;)

Kjevle ut bolledeigen og stikk ut former. Jeg har brukt hjerter men du kan også bruke stjerner eller andre pepperkakeformer;)

Hev bollene og når de er ferdighevet så lager du en liten grop og legger vaniljekrem i denne. Smør på med egg og bak bollene etter oppskriften ;)

Sprøyt så glasur på hjertene eller skriv en søt tekst ;)

OBS: Ikke ta for mye vann i glasuren. Melis og vann fungerer helt fint til dette bruket men vær forsiktig med vann for det er så lite pent å se glasur som har sklidd langt ned på bollene fordi man rett og slett har tatt seg for lite tid:) Som mamma sa da jeg var liten: hastverk er lastverk;)

Lykke til!

Mammas boller

Jeg bruker alltid denne oppskriften når jeg lager boller, kanelsnurrer eller horn. Det er alltid gøy å gjøre noe annerledes med gjærbaksten synes jeg. For meg er gjærbakst lite utfordrende men har man noen hjerteutstikkere og litt perlesukker på så får man en helt annen vri på ellers kjedelige boller ;)

Mammas boller ( 20 stk)

500 g hvetemel

60 g gjær

80 g sukker

125 g smør

1 ts kardemomme

1 egg

3 dl melk

Bland alt det tørre i en bolle.

Smelt smør og ha i melk.

Når dette er 37 grader ta i egget og hell det vårte i det tørre.

Husk å alltid sikte mel!

180 grader i 10-15 min

Ps Hjertene på bollene er laget med hjerteutstikkere. Når bollen er rullet ut så trykker du lett med ønsket form og pensler litt farge inni formen. Så til slutt litt perlesukker på. Husk å pensle bollen FØR du stikker med utstikker og formen skal lages rett før bollene går i ovnen. DVS etter hevingen ;)

hits