Hele Norge Baker

Feeling good




 

Akkurat nå føler jeg meg bra! Jeg er på et sted hvor jeg ikke har tid til å tenke så mye. Bare gjøre. Det føles utrolig deilig. Den ene oppgaven avløser den andre og jeg nyter at barna er ute og koser seg med å gjøre akkurat det de ønsker.

Å le er bra for sjelen. Jeg har savnet å le. Hvorfor ler jeg ikke mer? Jeg vet ikke. Det hjelper jo veldig på nå at solen skinner fra skyfri himmel. VI har hatt noen fantastiske dager på fjellet, jeg fikk meg en tur til Stockholm i går og jeg forbereder helgens bakekurs akkurat nå. 

Jeg har savnet å bake. Savnet å være skikkelig kreativ. Mye har vært et mas. Men i går da jeg tittet inn i de vakreste anemonene og kjente duften av vårens blomster kjente jeg en spire inni meg. For første gang på mange måneder ble jeg inspirert til å bake. 

Jeg tror jeg så 1000 vesker i går. En helt ny verden for meg. Jeg tror jeg så litt ut som Charlie da han entret sjokoladefabrikken for første gang for jeg må ærlig innrømme at jeg aldri har sett så mye nydelige vesker. Bli inspirert, Anne Brith sa Silje da hun viste meg sin verden. 

Jeg lurte litt på hvorfor det sto: Ikke rør på alt haha. Skal man ikke kunne røre en veske før man kjøper den når den koster 15.000.-? Jeg flirte litt inni meg. Men jeg bestemte meg der og da at neste gang jeg reiser til Stockholm så er den ene nydelige vesken min!

Fikk også lyst til å bake en veskekake ;)

Det er rart hvordan verden kan gå fra 50 shades of grey til å vise deg alle regnbuens farger. 

Men egentlig så er det ikke så rart alikevel for du bare bestemmer deg. 

Akkurat slik jeg bestemte meg da jeg ville ta av meg 8 kg. Legg en plan, følg planen og nå målet. Slik er det med alt her i livet. Så enkelt, så vanskelig. Legg en plan, Anne Brith, følg den og så nå målet. 

Det tikket også inn en gladmelding fra Lene Alexandra her i dag på telefonen min, så sendte min manager meg en koselig mail. Jeg har satt av resten av dagen til å bake og søsteren min lager middag. 

Livet smiler. 

Håper dagen din blir flott!

Så fornøyd med disse bildene fra Stockholm.

Fotograf er Silje Pedersen



 

 

Sannheten om Hele Norge Baker

I to år har jeg tenkt tanker rundt dette innlegget.

Her kommer min historie:

Jeg meldte meg aldri på HNB selv. Jeg ble spurt om jeg ville være med. Jeg var på audition som alle andre men det var bestemt på forhånd at jeg skulle være med. Vi var 3 stykker som fikk denne beskjeden før alle andre. Det var meg, Ida og Bjørn Ali.

Jeg bakte 10 timer hver dag i månedene før HNB. Jeg visste jo allerede i November at jeg skulle være med så jeg hadde bedre tid på å forberede meg enn de andre.  Rett før jul skrev jeg kontrakt med HNB om at jeg skulle være tilgjengelig for filming fra 7. januar.

Jeg falt fra 1 etasje og ned kjellertrappa, den helgen.

Jeg var forslått og hadde kuttet meg i ansiktet.

Det var mange tanker som fløy gjennom hodet mitt den kvelden. Jeg gråt og følte meg ufattelig alene.

Dagen etter reiste jeg på legevakta. Jeg ringte min beste venninne og tok med barna og dro. Hun åpnet hjemmet sitt for oss. Vi snakket mye om det med HNB og jeg bestemte meg for å gjennomføre det tross situasjonen jeg var kommet opp i.

Hun tok seg av barna og med ordene: Mulig jeg bare holder ut i en episode lo vi og sa vi sees på onsdag.

Slik ble det jo ikke :)

DEN FØRSTE UKEN

Det var mange inntrykk den første uken. Den første dagen var alle nervøse. Det var spennende med kameraer og mennesker. Stodio var på frognerseteren og alt var helt nydelig stylet.

Inni meg gråt jeg. Jeg følte meg mislykket. Jeg tenkte på barna jeg hadde reist fra. Jeg sminket meg godt men i dag kan jeg enda skimte blåflekkene i ansiktet mitt på de første 2-3 episodene.

Kjellertrappa satt sine spor. Jeg var i sjokk.

I pausene hørte jeg på musikk. Alle trodde det var for at jeg skulle konsentrere meg men jeg satt mye for meg selv og gråt. Etter noen dager kom en av kameramennene bort til meg og sa: Anne Brith du er så stille. Du må by mer på deg selv.

Jeg hadde visstnok ikke vært frempå nok når de kom med kamera bort til meg.

De skulle bare visst.

FORBEREDELSER

Hver dag fikk vi 30 minutter til å forberede plassen vi skulle stå på. Da fikk vi hente antall boller, slikkepotter og visper. Jo bedre vi hadde forberedt oss jo mindre tid ville vi bruke i konkurransen på å hente nye ting. Jeg var utrolig god på akkurat det. Men en dag da vi skulle starte og filme hadde jeg vært på toalettet rett før. Da jeg kom tilbake på plassen min for å starte filmingen var mye av utstyret mitt borte.

Enda den dag i dag vet jeg ikke hvordan mine ting kunne bli borte. Mulig det var for å skape stress. Etter den dagen forberedet jeg plassen min godt, satt meg ned på en stol rett ved og gikk ikke bort derfra mer. I frykt for at det skulle skje igjen.

Du kødder ikke med meg!

FILMING

Da vi sto oppstilt ved våre kaker skulle alle filmes med nærbilder. Vi ble bedt om å smile pent men vi ble også bedt om å være sure. De filmet oss altså at vi så sure ut. Dette ble for meg en god lærdom. Bildet av sure meg gikk over skjermen etter at Bjørn Ali var ropt ut som vinner første runde. Det var bare 1 sekund men hele Norge fikk det med seg. Det så ut som om jeg var sur på han fordi han vant.

Jeg er ikke typen som ikke unner andre suksess så jeg følte meg veldig urettferdig behandlet der og da!

JEG ER BEST

Før vi begynte å filme HNB var det et team hjemme hos oss. Da de filmet meg ville de at jeg skulle si: Når jeg vinner finalen skal jeg.... Det sa jeg nei til. Jeg hadde ikke lyst til å si slike ting. Men du er jo best Anne Brith? Det kunneikke jeg vite da. Jeg har god selvtillit men fikk meg ikke til å si noe slikt. Kan du si at du er den som er best på å lage roser i Norge?

De ville altså at jeg skulle si: Jeg vet at jeg er best til å lage marsipanroser i Norge!

Beklager sa jeg. Det kan jeg heller ikke si.

Det ble: Frem til i dag har jeg ikke sett noen amatører som er like flinke til å lage roser som meg.

Det skulle jeg aldri sagt. Jeg angrer på det.

Den setningen ble lagt inn i min presentasjon og jeg ble presentert på nett som en av de første. Hele Norge hadde meg allerede da i vranghalsen følte jeg.

Jeg husker at jeg ringte inn til TV3 og gråt den dagen det ble lagt ut!

DET HELVETES KREMMERHUSET

Så kom finalen. Vi hadde hatt en herlig tid sammen. Jeg hadde ila to uker blitt kjent med mange flotte mennesker. Jeg fikk fremdeles beskjed om at jeg ga for lite av meg selv. Jeg savnet barna og ja jeg var enda litt i sjokk etter fallet ned kjellertrappa.

Men jeg klarte ikke åpne meg for noen i TV3. Det angrer jeg også på i dag.

Så kom Ida og spurte meg om jeg ville hjelpe henne å lage et kremmerhus.

Hjertet mitt sa: Ja Ida. Jeg vil hjelpe deg. Jeg kan gjøre det for deg jeg.

Hodet mitt sa: Dette er en konkurranse nå må du klare deg selv.

I dag angrer jeg på at jeg ikke hjalp henne. Hva vant jeg liksom på ikke å hjelpe Ida?

Ingenting.

Hele greia ble blåst opp og jeg var igjen en person mange hatet. Jeg fikk mange sinte mail og kommentarer på bloggen og jeg husker jeg måtte snakke med TV3 sin psykolog etter det der. Jeg var ikke forberedt på den reaksjonen som kom.

I ettertid tenker jeg jo at jeg ikke var rustet for å være med på noe slikt. Det jeg hadde opplevd rett før opptakene preget meg veldig. Jeg var veldig innesluttet og stille. Jeg skulle ønske jeg sa noe til de som jobbet der om hva jeg hadde opplevd og hvorfor men jeg klarte det ikke.

Det var bare de nærmeste som visste. Jeg hatet situasjonen jeg var inne i men kunne ikke vise det. Mange i Norge heiet på meg så jeg måtte sette på et pokerfjes å smile stort alle ukene HNB var på skjermen. Folk tagget meg flere titalls ganger hver søndag og det var hurrastemning overalt, men jeg var kjempelei meg :(

Ville jeg gjort det samme i dag om jeg fikk sjansen? Ja, det ville jeg nok.

Men det jeg angrer på har jeg nå fortalt dere.

Takk for at du leste!

Å dele er å glede!

Følg meg gjerne også på: Instagram, Facebook, Pinterest eller Twitter ♥

 

Klemmer ♥

 

 

 

Ostekake med bringebær og pistasjnøtter

Hei alle sammen :)

I dag skal jeg dele en fin oppskrift med dere på en deilig ostekake.

Bakgrunnen til denne kaken er en bloggutfordring jeg har fått fra Regal som er årets hovedsponsor av Hele Norge baker.

Jeg skal i perioden som programmet går få 2 utfordringer som jeg skal løse. Denne uken var det tema Ostekake.

Det skal visstnok være den samme utfordringen som deltagerne i programmet fikk sist uke.

Jeg har laget en egen vri på ostekaken og det kan mulig kalles en krysning mellom en terte og en ostekake :)

OSTEKAKE MED BRINGEBÆR OG PISTASJNØTTER

Tidsberegning ca 2 timer men da er du rask så beregn gjerne 3 timer :)

    • bunn

 

  • ostekrem

 

 

  • minimakroner

 

 

  • 200 g bringebær

 

 

  • 50 g pistasjenøtter

 

 

Bunn

Start med å lage bunn av en klassisk mørdeig.

    • 300 g mel

 

  • 200 g smør

 

 

  • 100 g melis

 

 

  • 1 egg

 

 

Bland dette sammen lett og sett deigen i kjøleskap. Kjevle den ut og legg den pent i en form a 20-22 cm.

Stikk hull i bunnen med en gaffel slik at all luften kommer ut under steking.

Stek bunnen med et bakepapir oppå som du legger erter eller ris oppå. På denne måten holder bunne seg i formen sin.

Stek bunnen i 20-30 minutter på 180 grader.

Avkjøl

Franske minimakroner

    • 100 g eggehvite

 

  • 60 g sukker

 

 

  • 130 g mandelmel

 

 

  • 170 g melis

 

 

  • grønnfarge

 

 

Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs.

Bland mandelmel og melis sammen og sikt dette i.

Rør ut all luft til massen blir skinnende.

Sprøyt dette ut på papir og la dem tørke i minst 30 minutter.

Stekes på 130 grader varmluft i 6-7 minutter.

Avkjøl eller legg hele brett i fryseren.

Ostekrem

    • 2 gelatinplater

 

  • 1 dl bringebærsaft

 

 

  • 160 g Tine kremost

 

 

  • 100 g sukker

 

 

  • 1/2 dl appelsinjuice

 

 

  • 2 dl Tine fløte

 

 

Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i minimum 5 minutter.

Visp sammen kremost, sukker og bringebærsaft til en glatt masse i en kjøkkenmaskin.

Mens osteblandingen mikses, varmes appelsinjuice til kokepunktet i en liten kjele før den tas av platen. Klem vannet ut av den oppbløtte gelatinen og la den smelte i den varme appelsinjuicen.

Tilsett appelsinjuicen i ostemassen og rør den godt inn, dette kan gjøres i kjøkkenmaskinen.

Pisk fløten til krem og vend kremen inn i ostemassen med en slikkepott.

Sprøyt kremen i bunnen du har laget. Kremen er nokså stiv i konsistensen så dette går fint. Krem som blir til overs kan brukes mellom minimakroner som er til overs :)

Legg bringebær på kaken og legg de små minimakronene på annenhver bringebær skrått.

Dryss på litt grovhakket pistasjnøtter.

Server :)

Jeg synes vi klarte utfordringen nokså bra. Hadde hjelp på kjøkkenet denne dagen av vakre Anne og Sten. Alle 3 var vi med i første sesong av Hele Norge baker og vi har blitt gode venner.

Vi savnet veldig Ellen denne dagen men hun er opptatt med å være redaktør for Norges beste bakemagasin: Bake! ( Mer info om bladet senere) Ellen we love you og gleder oss allerede til neste bakedag!

 

Følg oss på Instagram for å bli oppdatert underveis :)

God klem fra meg!

Et nytt kapittel!







Hele Norge baker er nå historie og jeg er lettet over endelig å kunne dele mine tanker rundt min deltagelse, men før jeg begynner med det vil jeg gratulere Ida med tittelen Norges beste amatørbaker!


Da vinneren ble ropt opp var jeg selvfølgelig skuffet. Alle vil vinne, også jeg. Jeg fokuserte hele tiden på å gjøre det best mulig og jeg føler at jeg i hvert enkelt program gjorde mitt aller beste.


Selvfølgelig kunne jeg gjort ting annerledes, men det er lett å være etterpåklok.


Før finalen følte jeg at jeg sto veldig sterkt og jeg så på Bjørn Ali som min sterkeste konkurrent, siden det var oss to som hadde mest erfaring før konkurransen startet. Jeg regnet plusser og minus for å psyke meg opp og mine plusser var: 3 ganger mesterbaker, teknisk god og presisjon.


Jeg kunne ikke gjort en bedre innsats enn jeg gjorde i programmet.  Jeg er utrolig fornøyd med mine prestasjoner!


Å være med på Hele Norge baker har gitt meg fantastiske muligheter og den varmen og gleden dere alle har gitt meg har vært helt fantastisk.


I alle bøker begynner et nytt kapittel når et annet avsluttes og det gjør det også i min «bok».


Mitt neste kapittel starter med et nytt kjøkken!



Et herlig studiokjøkken som jeg skal boltre meg i de neste årene.


Her skal jeg bake og skrive om kaker, lage kaker på bestilling og holde kurs!


Noen av dere har kanskje sett bilder på Instagram? Jeg gleder meg til å kunne prate åpent om mine planer og ikke minst vise dere flere bilder.  Vil sende en stor takk til Jonny hos Kvik Lillestrøm og Finn hos Electrolux for en fantastisk flott og ikke minst hurtig service!


Boken min er på langt nær fylt og det kommer mange kapitler i årene fremover. Jeg har ikke tenkt til å gi meg med kaker med det første ;) Det er kun kapittelet Hele Norge baker som er over og det kjennes veldig deilig å kunne bla om, ta vispen fatt og piske inn et helt nytt kapittel ;)


Håper dere slår følge!


Dagens cupcakesbilde er en herlig sitroncupcake med sitronkrem som kommer på bloggen i morgen!


Sender dere alle varme, positive og gode tanker og takk for engasjementet de siste ukene mot finalen.


Love U all <3


Perfekt sjokoladekake

Her er sjokoladekaken jeg vant temarunden: Sjokolade med i Hele Norge Baker.

Den er god på smak, passer til både store og små og kan lages både som høy kake eller i langpanne.

SJOKOLADEKAKE

  • 150 g smør

  • 3 store egg ( 4 små)

  • 7 dl sukker

  • 1,5 dl kakao ( valrhona)

  • 7 dl hvetemel

  • 3 ts bakepulver

  • 2 ts vaniljeekstrakt

  • 4 dl rømme

  • 3/4 dl melk


1. Smelt smør i en kjele og avkjøl.

2. Skille eggene og bland sukker, eggeplommer og halvparten av det smeltede smøret.

3. Rør ut kakaoen i resten av smøret og bland dette inn i røren.

4. Rør deretter inn rømme og vaniljeessens. Bruk stålvisp for å få det jevnt.

5. Sikt hvetemel og bakepulver og ha det tørre i deigen sammen med melken og balnd til en klumpfri deig.

6. Pisk eggehvitene stive og vend dette i røren. Rør forsiktig!

7. Fyll til slutt 3 former a 18 cm eller fyll all rører i en langpanneform.

8. Stekes på 175 grader i 20-30 min.

SJOKOLADEKREM:

  • 140 ml fløte

  • 160 g sjokolade ( over 53 % men under 66%)Jeg valgte: 100 gram manjari valrhona og 60 g 55% callebaut

  • 1 ss glukose

  • 200 g philadelfiaost

  • 200 g saltet smør romtemperert

  • 450 g melis



  1. Kok opp fløten og hell dette over glukosen og sjokoladen som er fint hakket.

  2. Rør dette til all sjokoladen har smeltet og alt ser fint og glatt ut.

  3. Avkjøl. Skal se ut som mykt smør når det er ferdig.

  4. Bland osten i en bolle.

  5. Miks smør og melis til en fin og lys krem og ha i osten.


SETTE SAMMEN KAKEN:

Ha krem mellom hvert lag. Det blir 3 lag om du ikke lager en langpanne.

Smør til slutt krem over hele kaken utenpå og pynt med en kant nederst.

Så setter du kaken kaldt og lager ganashe:

GANASHE

  •  250 g fløte

  • 250 g finhakket sjokolade 70%


Kok opp fløten og hell den over sjokoalden.

Hell flytende ganashe over kanten  på kaken og la kaken avkjøle.

Pynt oppå med jordbær.


Les mer om denne runden i innlegget Ukens mesterbaker!

Enjoy!

Vi sees snart igjen!

Bildet i dagens innlegg er lånt fra TV3.

Jippi! Mesterbaker igjen...


Helt utrolig gøy å bli kåret til ukens mesterbaker igjen denne uken!


Noen få uker før konkurransen fikk alle deltagerne mail om hvilke tema vi kunne forvente.


Fra den dagen bakte jeg nesten døgnet rundt.


PAI


Jeg bestemte meg fort for å lage en kirsebærpai når temaet skulle være pai og terter.




  1. Fordi jeg elsker kirsebær.

  2. Fordi jeg trodde jeg ville skille meg ut.


Jeg visste det ville være en risiko ved ikke å benytte seg av ferske råvarer men søte kirsebær på boks er nydelige og litt dyre ;)

Rett før jul kjøpte jeg kirsebær for over kr. 800.- Jeg tror ikke det var en eneste butikk i Lillestrøm som hadde kirsebær igjen til jul hehe.

BUNNEN

Valget til bunn var vanskelig. Jeg testet ut 2 oppskrifter og selv om jeg likte den ene bunnen best så valgte jeg å gå for en tradisjonell tertebunn som er laget etter 3-2-1 prinsippet.

FYLL

Kirsebær er utrolig godt men også et veldig vått fyll og da jeg fant ut at jeg skulle smaksette kirsebærene med marsipan kom ideen: Jeg kunne bruke marsipanen som "bunnstøtte" i stedet for å mikse den i fyllet. Så jeg testet ut å kjevle et tynt lag marsipan nederst og la alt fyllet oppå. Det var en suksess!

Kirsebærpaien min er nå blitt populær i familien og blandt venner!

Jeg tror jeg lagde den 15 ganger i julen!

DOMMEN FRA PASCAL OG ØYVIND

Pascal sa: Du har virkelig skjønt det! At du har laget en slik pai med en slik pynt signaliserer at det er kirsebær inni. Helt riktig. Stilkene i kirsebærene måtte jeg lage som hull slik at varmen slapp ut. Når de smakte likte de smaken og uttrykket var veldig bra. Den var godt stekt og smaken var søt men ikke for søt og balansert med litt sitron som ga en god ettersmak. Kjempekommentar.

TEKNISK OPPGAVE OG TÅRER I ØYEKROKEN

Jeg sa til meg selv før programmet at jeg ikke skulle gråte på tv. Men i dagens episode ble det bare for mye for meg da begge dommerne sa at den som hadde laget sitronterten og fruktterten kunne være så stolt av seg selv for det var et usedvanlig flott produkt. Akkurat i bildet etterpå kan dere se at jeg må svelge en ekstra klump og har tårer i øynene av stolthet <3

HELE NORGE BAKER

Det er mage av dere som har spurt meg spørsmål den siste tiden og jeg skal svare på noen som har kommet inn på mail:

Hvorfor viser de deg så lite på TV?

Det er TV3 som bestemmer hva som kommer med i programmet og de klipper det til slik at det blir best mulig for dere der hjemme. Jeg var veldig nervøs under innspillingen og hadde fokus på å gjøre oppgaven jeg fikk uttdelt best mulig. Å småprate med kamera midt i oppgaven følte jeg ikke ble riktig. Tiden vi fikk trengte jeg til å bake ikke til å snakke inn i kamera :)

Var det gøy å være med?

Ja det var gøy men slitsomt! Det aller beste er at jeg har blitt kjent med så mange flotte mennesker som deler min passion for det søte liv!

Hvorfor ble du med?

Jeg ble med fordi jeg hadde troen på at jeg kunne vinne. Men å motivere seg under innspillingen synes jeg var veldig vanskelig. Jeg følte meg veldig alene selv om jeg var sammen med masse mennesker. Hver dag før vi startet å bake hørte jeg på sangen til Josh Groban: Believe. Det motiverte meg!

Jeg har lyst å starte en blogg. Har du noen tips?

Kjempegøy at du har lyst til å blogge. Start med å lage en blogg på en gratis bloggplattform som feks. blogspot eller blogger og bestem deg for HVA du skal blogge om. Skal du blogge om kaker og det søte liv så hold deg til tema. Ikke fyll bloggen med alt mulig annet rot. Del av deg selv, blogg om du klarer hver dag og svar på alle kommentarer du får. Gjør du dette kommer suksess av seg selv :)

Skal du holde kurs i andre byer enn Oslo?

Høsten 2013 skal jeg til Bergen, Stavanger, Trondheim, Mosjøen og Tromsø. Send mail til post@villaperlesukker.no om du vil være med på et av kursene :)

Hvordan er det å se seg selv på TV?

Det føles veldig rart. Jeg ser helt fjern ut synes jeg selv men sånn er det bare. Man kan ikke forberede seg på hva man skal si og man sier det som faller seg naturlig. Noen ganger er det greit og andre ganger blir det helt kleint.

Hvorfor bruker dere ikke hårnett eller setter håret opp?

Helt ærlig så klipte jeg håret mitt rett før innspillingen og har så kort hår at jeg nesten ikke får det opp i hestehale. MEN jeg klarte det noen dager og gjorde også det. Jeg tenkte rett og slett ikke på det og så ikke på det som noe problem da mitt hår er så kort. Det var faktisk veldig mye annet å tenke på da alt sto på så beklager til alle som irriterer seg over dette men jeg føler jeg gjorde mitt beste på det området :)

Hva gjør du med alle kakene du lager?

Jeg gir det meste bort gratis. Derfor er mine venner, skolen og barnehagen veldig glade i meg :) thihi.

Hva drømmer du om?

Når det kommer til det proffesjonelle så drømmer jeg selvsagt om å bli konditor. Kanskje jeg en dag får en plass som lærlig et sted om noen vil ha meg... men jeg tror det toget er gått for min del. Kanskje jeg en dag tør å starte et lite bakeri eller et konditori? Jeg vet ikke enda.

TUSEN TAKK

Tusen takk til alle dere som leser bloggen min og som engasjerer dere!

Det varmer!

Vil sende en hilsen til mamma og pappa: Så dere på i kveld? Tenk at jeg klarte det! Lille meg....Glad i dere begge <3

Dagens blinkskudd av meg hoppende glad er knipset av fotograf: Karianne Moe Tørum, Sørumsand









Ukens mesterbaker!


Foto: Karianne Moe Tørum


YES!

Denne uken var det sjokolade som var tema i Hele Norge baker og det var helt fantastik å få vite at det var jeg som ble ukens mesterbaker!

Tilbakemeldingene har vært fantastiske så langt og jeg er stolt over å få mesterbakertittelen i et så "prestisjetungt" tema som sjokolade!


SIGNATURKAKEN

Jeg valgte å holde det enkelt men stilfullt. Kanskje ikke kaken man imponerer med til konditorer og i en slik konkurranse men for meg var det viktig å bake en kake også barn kan like!

Kaken finner du oppskrift på her.

En tung og mørk sjokoaldekake med rømme som gjør den ekstra saftig og med et sjokoaldefyll som barna elsker!

For meg er bake å leve.

Sjokoalde som smelter, egg som vispes og mel som siktes...fantastisk å bake frem en herlig opplevelse.


Å kunne bake hver eneste dag er min drøm og frem til i dag har alle som bor i nærheten kunne se meg i mitt kjøkkenvindu når jeg står og baker.


Å få dommerne innom er nervepirrende og det er litt skummelt å fortelle hvorfor man har valgt den spesielle oppskriften.

Pascal er jo så utrolig kritisk så det var ekstra skummelt hver gang han kom innom.


Oppgaven var gjennomført og jeg brukte ikke sjokoladen over jordbærene da jeg var redd det var kommet vann i sjokoladen.

I ettertid er jeg glad for at de røde fine jordbærene kom så godt frem og både Pascal og Øyvind var fornøyde.

Når det kommer til smaken så skjønner jeg at dette kanskje ikke ga dem den ahaopplevelsen de ønsket seg men dette er en kake for alle også barn!

Jeg er fornøyd og stolt!


Se så fin den ble!

Jeg var veldig nøye med å skjære hvert lag like høyt slik at den så flott ut når man åpnet den :)


Her er min kake fra den tekniske oppgaven.

Det skulle være en kjærlighetskake så jeg la alle jordbærene i et hjerte i midten. Det er kanskje ikke så lett å se og Øyvind sa at det så ut som om de lå på halv åtte.... den kommentaren kom ikke på TV haha.... han beklaget seg til meg i ettertid da for han så også etterpå at det var ment som et hjerte!

Fantastiske tilbakemeldinger på denne tekniske oppgaven og jeg føler jeg står sterkt fremover da mine tekniske kunnskaper viser seg å være gode!


Min kake blir dømt til ukens beste og jeg får mesterbakertittelen!

KJEMPEGLAD!

Hvem er din favoritt i programmet så langt? Hvem tror du kan overraske?

Hva tror dere skjer neste uke når pai og terter er tema? Og hvem står i finalen?

Følg med videre!







Alle bilder i dagens innlegg er hentet fra TV3

Marsipankake med sjokoladekrem og bringebærmousse



Jeg er ikke så glad i den helt alminnelige marsipankaka som de fleste kaller: Lukket valnøtt.

Den blir rett og slett for søt for min gane.

Kaker skal være søte tenker du og det er jo sant men ved å fylle marsipankaken med bringebærmousse og sjokoaldekrem får du en kake som er "i tiden"

Kaken har i alle fall blitt en favoritt hos noen av mine beste venner!

SUKKERBRØD

Et sukkerbrød er ikke vanskelig å lage. Min erfaring er stedet hvor de fleste feiler er under stekingen. Man understeker bunnen slik at den faktisk synker på midten.

Stek sukkerbrødet godt og gjerne 3-5 minutter lengre enn oppskriften tilsier.

BUNN

Videre kan jeg anbefale å bruke en nøttebunn sammen med sukkerbrødet i en marsipankake. Det gir en fin konsistens og en god smaksopplevelse. Man får noe ekstra å bite i:)

Dere som kommer fra Vestlandet har sikkert en tradisjon med å lage det som kalles: Hvit dame? Der kombineres en nøttebunn med en sukkerbunn. Kjempegodt!

NØTTEBUNN

  • 90 g eggehvite

  • 90 g sukker

  • 60 g hasselnøtter

  • 18 g hvetemel


Hakk nøtter og hvetemel i en matprosessor. Pisk eggehvite og halvparten av sukkeret til stiv marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk det inn. Vend inn nøtteblandingen inn i marengsen med en slikkepott. Stekes i en form a 20 cm på 180 grader i 20-30 min

SUKKERBUNN 2 stk

  • 6 egg

  • 150 g sukker

  • 90 g hvetemel

  • 60 g potetmel

  • 10 g bakepulver


Pisk egg og sukker til eggedosis og sikt det tørre i. Rør forsiktig. Fyll to former a 20 cm og stek på 175 grader i 30 min

FYLL

  • Sjokoladestøpt 1-2 mm lag med 75 g sjokolade.

  • Bringebærmousse

  • Sjokoladekrem

  • Ferske bringebær


SJOKOLADESTØPT LAG

Dekk en 20 cm form med bakepapir i bunnen. Smelt 75 g sjokolade og hell dette i formen. Avkjøl i kjøleskap.

BRINGEBÆRMOUSSE

  • 200 g bringebær

  • 50 g sukker

  • 2 gelatinplater

  • 2 1/4 dl fløte


Kjør bringebærene sammen med sukkeret i en hurtigmikser. Gni blandingen gjennom en sikt slik at frøene blir fjernet.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.

Varm opp 1/3 av bringebærpureen i en liten kasserolle.

Klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme bringebærpureen til de oppløses. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn resten av den kalde bringebærpureen.

Hell alt over i en bolle. Vend inn myk pisket krem, litt etter litt, og hell moussen over nøttebunnen i formen.

SJOKOLADEKREM

  • 200 g smeltet sjokolade ca 40% ( blanding 33% og 53% callebaut)

  • 200 g g kremfløte


Pisk kremen og vend smeltet sjokolade i kremen.

MONTERING AV KAKEN

  • 3 dl pisket kremfløte

  • 800 g marsipan (pals) hvit (naturellfarget)

  • roser til pynt

  • glasur


Start med nøttebunnen og legg den nederst.

Legg på det støpte sjokoladelaget. Legg deretter bringebærkrem oppå.

Legg så sukkerbunn oppå og dynk denne med sitronsaft, sitronbruk eller appelsinjuice.

Legg bringebær oppå og dekk med sjokoladekrem.

Legg til slutt siste lag med sukkerbunn oppå og dekk kaken med pisket krem.

Trekk kaken med marsipan og pynt!

Velbekomme!


Slik ser den da ut innvendig :)


Ha en strålende dag dere!


Signaturbakst - Program 1 - Hele Norge baker

Vi er igang!


Da vi fikk vite at den første oppgaven skulle være en 3-lags kake tenkte jeg at jeg MÅTTE lage den samme kaken som jeg gjorde på audition.

Det var 5 gode grunner til mitt valg.

  1. Jeg ville rette på de feilene jeg hadde gjort på audition. HAr du også bakt katastrofekaker? Du klarer bare ikke finne roen før du har fått gjort ting på nytt igjen. Slik følte jeg det også.

  2. Vise dommer Pascal at jeg faktisk kunne lage en krem som ikke var tørr.

  3. Holde det enkelt og gjøre noe jeg har gjort 100 ganger før. Første runde er alt nytt og spenningen ekstra stor.

  4. Skille meg ut fra de andre deltagerne som kanskje ville gå for sjokoladekaker?

  5. Over 50 % av kakene som selges i konditorier i Norge i dag er marsipankaker så derfor er en marsipankake noe man kan kjenne seg igjen i hjemme.


Personlig er mine favoritt smakskombinasjoner bringebær og sjokolade og derfor måtte jeg også ha dette i kaken. Kaken skulle nemlig si noe om meg som person.

Å være på TV var for meg veldig rart. Jeg var nokså fokusert og kanskje litt sjenert. Særlig den aller første dagen.

At jeg har en slik dyp respekt for Pascal og det han gjør gjorde ikke denne konkurransen for meg noe enklere. Bare Pascal kom i nærheten av meg begynte jeg å skjelve. HAHA.

Følg med neste søndag for flere nervøse episoder :)

KLAR, FERDIG BAK!

Før jeg startet hadde jeg disponert tiden i hodet mitt slik:

  • 30 min nøttebunn

  • 30 min sukkerbrød

  • Hviletid men jeg lagde roser

  • 30 min lage bringebærmousse og sjokoaldekrem

  • 30 min montere kaken

  • 30 min til overs til å legge lokk og pynte.


So far so good....


DOMMEN

Pascal og Øyvind tok seg god tid til å smak på alle kakene og de var utrolig kritiske. Ingenting ville slippe gjennom deres godkjenning om det ikke var bra nok.

Man vet heller  ikke før man skjærer i kaken om man har lykkes så da Pascal løftet ut kakebiten og jeg så lagene lå slik jeg ville ble jeg så utrolig glad inni meg. Jeg pustet lettet ut:


Å få høre at kremen var god på smak og at den var rund og UTEN tilsetningsstoffer....ja dere hørte dere han sa det! HA!

Det var for meg fantastisk.

Jeg tror at mange frem til i dag har satt meg i en bås: En rosa cupcakebloggerbås.

Slik så kaka ut innvendig:


Pascal gir tilbakemeldinger på smak og sier at sjokoladekremen min er myk og rund og at bringebærkremen er frisk og god!


Det var noen småfeil på kaken som jeg skal kommentere i neste innlegg hvor du også får oppskriften :)

Oppskriften på min marsipankake kommer om få minutter!

Fikk du med deg programmet i går? Du kan se det i reprise her. Alle oppskriftene til de andre deltagerne finner du også på Tv3. Håper dere legger spor av kommentarer også der :) Det er hyggelig for alle deltaerne å få tilbakemeldinger.

Alle bildene i dagens innlegg er fra TV3 og om du vil følgemed hvordan det går videre i Hele Norge baker så sett på tv klokken 20.00 kommende søndag!

Da er det cupcakes som skal lages.....

Og denne rosa cupcakebloggeren skal fortelle mer om hvor stresset hun er:


Hva synes du så langt?

Er du enig i at programmet var bra?

Jeg satt og lo nesten hele tiden.....

Vi sees snart igjen...







Norges fineste roser?


Hobbykokken har verdens beste poteter, Trines matblogg har verdens beste fiskesuppe, pepperkaker, fastelavensboller og boller og her på Villa Perlesukker finner du noen av Norges fineste roser.

Det er kanskje litt "kleint" å si mener du men jeg tenker: Er det noe galt i å mene at man er god på noe?

HELE NORGE BAKER

Hele Norge baker - programmet som begynner på TV3 på søndag kl. 20.00 har ikke engang startet og det har kommet rasende mail i min innboks både i går kveld og i dag.

Grunnen er den lille presentasjonsfilmen av meg som ligger ute på facebooksiden til Hele Norge baker.

Helt til slutt sier jeg: I bloggverden har jeg frem til i dag ikke sett andre som lager finere roser enn meg.

Har du blogg? Lager du også fine roser? IKKE FØL DEG STØTT av min uttalelse.

Husk på at dette er en konkurranse!

Da jeg bestemte meg for å være med bestemte jeg meg også for å gå for gull!

Noe annet ville være utenkelig for meg som er et konkurransemenneske. Denne filmen er tatt opp mens forberedelsene til konkurransen var godt igang og jeg hadde kun fokus på å være best!

Komme til finalen- DET VAR MITT ENESTE MÅL!


VILLA PERLESUKKER

Her på bloggen gir jeg av hele mitt hjerte. Jeg deler alt jeg tenker, føler, drømmer om, baker, pynter og mer til. Denne bloggen er mitt paradis.

Intensjonen er å skape bakeglede og inspirere dere andre til å tørre og bake mer!

Jeg vet at mange der ute har hatt nytte av denne bloggen i gode og vonde tider.....jeg selv har også brukt bakingen som terapi når det har stormet som verst.

Jeg deler min kunnskap og svarer på spørsmål og akkurat dette var veldig vanskelig formeg i Hele Norge baker for hva skulle jeg gjøre når de andre deltagerne spurte meg om hjelp?

Skulle jeg dele min kunnskap og risikere å ryke ut eller skulle jeg være fokusert og si at jeg ikke ville svare.

Det var episoder hvor jeg kom i konflikt med meg selv. Ønsket om å hjelpe de andre ble skygget av målet som var å vinne.

Hvordan jeg takler det må dere bare følge med på for å finne ut men jeg kan forsikre dere om at det ikke var enkelt!


Her er noen sitater fra Northug:

Om jeg er uslåelig? Jeg må ha iallfall ha en dårlig dag dersom noen skal slå meg.

Jeg skal henge så lenge jeg makter. Jeg går til jeg dør. Det er bare å holde hjertestarteren klar.

Link gjerne til andre kakeblogger i kommentarfeltet :)

Ha en fortreffelig dag!























Audition - Hele Norge baker


"Ta med deg en kake og en gjærbakst så sees vi på fredag!"


Jeg tittet nervøst ut kjøkkenvinduet og hørte meg selv si:  " Ja vi sees, det blir hyggelig."  Så la jeg på.


AUDITION


Hjelpe meg hva har jeg begitt meg ut på? Bake på TV og bli bedømt etterpå av fagfolk ....og alt skal filmes. Vil jeg dette?


Å blogge om kaker er noe helt annet enn å stå der og måtte prestere.


I mitt kjøkken kan jeg lage kremer på nytt, bruke all tid jeg vil, ringe mamma når jeg er usikker, sjekke oppskrifter på nett om noe går galt og ikke minst redigere alt 100 ganger om jeg ikke er fornøyd....og blir jeg ikke fornøyd så kommer faktisk ikke innlegget på bloggen. Du som leser dette vil aldri vite at jeg dreit meg ut.


Men det vil faktisk alle kunne se om jeg blir med på Hele Norge baker og gjør noe galt.


Så ringte jeg David. En av de mest dyktige konditorene jeg kjenner. Jeg spurte: Hvilken kake er den beste du vet og hvorfor? Jeg husker ikke mer hva han svarte men vi begynte å snakke om kremer, bunner, fyll til skillingsboller og plutselig hadde jeg bestemt meg.


Marsipankake og kanelboller med vaniljekrem.


MITT VERSTE MARERITT


Alt gikk galt dagen jeg skulle på audition. Jeg har aldri hatt en kake hvor det kom fukt ut av marsipanen på kanten nede men det skjedde altså denne dagen og kan dere tro hvor stresset jeg var da jeg så dette 5 minutter før jeg skulle møte dommerne?


Jeg hadde mest lyst til å kaste hele kaken men å komme på audition uten kake var uaktuelt.


Der og da var jeg helt sikker på at jeg ikke kom til å bli plukket ut.


Så var det min tur!


Hvorfor har du laget denne kaken? Hva har du fylt den med og hvorfor har du gjort det slik? Har du laget disse rosene? Hva er din favorittdessert? Hvordan lager du makroner? Hva skriver du mest om på bloggen? Hvordan lager du vaniljeis? Hvor kommer kanel fra? Hvis jeg gir deg en appelsin hva lager du da? Og hva serverer du til? Er du fornøyd med dine kanelboller? Kunne du gjort noe bedre?


Kaken ble skjært opp og smakt på og mine kanelboller ble plukket fra hverandre og hver eneste lille del ble bedømt. En liten bit av bringebærkrem og så en liten smak på sjokoaldekremen.


Kremen var for tørr, bærene var for fuktige, kanelbollene var for lite "rullet". Rosene var fantastiske, pynten var bra og smakskombinasjonen var bra. Min kunnskap om oppskrifter og fremgangsmåter fikk jeg også skryt for men som den kritikeren jeg er satt jeg igjen etter audition med en tanke i hodet og det var: Jeg må virkelig skjerpe meg!


Den uken lærte jeg mye.




Min auditionkake med fuktig kant :(


Uken etterpå fikk jeg beskjed om at jeg var plukket ut som deltager!


Hjelpe meg! Skrekkblandet fryd.


Desember ble brukt til å bake, se på programmet fra England og Sverige. Prøve å tenke ut hvordan det ville være å konkurrere på tid. Alt jeg gjorde fra den dagen tok jeg tiden på. 48 pepperkaker ble pyntet på 28 minutter husker jeg. Eggehviteglasur tok først 21 miutter å lage og etter 4 uker med øving tok det kun 10 minutter.


Vaniljekrem 23 minutter, marengs 33 minutter, sukkerbunn med steking 37 minutter, sukkerbunn uten steking 18 minutter, tertebunn 7 minutter, hviletid 30 minutter, ny rekord på marengs 31 minutter, sprøyting av 4 brett makroner 3 minutter.... pfffff.


Julen kom og julen gikk og jeg bakte på kvelden, på natten og tidlig på morgenen.


Jeg kjøpte kirsebær for 750.- i romjulen. Dama i kassen trodde helt sikkert det var noe galt med meg ettersom jeg skulle ha 20 bokser med kirsebær. Jeg prøvde å unnskylde meg med å si at jeg var kakeblogger men tror ikke det nyttet.

Hvem kjøper alle boksene med kirsebær liksom?

For å si det slik: Det ble spist mye kirsebærpai i romjulen.

Livet som blogger er fantastisk!





Hele Norge Baker

Endelig!


Etter å ha holdt på denne hemmeligheten i over 3 måneder kan jeg fortelle dere:


Jeg skal være med i TV3's Hele Norge Baker!


HELE NORGE BAKER


Programmet Hele Norge Baker kommer på Tv3 denne våren og premieredatoen er søndag 10. mars kl. 20.00


Så nå vet dere hva dere skal følge med på fremover! Benk dere foran TV'n hver søndag klokken åtte for dette blir kjempegøy!


Programmet er en realityserie hvor 12 av Norges beste amatørbakere skal konkurrere om den gjeve tittelen: Norges beste amatørbaker!


Programleder er søte Line Verdal. Et fantastisk flott menneske som bare oser av godhet.




Line Verndal, Pascal Dupuy og Øyvind Lofthus. Foto: TV3


DOMMERE


De som skal bedømme oss er ekspertene Pascal Dupuy og Øyvind Lofthus.


Jeg skal skrive litt mer om dommerne etterhvert men bare tanken på Pascal og Øyvind får meg enda til å skjelve.


Dette er utrolig flinke fagfolk og kjent langt utover landegrensene.


Tanken på at de skal smake på mitt bakverk og si sin ærlige mening gir meg sommerfugler i magen og svette hender.... wæææ hva har jeg gitt meg ut på?




Blir denne damen Norges beste amatørbaker? Foto: TV3


DELTAGELSE


Det var en veldig god matbloggervenn: Trine som tipset TV3 om meg og da de ringte og spurte om jeg ville være med på audition følte jeg at jeg bare "måtte" prøve meg.


Hvordan auditionen gikk og hva som skjedde i perioden jeg forberedet meg til konkurransen Hele Norge Baker  skal dere få høre senere.


Jeg har lyst til å si takk for alle tips til noen gode venner som antageligvis nå skjønner hvorfor jeg har spurt og gravd om oppskrifter. Hvorfor jeg har levert kaker på døren både tidlig og sent og ringt opp i ettertid og spurt hvordan kaken smakte. De fleste svarte jo bra men jeg ville vite ALT - krem, konsistens, sammensetning etc. Nå skjønner dere hvorfor jeg har vært så gira på å la dere smake på alt og hvorfor jeg trengte ekspertråd.


Dere som har fulgt bloggen min skjønner også nå at de siste månedene har jeg bakt så melet spruter men har selvsagt ikke kunne blogge om det. Beklager at jeg har vært litt stille når dere har spurt etter meg. Det har vært vanskelig å svare på ting uten å røpe noe så derfor ble det heller lite blogging.


Olav, David, Trude, Karianne, Toril, Mona og Manuela: Et bedre ekspertpanel kunne jeg ikke hatt! Det er godt å få si hvorfor jeg har mast på dere! En spesiell takk til en av Norges Beste Bakere: Knut Hammeren som ved tilfeldighet viste seg å være en "nabo" og som midt i julestria stilte opp og smakte og delte av sin kunnskap uten å spørre hvorfor. Det var en ære å få en slik stor "kjendis" inn på kjøkkenet :)


Hva tenker dere folkens?


Skal dere se på TV3 til våren?


DET SKAL JEG!


hits