hits

Økonomi

SHIT, tjente kr. 6000.- på 10 minutter!

Annonse

Det er ingen hemmelighet at jeg ofte er på utkikk etter å spare mest mulig penger. 

Penger spart er penger tjent. 

Hvorfor betale for mye for et produkt egentlig? Det orker jeg bare ikke. 

Derfor digger jeg nettsiden Elskling.no. Der kan du sammenligne strømprisene fra alle leverandørene i Norge og så velge den som passer deg best. 

Altså jeg fikk meg et realt SJOKK! Jeg kan nesten ikke tro at det går an, men ved å bytte strømleverandør så kan jeg faktisk halvere prisen på strøm her jeg bor. 

Hvordan fungerer det?

 1. Gå inn på elskling.no
 2. Fyll inn ditt postnummer og sammenlign strømpriser
 3. Velg din leverandør
 4. SPAR penger!

Det tar mindre enn 5 minutter å sammenligne og bytte strømavtale. 

Kan dere tro at jeg akkurat fikk tilbud om å spare rundt kr. 6000.- DET synes jeg er helt vilt! Enkelte familier har spart mye mer ved å bytte. 

Det fine med Elskling.no er at du får hjelp kostnadsfritt til å bytte strømleverandør, om du ser at du også kan spare penger. Så nå kan du både spare penger og spare miljøet. Elskling tilbyr også leverandører med fornybar energi. 

Billigere strøm?

Sammenlign strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytt strømavtale ? enkelt og kostnadsfritt. Strømkalkulatoren på elskling.no hjelper deg å finne den kraftkontrakten som passer akkurat deg best. 

Når det gjelder spotprisavtale, viser en gjennomgang utført av elskling.no at prisforskjellen mellom de dyreste og de billigste er på omkring 18 øre/kWh inklusive avgifter. Det utgjør en forskjell på 3.600 kroner i året for en husholdning med et forbruk på 20.000 kWh. Her hjemme ligger vi på rundt 18.000 kWh og kunne med spotprisavtale spare kr. 6000.- Jeg synes der er MYE penger og er litt irritert for at jeg ikke gjorde dette før. 

Vi tenker ofte at slike bytter er litt jobb og så glemmer vi det. Men hvorfor betale for mye egentlig? 

Reiser heller på en super helgetur for de pengene. Faktisk en tur med kidsa en hel helg på hotell. 

Hver måned kan du vinne en Ipad på Elskling.no. Av alle som bytter leverandør trekkes det ut en vinner som får tilsendt en Ipad. 

Følg Elskling på facebook

 

Slik tjener jeg ekstra penger:

Annonse
Jeg vet at det er mange der ute som kunne tenke seg til å tjene noen ekstra kroner hver måned. Jeg er en av dem. 

Som alenemamma til 4 barn og med fokus på å spare til hus er det akkurat nå mye snakk om familiens økonomi. Alle her hjemme har innsyn i hva som kommer inn og hva som går ut. Å spare er en jobb vi gjør sammen. 

Å ta seg en ekstrajobb for å få ekstra penger til feks mat er ikke for alle like enkelt. Særlig ikke for aleneforeldre. Derfor digger jeg Meningstorget.no

På Meningstorget.no kan du tjene penger ved å dele din mening og erfaring. Du deltar altså hjemmefra på undersøkelser og tjener penger på dette. Jeeey!

Jeg tar ofte 2-3 spørreundersøkelser etter hverandre og har i løpet av en uke tjent meg noen hundrelapper. 

Ikke bare får jeg si min mening om produkter, men jeg både lærer noe og tjener penger samtidig. 

Hva må du gjøre? 

Først må du registrere deg på Meningstorget.no og fylle ut en nokså omfattende profil. Dette er for at du skal få de riktige undersøkelsene. Dette tar en liten halvtime. 

Når du har aktivert profilen og svart på alle spørsmål er du "good to go". Nå kan du starte å tjene penger. Du sitter altså hjemme og tjener noen ekstra kroner fra sengen eller sofaen. Og du gjør det når det passer deg. En slik undersøkelse tar minutter og du tjener altså poeng etterhvert hvor mange undersøkelser du tar. Poengene er altså verdt penger, og du kan selv bestemme hva du vil benytte dem på. 

Poengene du sparer opp kan også gjøres om til utbetalinger via Pay Pal. Hos meg har ikke dette vært aktuelt da det er mange store aktører med som feks: iTunes, Zalando , CDON.com, Dressmann, Peppes Pizza og H&M. Jeg løser poengene altså inn mot gavekort der. 

Ikke nok med at du tjener penger på dette så kan du også hvert kvartal vinne kr. 35.000.- Jeg har altså valgt gavekort eller å donere pengene bort. Ja, det går nemlig også an å donere dine opptjente poeng til et godt formål. 

Det gjør meg faktisk ekstra glad :) 

Slik kan du altså jobbe litt ekstra når det passer deg. Og på denne måten spare deg opp til bonuser du kan glede deg selv eller familien med. 

Registrerer du deg ved Meningstorget.no så vil altså din stemme bli hørt pluss at du tjener penger på det.

På et tidspunkt DU selv bestemmer!

Du må være over 18 år for å kunne tjene penger på Meningstorget.no 

Det er GRATIS å registrere seg, så hva venter du på? 

 

Barna må heretter betale husleie

Jeg har utrolig flinke barn. De vasker, rydder, lager mat på tur, vasker og henger opp klær.  Siden vi startet med vårt nye belønningssystem i januar har kontoene til barna økt betraktelig. Mulig hvert gjøremål har blitt priset for høyt?

Men for å kompensere dette og lære barna at de må bidra, har jeg bestemt at 30% av deres ukelønn skal gå til husleie. 

Det er jo ikke akkurat billig å bo så det er like greit at de lærer seg å legge bort en større sum fra "lønnen" sin slik at de er godt rustet til voksenlivet. 

Samlet vil de da bidra med nesten 2500.- i måneden og dette hjelper jo på nå som vi sparer til hus. 

Jeg har enda ikke fortalt dette til dem men har tenkt til å gjøre det i morgen kveld. Mulig litt usikker på hvordan jeg skal vinkle det best mulig slik at de forstår at det faktisk koster å bruke dusj, strøm og alt annet. Det betaler seg ikke sjæl liksom. 

På en slik måte har jo jeg også faktisk 2500.- mer i måneden til å bruke på meg selv om jeg trenger nye vipper eller noen nye klær. 

VINN VINN.

I alle fall for meg. 

God lørdag dere!

Følg meg gjerne på snapchat: annebrith.no eller lik siden min på facebook.


 

Ukens sparetipsJeg sitter her med de forskjellige tilbudene fra matbutikkene foran meg. Jeg følger litt meg på hjemmesidene men mest av alt følger jeg med på appen mattilbud. 

Jeg føler matbutikkene prøver å lure oss. 

Det er mange rare tilbud altså og noen tilbud må jeg bare le av. Når noe normalt koster kr. 22.- så er det jammen ikke et knakende godt tilbud å få samme varen til kr. 20.- Og mange butikker har SUPERTILBUD på varer du finner til halv pris hos andre. ER DET MULIG?

Men men, det er jo derfor vi skal være litt kritiske til matbutikkene.

Skal du virkelig være sparsom denne uken anbefaler jeg deg å ta turen innom følgende butikker og få med deg disse tilbudene:

Både Bunnpris og Rema har kjøttpølser på tilbud men Bunnpris har en pris på kr. 19,90 for 450 g og Rema 1000 gir 800 g for kr. 25.-  Pølser hentes derfor i dag på Rema. Det gir 2 billige middager. Flere andre matbutikker har pølser på tilbud men ikke så billige som Rema.

Bunnpris har fiskegrateng til kr. 14.90 ( 390 g) DET kan være en grei sak å ha i fryseren i tilfelle krise. Noen dager er jeg ikke hjemme rundt middagstid og kan det være greit å bare sette denne rett i ovnen. Den blir med hjem.

20.- for en pakke juice er IKKE noe godt tilbud. Mitt sparetips er=> Drikk vann :P

Spar har tilbud på egg: 6 egg i str M/L for kr. 10.- Det er 20.- for 12 egg og det ER faktisk billig. Lag derfor denne uken en omelett eller erstatt en kjøttmiddag med eggesalat eller tomatsuppe med egg. Egg holder seg ofte i 3-4 uker så du kan like gjerne kjøpe 6-8 pakker nå om du vet at du bruker 1 pk egg i uken. Normalt ligger prisen på disse store eggene på kr. 36-38.- så du sparer MYE på disse. 

Spar har også salami og annet kjøttpålegg til kun kr. 10.- denne uken. Rema har noen av de samme pakkene men til kr. 20.- Samme med Bunnpris. Så skal du ha pålegg så er Spar butikken. HALV PRIS i forhold til de andre butikkene. 

Europris har også 10-kroners tilbud og jeg skal hamster inn vaskemiddel denne uken. En pakke Biotex koster kr. 10.- Den koster normalt kr. 59.-. Jeg tror jeg bruker 10-12 pakker av hver i året så jeg kjøper 12 pakker av hvit og 12 pakker til farget tøy. De har også skyllemiddel til kr. 10.- 

Ellers går jeg innom Kiwi. For der har de mine faste varer til den faste lave prisen. Havregryn, frokostblandingen til kun kr. 10.- og frukt og grønt. 

Mitt aller beste sparetips denne uken må være å spise havregryn til frokost. Frokosten koster deg da ikke mer enn et par kroner. Ellers så anbefaler jeg deg å kjøpe mel når det er på tilbud og bake brød selv. Da sparer du MYE i løpet av en uke. 

Forrige uke brukte vi kr. 780.- Men vi var heldige og kjøpte billig mel, kjøttdeig og kylling på tilbud i Sverige. 

Håper dere får en nydelig uke. 

Vår ukesmeny skal også komme her i løpet av dagen i dag for de som er interesserte i det.

Gode klemmer!

Les også: Kun 1000.- i uka på mat

Ukemeny på budsjett et eksempel på billig ukemeny for 4 personer. 

Ukemeny på budsjett!

Jeg orker ikke mer kjeft om ukemenyen vår. 

Kanskje kunne vi spist mer økoligisk mat, mer kortreist mat og mulig vi skulle hatt mer fokus på rent kjøtt. Jeg har aldri sagt at denne menyen vi lager hver uke er den perfekte menyen for at barn skal bli verdensmestere eller supersmarte. 

Jeg forteller dere om livet jeg og mine barn lever og hvordan vi sparer for å få oss en fint hus. Vi ønsker sårt å bygge drømmehuset med 6 soverom og 3 bad. Da har vi fokus på å spare på alle områder. Også mat. 

Så tilgi meg om jeg ikke har kontaktet en ernæringsfysiolog eller en stjernekokk. Dette er livet jeg som alenemor lever. Og dere må skjønne det at jeg vil det aller beste for barna mine. Om de blir sultne så spiser de noe. Det ER alltid mat her hjemme. 

Jeg tenkte å ha en hel uke med pølser,men jeg tror det får vente til neste uke. Pølser blir sponset, det er ikke noe fare for det, men det er ikke sikkert jeg vil ha dem sponset. Kanskje jeg bare skal kjøpe det som passer meg, slik at jeg ikke får kjeft for å få sponsede pølser også?

Og nei, det er ikke slik at om man har bestemt seg for å blogge så legger man hodet på hoggstabben så man må forvente hat. Nei, man blogger fordi man vil formidle noe og inspirere. Derfor slettes også en del kommentarer her. Heldigvis er det mitt privilegium. 

Denne uken er det 2 middager med inviterte venner. Derfor ble ukeshandlingen kr. 1236.-

Hadde vi kjøpt mat til kun oss 5 hadde det blitt rundt kr. 1000.-

UKESMENY

Fredag: Taco - Kjøpte denne gangen Santa Maria produkter. 

Lørdag: Svin indrefilet med salat og pommes noisette

Søndag: Chilikylling med mangosalat og poteter

Mandag: Tomatsuppe med egg og brød

Tirsdag: Torskefilet med gulrøtter og potet

Onsdag: Spagettilasagne ala Espen Hilton ( pesto hadde jeg hjemme)

Torsdag: Lapskaus med pølser :P ( kjøpt sist uke og ligger i frys. Pølser og en pakke med frossen grønnsaker) 

Jeg har ingen intensjoner i å lage en liste med priser på varer og kostnader per person. Vi spiser frokostblandinger, youghurt eller havregrøt til frokost. Det er nok melk i huset til hele uken. Barna har melk og frukt på skolen. Barna får i seg nok frukt i løpet av uken. Vi har nok pålegg. Jeg baker brød selv. Det er alltid noe å spise til kvelds. Mine barn vokser, trener og har det helt topp. De presterer bra både på og i sine fritidsaktiviteter og det er ingen grunn til panikk. 

HANDLELISTE

Yoghurt, havregryn, musli ( frokostblanding), servelat, leverpostei, egg, hvitost, baconost

Kjøttdeig x 2, tacopakke, lefser, rømme, løk, tomater, agurker, kiwi, nektariner, epler, salat, sweet chili, mango, avokado, poteter, paprika, bananer, purreløk, vårløk, gulrøtter, 

Brus x 3 ( 1,5 l) chips, smågodt ( europris) 

Torskefilet, brød, kyllingfilet 1 kg, gjær, potetmos, bacon, spagetti, lomper og bacon til en søndagsfrokost.

Står noe ikke på handlelista kan det være fordi jeg hadde det fra før i frysen! 

Handlet også denne uka på KIWI. Liker butikken men mulig jeg prøver på på Spar eller Extra neste uke :)

Spørsmålet mitt er: Vil dere at jeg legger ut oppskriftene på ukesmenyen? 

Det blir da kun oppskrifter og ikke noen kommentarer fra meg om hva jeg hadde i skapet etc. Er dette ønskelig? Svar i kommentarfeltet :)

Gode klemmer herfra!
Sees neste uke til en deilig pølseuke!

Er du en pølsehater eller en dårlig mamma?Ja, for du kan ikke være begge. Eller ingen av delene for den saks skyld. Du MÅ være en av delene!

Enten er du en pølsehater som er perfekt og aldri gir pølser til dine barn. Du hater pølser så mye at du vil ikke dine barn så vondt at du gir barna dine denne fryktelige farselignende og urene maten.

Hvis du derimot som meg gir barna dine, og gjerne opp til 2 x i uka, pølser så kvalifiserer du deg til å være en dårlig mor.

Jepp, det er helt sant.

Du er enten eller.

Hvem vil du være? Eller rettere sagt, hvem er du?

Pølsehater eller dårlig mamma?

Mulig du er en far som leser dette men uansett gir du pølser til dine barn kvalifiserer du ikke til en god oppdragelse. 

MATBUDSJETT

Det er mange i Norge i dag som sliter med økonomien. Jeg var en av dem frem til i år. Vi snudde på krona og kunne ikke spise karbonadedeig eller entrecote hver dag. Jeg tror de færreste gjør det men ok. Vi måtte tenke oss nøye om, slik mange andre også gjør, hva vi brukte pengene våre på. 

Vi spiste til og med grøt og pannekaker.

Ofte ble det også en suppe. Slik var det og slik er det til tider her hjemme. 

Jeg begynte å lage matbudsjett. 1000.- i uka på mat. DET skal vi klare. Så da ble det slik. Og mange av dere spurte om jeg kunne dele tips på bloggen. Til og med VG skrev en artikkel om det. Den er så populær at den fremdeles ligger på forsiden. Etter 4 uker liksom. Kan jeg noe for at dette har tatt av? Kan jeg noe for at nettaviser vil skrive om dette? Hvorfor tror dere det har blitt så populært? Jo, fordi mange i Norge trenger å kutte ned på budsjettet på mat.

Vi kaster for mye mat, vi tenker oss ikke godt nok gjennom når vi handler og sløser med pengene. Mange vil faktisk gjøre noe med det. Så da jeg kom med tips ble det satt pris på.

MEN, mammapolitiet, Gud bedre meg hvem de er, de kom og slaktet hele matbudsjettet. Var det ikke at jeg hadde glemt å notere en pakke egg på handlelisten så var det val kritikk fordi jeg ga barna mine blomkålsuppe. 

Forrige uke fikk jeg så mye pepper i kommentarfeltet over hvor dårlig mamma jeg var at jeg faktisk ble nedstemt av det hele. Heldigvis er jeg en godt voksen dame som tåler en støyt. Denne uken stoppet ikke kommentarene: Du lyver, du kan ikke leve på 2 l melk sammen med barna og du gir ikke barna dine næringsrik nok mat. Barna vokser og er aktive og dette kan du bare ikke gjøre mot dem.

Nå var det pølsene som var saken.

Gud forby pølser. 

De var på tilbud på Kiwi. Jeg tenkte ikke noe mer over det og kjøpte 3 pakker. En pakke til ukens middag: pølsegrateng og en pakke til lapskausen jeg skulle ha som ekstra. Den siste pakken skulle jeg bruke om det ble noe grillings en ettermiddag. 

Men kommentarene har haglet inn. Jeg har slettet mange av dem. Orker ikke lese. Noen må bare klage. 

På pakken står det: Hele Norges Favoritt.

Jeg mener det seriøst: Hva er galt med pølser? Jeg fikk til og med en kommentar hvor noen spurte om jeg var lite smart? Nei, jeg er ikke det. Jeg har faktisk en IQ på 129 og har blitt invitert til Mensa for å ta en offisiell test for å se om jeg passerer kravet for bli tatt inn, men har ikke gjort det enda. Jeg er ikke dum. Tvert imot. 

Og jeg sørger veldig godt for mine barn. 

Matbudsjettet jeg lager er ikke noens lov. Det er ikke skrevet i stein at slik MÅ man gjøre det. Du velger jo helt selv. Det er kun ment som inspirasjon. Akkurat som resten av denne bloggen er. Inspirasjon. 

Nå fant jeg ut at jeg skulle overraske barna med en pølseuke neste uke. Hver dag en ny middagsrett med pølser. Jeg har allerede kontaktet merkedssjefen i Gilde. Kanskje de er villige til å sponse pølser til en uke her hjemme. Så blir ukedsbudsjettet enda billigere. Da blir det sikkert enda flere sure mennesker. Dog lover jeg dere, som jeg alltid gjør, å opplyse om noe er sponset. Slik at dere ikke føler dere lurt.

Pølsehater eller dårlig mamma? 

Uansett ønsker jeg deg en fin kveld. 

Her er mitt forslag til neste ukesmeny og kom gjerne med tips i kommentarfeltet om du har noe å tilføye :)

PØLSEUKE

Fredag: Pølsetaco

Lørdag: Pølsepizza

Søndag: Lapskaus med pølse

Mandag: Blomkålsuppe med pølser

Tirsdag: Grilling med pølser og brød

Onsdag: Pølsevok

Torsdag: Pølse og potetmos

Ha en nydelig kveld <3 

PS. Jeg ble til og med bedt ut på date neste uke. Grillings med pølser og champagne! Haha "noen" elsker visstnok også pølser!
 

Ukemeny til 5 stk for kr. 1000.-Hei dere,

Jeg vet at mange har ventet på ukemenyen vår så her kommer den.

Tips fra forrige uke er å handle noen ting på Spar, noen på Extra og resten på Kiwi. Jeg handlet alt på Kiwi og betalte for 8 middager denne gangen rett over 1000-lappen.

Denne gangen ble det litt ekstra bakepapir med hjem, noe dyrere frukt og det er faktisk en pose som ikke er med på bildet her. En pose ble glemt i bilen så den er ikke med på bildet.

Som forrige uke baker jeg denne uken mine brød selv men har kjøpt et fordi jeg ikke hadde tid på torsdag. 

UKEMENY

Fredag: Taco

Lørdag: Pizza

Søndag: Torskegryte med ris

Mandag: Pølsegrateng med pasta og broccoli

Tirsdag: Fiskeboller i hvitsaus med gulrøtter og potet

Onsdag: Tomatsuppe m/ pølsebiter og egg

Torsdag: Stekt kylling med salat og potet

Ris og pasta hadde vi hjemme, så det har jeg ikke kjøpt da jeg vil bruke opp det som var i skapene. Vi kjøpte nokså mye frukt og kunne nok sikkert spart oss litt på yoghurten. Vi kjøpte 3 pakker a 4 stk. Ellers ble det med hjem potetgull som enda står i skapet og popcorn som ingen rørte haha. Smågodten kjøpte vi på Europris. 

HANDLELISTE

Ananas, kiwi x 6, tomater x 4, agurk x 2, paprika x 2, nektariner, bananer, brød, 1 kg hvetemel, 2 pg gjær, havregryn x 2, 1 kg torskefilet, tomatpure, purreløk, 2 x rødløk, kjøttdeig x 2, ost, leverpostei, makrell i tomat, 2 pk melk, yoghurt x 12, frokostblanding, eplemost, 2 pk egg, brokkoli, 3 pk 600 g grillpølse, tacolefser, tacopakke, rømme, cottagecheese og brus.

Jeg tror dette var det jeg kjøpte. Det kom på kr. 1063.- 

Du klarer dette også om du bare vil!

Gode klemmer!

 

Slik kan du tjene penger hjemmefra

Annonse 

De siste årene har det vært viktig for meg å ha fokus på økonomi. Å ha ansvar for 4 små barn alene har gjort at jeg har blitt mer og mer opptatt av hva som går inn og hva som går ut. 

Det er en grense på hvor godt man kan spare og snu på krona, derfor kan det være greit å ta en ekstrajobb slik at det kommer inn mer penger i slutten av måneden enn det normalt gjør. Men ikke alle har mulighet til å starte med ekstrajobber. Ofte innebærer disse at man må ut av huset og da er det spesielt vanskelig for aleneforeldre, ettersom man må ha barnevakt. Vinninga går liksom litt opp i spinninga. 

Å kunne tjene penger hjemme på sofaen må være det mest ideelle for alle tenker jeg. 

Det er faktisk mulig!

Meningstorget.no kan du tjene penger ved å dele din mening og erfaring. Du deltar altså hjemmefra på undersøkelser og tjener penger på dette. 

Du sitter altså hjemme, på terrassen slik som meg, eller i sofaen og deler tanker og meninger gjennom spørreundersøkelser. En slik undersøkelse tar minutter og du tjener altså poeng etterhvert hvor mange undersøkelser du tar. Poengene er altså verdt penger og du kan selv bestemme hva du vil benytte dem på. 

Personlig synes jeg det er supert at en forbruker faktisk på denne måten kan ha innflytelse nåværende og fremtidige produkter hos store bedrifter. 

Poengene du sparer opp kan også gjøres om til utbetalinger via Pay Pal. 

Slik kan du altså jobbe litt ekstra etter du har lagt kids eller før barna eventuelt våkner, om du har barn som sover lenge slik som meg. Og på denne måten spare deg opp til bonuser du kan glede deg selv eller familien med. 

Mange av dere som følger meg vet at jeg ofte gir en del av min inntekt til mennesker som har det vanskelig. På Meningstorget.no er det også lagt tilrette for at du kan donere dine oppsparte poeng til et godt formål. Slik kan du faktisk gjøre en forskjell. 

Registrerer du deg ved Meningstorget.no så vil altså din stemme bli hørt pluss at du tjener penger på det. På et tidspunkt DU selv bestemmer!

Du må være over 18 år for å kunne tjene penger på Meningstorget.no 


 

Planlegging av matbudsjettSøndager er dager hvor uken planlegges.

Dette er siste ferieuke for barna i Nederland og derfor blir det en litt roligere uke mht middager her hjemme. Dog skal jeg starte med forberedelser for neste uke allerede nå. Jeg skal bake både brød og polarbrød og legge i fryseren slik at sultne barn enkelt kan ta opp favorittene sine når de er sultne. 

Å være bevisst på utgiftene på mat gjør at jeg og barna kan gjøre ting vi ellers ikke ville gjort.

Det har vært en del diskusjoner om hvorvidt vi faktisk lever etter dette stramme budsjettet og om vi faktisk klarer det. 

Akkurat nå har jeg kommet til et sted hvor både jeg og barna har det veldig godt økonomisk. Vi trenger strengt tatt ikke tenke veldig mye på dette. Vi kunne lett fordoblet matbudsjettet om vi ville, men vi har alle bestemt oss for å spare til hus og en fin ferie så derfor fortsetter vi med å ha fokus på kostnadene rundt maten.

Det betyr at vi ikke drikker brus eller juice i ukedagene. Vi er måteholden med is og godteri og noe jeg faktisk sier ofte til mine barn er: Det er greit å være litt sulten innimellom. Det er viktig å si at her hjemme telles det ikke kalorier.

Mine tips denne uken er:

 • Plukk blåbær og bringebær nå og frys ned. Da sparer du masse fremover. Bringebær er også nå på sitt billigste så skal du kjøpe bør du nå kjøpe og så fryse ned. Så sparer du også :)
 • Lag polarbrød og matpakkehorn og frys ned. Når man har noe i fryseren unngår man at barna stikker på butikken etter skoletid.
 • Vann er den viktigste tørstedrikken.
 • Spis havregrynsgrøt til frokost.
 • Du må som voksen gå foran som et godt eksempel. Om du gleder deg over at familien har vært flink må du kommunisere dette med barna. Jeg sier ofte på fredager: Jøye meg dere, denne uken har vi virkelig vært flinke med pengene våre. Da vil barna også få den gode følelsen av mestring rundt økonomi og vil bli motivert til å bidra fremover.
 • Ta ut kr. 1000.- og bestem deg for å bruke kun dette på mat. Evaluer etter 1 uke hvordan det gikk. 

Poenget er ikke om det går an å leve for kr. 1000.- i mat i uka.

Poenget er om du faktisk gidder å gjøre et forsøk på å forandre dine vaner. 

Hvis du ikke orker å gjøre det vil du aldri heller klare det :P

Denne og nesten uke skal jeg handle på KIWI. Følg meg gjerne på snap annebrith.no og se hvordan jeg forbereder meg til barna kommer tilbake. Om jeg ikke tar helt feil kommer det en liten tass på 4 år hit i ettermiddag og jeg skal få kose med han i ettermiddag og i kveld før han leveres for sin første dag i barnehagen igjen i morgen. 

Barnehagestart er alltid gøy og om litt kommer det et innlegg på akkurat det med navnelapper :P

Snakkes!

Flere innlegg rundt matbudsjett: 

VG-saken- Her har dere mine tips

Slik bruker vi kun kr. 1000.- i uka på mat

 

 

VG-saken! Her har dere mine tips:
Jeg skrev allerede om vårt matbudsjett i mars. Det ble en enorm respons på innlegget og jeg har helt siden da tenkt at jeg skulle dele både handlelister og menyer med dere. 

Jeg handler jo både på Extra, Bunnpris og Kiwi. Alt etter hva som passer oss best. Noen ganger er det gode tilbud på noe barna har lyst til å spise. 

Reaksjonene etter førstesidesaken har vært delte. Mange av dere mener at jeg blir sponset på mat. Det er absolutt ikke tilfelle. Jeg hadde en kampanje med Santa Maria i mai men det var typ 4-5 middager som ble sponset. 

Når jeg baker kaker så er dette av et helt annet budsjett og jeg kan love dere at mine barn nesten ikke spiser kaker mer. Ja vi koser oss med en kake eller noe godt i helgen men om dere vil leve på 1000.- i mat i uka så klarer dere dere uten den kaka. Det har vi også gjort. Så bare for å være helt tydelig: Jeg og barna klarer oss fint med kun kr. 1000.- i uka på mat.

Slik vi har levd med matbudsjettet vårt har vi levd i flere år. Noen uker har vi selvsagt skeiet ut, særlig om jeg har fått bonuser eller en godt betalt lønn den måneden. Det er klart vi skal kose oss da. Men jeg har levd i 3-4 år med meget og da mener jeg MEGET stram økonomi og det har vært uker hvor vi levde på veldig, veldig lite penger. 

Dette kan jeg, fordi jeg har måtte gjøre det. Jeg hadde ikke noe valg. Jeg mener bestemt at det er bra for en familie med barn å tenke på matbudsjettet. Jeg tror at mange av dere der hjemme kaster altfor mye mat. Jeg gjør aldri det. Mat som jeg ser er på vei til å bli ødelagt blir lagt i frysen. FOr så å bli brukt i en suppe elle rnoe annet en uke senere. KAST ALDRI MAT. 

Da sparer du mye.

I går var jeg ute og spiste med min venninne Aina. Som er kåret til Norges beste Kiwisjef. Hun og jeg bestemte oss for å teste ut kun å handle på Kiwi. Jeg blir ikke betalt for dette ei er det en forventning om noe betaling i noen som helst form. Dette er kun fordi jeg har lyst til å teste ut en kjede. Kanskje tar jeg en annen kjede ukene i august. 

Her er mine beste tips:

 1. Et av de beste tipsene fikk jeg ikke med i VG-saken. Haha helt glemt fordi det er så vanlig for oss. Jeg tar ut 4000.- hver 4. fredag. Eller 1000.- før jeg handler. Det skal brukes på mat denne uken. Barna vil da også se at vi kun har 1000.- og må handle etter det. De lærer samtidig verdien av penger. 
 2. Jeg handler en gang i uka. Ofte har dette vært på torsdager slik at vi koser oss litt i helgen med litt dyrere middager og ut i uka så blir det litt mindre. Jeg bruker ofte søndagene på å planlegge middagene fra fredag til torsdag. Søndag er en fin dag og en rolig dag for å lage en slik meny synes jeg. Søndager er også dager jeg baker til uka. 
 3. Når menyen er spikret så lager jeg en handleliste. Den holder jeg meg til. 
 4. Få barna med på planleggingen. Del middagene inn i A-, B- og C- middager hvor A-middagene er de dyre. Vi spiser 1 slik dyr middag hver uke og 3 av de andre :) Nå har vi laget oss et hefte hvor alle middagene vi har spist er noterte og hvor vi har skrevet ned prisen på middagene. Vi prøver å holde oss under kr. 25.- per pers per middag. Da koster hele middagen rundt kr. 100.- Dette er en gjennomsnitt middag hos oss. De dyre middagene koster rundt 170.- per middag og de aller billigste mellom 50-80.- Da ligger budsjettet på middag rundt 2800.- hver 4. uke. Vi har alltid mat til overs og bruker dette til lunsj neste dag. 
 5. Lomper er noe jeg alltid kjøper og har i fryseren. Lomper med restemat kan bli en deilig matpakke om den sprites opp med litt kremost, pesto eller andre sauser. 
 6. Belønniger. Alle i huset bestemmer hvilke belønninger vi skal ha. Hver 4. uke går vi ut og spiser, gjør noe gøy eller griller på stranda sammen. Barna er med på å bestemme hvilken belønning vi skal ha. 
 7. Frokostene våre består i hovedsak av havregrøt. Alle barna liker dette og jeg mener bestemt at det er du som forelder som bestemmer hva som blir spist. Her har vi havregrøt med kanel, med frosne bær, med nøtter eller bare med melk uten å koke det. 1-2 dl havregrøt er nok til 1 person. 
 8. På butikkene har de alltid varer som går ut på dato samme dag. Disse varene er ofte halv pris. Det er ikke noe i veien for å kjøpe dette og snu litt på den opprinnelige planen. 
 9. Sjekk kilosprisen. Og sjekk prislappen på hylla. I dag feks fant jeg ut at 2 pakker med majones er kr. 13.- billigere enn å kjøpe en tube. Havregryn og andre tørrvarer kan du godt kjøpe fra kjedens eget merke. De dyreste varene står alltid på høyde med der vi griper lettest mens de billige varene er enten plassert øverst eller helt nederst. Så ja du MÅ bøye deg eller strekke deg for å kunne handle billig :P
 10. La barna drikke vann når de er tørste. Hvor mange kjøper juicepakker hver uke? 3-4 slike pakker koster fort mellom 80-150.- Alt etter hvilket merke du handler. Jeg tuller ikke!
 11. Ikke gå på akkord med det sunne. Kjøp frukt og grønt og heller spar på godteri. Man MÅ ikke spise snacks og godt hver dag. En dag i uken er nok og det trenger da heller ikke bugne med masse. Litt er bra, og la gjerne barna bruke ukepengene sine på å handle ekstra godteri om de ønsker det. Her hjemme har alle barna VISA-kort for barn og ukelønnen blir satt inn på konto hver fredag. Dette OM de har gjort oppgavene sine tilfredstillende.
 12. Om du ser et tilbud på en vare du bruker ukentlig så slå til og handle stort. Noen ganger kjøper jeg feks toalettpapir eller vaskemiddel for 3-4 måneder i slengen fordi det kanskje bare er halv pris. Da sparer du MYE og kan nyte en bedre middag neste måned :P
 13. Fast suppedag hver uke. La barna lete etter gode oppskrifter. 
 14. Bak brødet selv. Billigere og det smaker bedre. Jeg lager ofte rundstykker slik at det ikke blir så mye svinn. Frys ned og ta opp litt etter litt. 
 15. Gjør det til en utfordring å lage en middag med kun det som finnes i skapene. Barn er veldig kreative og med det som finnes kan man lage fantastiske retter om man bare bruker litt tid. På denne måten bruker man faktisk ingenting på middag den dagen. :P

Nå tror jeg at jeg har fått samlet mine tips i et innlegg.

Jeg lover å komme tilbake til ukesmenyene våre og handlelister. 

Nå reiser vi snart på ferie nordover og da blir det litt ferie fra budsjetter og sparing. 

Masse klemmer :)

 

VG: Slik bruker vi kun kr. 1000.- i uka på matI går ettermiddag var VG på besøk hos oss.

Vi snakket om matbudsjett til en familie på 5 slik vi er. Spørsmålet som ofte kommer er jo hvordan vi klarer å bruke kun kr. 1000.- i uka på mat? Det er faktisk ikke så vanskelig. 

Jeg har lovet dere å komme med tips rundt dette tema og fra høsten av så kommer det her på bloggen noen gode råd hver uke. 

Det viktigste er for meg å planlegge. Planlegger man godt klarer man dette enkelt. 

Det ble en utrolig fin sak og om du vil lese den så finner du den her.

Før brukte vi lett over kr. 2000.- hver uke på mat og det har vi fint klart å halvere. Mine tips finner du altså i VG-saken.

Ha en nydelig kveld. 

Klemmer <3

Foto: Frode Hansen VG

 

 

Har du fremdrift i livet ditt?

Jeg gruet meg, hadde prøvd å skyve det foran meg i flere uker men i går måtte det skje.

For å få gjort alt logget jeg av.

Det var faktisk deilig.

Det er noen ting i livet jeg ikke er veldig god på. Jeg synes det er litt flaut å snakke om egentlig for jeg er jo en "flink pike" som de fleste tror klarer det meste.

Men flinke piker har også søvnløse netter. Tankene flyr og jeg klarer ikke sove. I de mørkeste timene er man på sitt svakeste og har man lite tro på seg selv. Kjenner du deg igjen? Når hodet legges på puta og du begynner å finne feil og mangler på deg selv.

Jeg har brukt mange timer på å gruble. Gjør jeg det riktige? Har jeg tatt feil valg eller skal jeg fortsette denne veien nedover. Frykten for å mislykkes har til tider overtatt for driven til å lykkes. Noen ganger har jeg ligget i senga og grått over situasjonen og hvor fælt jeg har hatt det. Virkelig synd på meg- følelse. Kjenner du deg igjen?

Min største angst her i livet er økonomi. Jeg kan ikke noe om tall. Eneste jeg vet er at det må komme mer inn en det går ut og det er jo en utfordring i seg selv. Jeg har ingen kredittkort eller andre kjøpekort, men når man starter et AS og det ikke er nok på bunnlinjen til å ta ut lønn så er det et enkelt regnestykke at ting privat går i minus.

I mitt liv har det ikke vært en mann som har tatt seg av regningene mens jeg bygget opp firma så jeg har måtte klart meg med lite. Etter to år uten lønn bestemte jeg meg også for å legge ned konditoriet. Rett og slett fordi jeg hverken klarte eller orket å leve uten lønn mer.

Vi mennesker er bygd slik at vi ofte stikker hodet i jorda. Vi stikker hodet så langt ned at vi prøver å unngå å se det store fjellet som ligger foran oss og som vi dypt inni oss vet at vi må klatre over. Vi dytter fjellet foran oss.

Det har også jeg gjort.

Er jeg stolt av det? Nei.

Kan jeg forandre det? JA

Men forandring krever ofte at du må gjøre uvante ting og det er skummelt.

Noe av det jeg har gjort er å snu bloggen. Jeg skriver nå om andre ting enn bare baking.

Men tilbake til økonomi.

Kim kjøpte en bok til meg: Pengeboken.

Seriøst jeg bladde i den og så med en gang at dette var en dårlig start. En bok fylt med tips om huskjøp, forsikringer, skatt osv. Den er definitivt ikke laget for å få en vanlig person til å skjønne økonomi.

Hvordan kunne jeg sette meg ned å lese en bok om huskjøp når jeg ikke engang er i en situasjon hvor jeg kan spare til egenkapital? Kapitler over hvordan du skal kjøpe hytter, investere, skatt og avgifter, forandre jobb osv. Den boken ble altfor demotiverende å starte med.

Nei jeg må ha en bok som forklarer ting enkelt. Jeg må forstå det. En bok skrevet av regnskapsførere eller bankansatte funker ikke for meg med mindre det er eksempler i boken fra det virkelige liv.

Kim og jeg surfet på nett og fant: Rich dad, poor dad. En bok jeg slukte rått. Jeg kjøpte den for 36 timer siden og jeg måtte bare avslutte den asap. Jeg kjøpte lydbokversjonen. Veldig bra.

Det som motiverte meg i boken var hvordan man skal tenke. Det virker så enkelt men det er ikke det. Har du noen gang sagt til barna dine: Det har vi ikke råd til?

Jeg sider det ukentlig.

Boken anbefaler deg å si: Hvordan kan vi få råd til det? Altså få barna til å tenke på hvordan man kan få råd til noe. De skal tenke MED! Fortelle dem om hvordan skape egne verdier. Altså boken har for mange tips til at jeg kan gjengi den men den er fin. Jeg har nå fått verktøy som gjør meg mer rustet.

“In the real world, the smartest people are people who make mistakes and learn. In school, the smartest people don’t make mistakes.” – Robert Kiyosaki

“It’s not what you say out of your mouth that determines your life,it’s what you whisper to yourself that has the most power!” – Robert Kiyosaki

Kan dere tro hvor mye kraft de tingene jeg sier til meg selv sent på kvelden har. Slutt å si negative ting til deg selv når du legger deg ned for å sove!

“You’ll often find that it’s not mom or dad, husband or wife, or the kids that’s stopping you. It’s you. Get out of your own way.” – Robert Kiyosaki

Men det var boken: Verktøyet, som skulle forandre alt for meg. Jeg har enda bare lest 1/3 av den og allerede har jeg klart å presse meg gjennom noe av det mest vanskelige jeg har gjort på 5 år: Sette opp et budsjett, søkt på diverse stønader som jeg som alenemor har rett på og jeg har fått en oversikt over min gjeld og hva som kommer inn hver måned.

Jeg får angst hvis jeg ser et skjema som skal fylles ut. Er du også en slik person? Bare det å være på NAV feks og så stå og fylle inn et skjema for noe. Jeg blir helt svett av tanken. Skjemaer stresser meg og mange andre med meg.

Med hjelp fra en øvelse i boken Verktøyet så fikk jeg unnagjort masse som jeg i flere måneder har gruet meg til.

Vi klarte å få unna alle oppgaver på 1 dag.

#stolt

Jeg må innrømme at jeg er heldig som har møtt Kim. Han jobber jo innen finans og har mye kunnskap på dette. Han så på meg i går og spurte: Anne Brith vet du forskjell på debet og kredit?

Jeg så på han med et stort spørsmålstegn og sa: Hvis jeg hadde visst det hadde jeg da vært i denne situasjonen?

Så lo vi :P

Det er mange der ute som sliter økonomisk. Særlig aleneforeldre. Det er ufattelig urettferdig at noen av kostnadene i Norge ikke deles når man er alene med barn. Feks barnehagekostnader. MEN man kan ikke sitte i sofaen og klage på politikerene. Man må ta grep om situasjonen og forandre noe.

#forandring

Dette med forandring, som mange av oss hater, gjør faktisk at vi kommer oss videre i livet.

Konsernsjef i DNB Rune, har en egen blogg: Runes blogg og beskriver forandringen slik: Jeg elsker endring. Endring gir meg energi, pågangsmot og inspirasjon. Jakten på nye arenaer og ny kunnskap. Små eller store endringer som gjør at man blar om til neste kapittel og starter på noe nytt.

Altså endring i livet ditt gjør at du beveger deg videre i livets bok.

Jeg vil også videre! Hva med deg?

Men for å kunne gjøre den endringen må man altså gjennom noe man ofte synes er ubehagelig. Og der komme mitt "verktøy" inn. Når jeg møter en utfordring eller skal gjøre noe ubehagelig så fikk jeg følgende tips fra boken Verktøyet.

ØVELSE

Se på situasjonen og si til deg selv: LA DET KOMME! Visualiser at du trer inn i "skyen" av ubehageligheter og smerte. Si høyt inni deg: JEG ELSKER SMERTE. Når du har sagt dette vil du merke at skyen slipper taket og du er "fri" Du beveger deg altså gjennom "skyen" og du er helt "ren"

Når du forlater skyen skal du si: SMERTE GJØR MEG FRI.

Det høres skikkelig sprøtt ut og det er ikke sikkert det vil funke for alle men for meg funket det så til de grader i går. Prøv det! Du får en syk mestringsfølelse og selv om jeg har mange måneder til å få ting "på track" på så er jeg overbevist om at jeg skal få det til.

Jeg skal dele med dere hvordan utviklingen på dette prosjektet økonomi går. Jeg har til og med skrevet en mail til Silje i DNB og bedt henne om noen råd og håper at jeg kan dele noen ting med dere fremover.

For meg har det viktigste vært at informasjonen jeg skal ha om tema ikke må være for vanskelig. Da faller jeg av og blir demotivert. At jeg må lære meg om regnskap og tall er helt sikkert men jeg må gjøre det på en måte slik at jeg selv klarer å gape over det.

Så nå gjør jeg som Rune i DNB, jeg blar om et kapittel og starter på nytt. Det herlige er jo at hver eneste dag får man en slik sjanse og man kan gjøre det akkurat slik man selv ønsker og på den arenaen som måtte passe for deg.

Kim gliste i går og sa at når han løper så sier han inni seg: Jeg elsker smerte!

Hvorfor har du ikke sagt det til meg før nå spurte jo jeg og så lo vi enda mer....

Har du fremdrift i livet ditt? Merker du også at når du bruker lang tid på å ta avgjørelser så stopper livet liksom litt opp? Hva tenker du om dette?

Legg gjerne igjen en kommentar!

DEL og LIK om du har venner som kan ha nytte av dette :)

Klemmer

Les også: Tre nøtter til Askepott, historien om kokosnøttene som falt ned i hodet mitt på Maldivene i sommer.

Kilder:

Verktøyet av Phil Stutz & Barry Michels

Rich dad poor dad av Robert T. Kiyosaki