hits

januar 2014

HavrefletterGod morgen alle sammen!

Normalt står jeg opp hver morgen klokken 5.00. Dette for å rekke alt og for å få en time tid for meg selv før barna våkner.

I dag klarte jeg ikke det og våknet 6.30. Skulle være på jobb 8.00 så det burde gå greit.....

6.45 - Alle barna er ute av sine senger og sitter ved frokostbordet...stemningen er dempet. Ingen snakker særlig mye.

6.49 - En begynner å lage matpakke og finner ut at noen har tatt alle brødskivene. Synderen gliser triumferende for at han var kjappest i morrest og mor griper inn og forklarer litt om å dele. Advokaten i huset går mellom guttene og sier at det finnes et nytt brød i skuffen men det blir nå forklart veldig tydelig at det brødet ikke er så godt som dette.

6.52 - Alle deler favorittbrødet :)

Jeg fortsetter med å pakke alt klart, fikse minsten, kle på bytte bleie og smøre frokost til han.

6.58 - Christian får servert brrrrrrø med leverpostei.

6.59 - Christian roper OOOOST! Noen forklarer at han ikke vil ha leverpostei men ost. Jeg sier det har vi ikke tid til i dag. Hvis alle bare fortsetter med det de gjorde og ikke hører etter hva han sier så vil han glemme hele osten.

7.01 - Christian snudde en bøtte opp ned slik at han kom seg opp i den øverste skuffen og fant sjokoladepålegg. MMMMM. Han hyler MMMMM og noen sier at Christian vil ha sjokoladepålegg på brødskiva. Jeg forklarer at det gjør vi ikke i ukedagene men det skjønner jo ikke han og han hyler ustoppelig i 3-4 minutter.

For dere som ikke har barn så er det LENGE!

7.05 - Christian får trøst på fanget mitt mens jeg signerer halvårsrapporten til Annika som skal leveres inn og jeg prøver forsiktig å kle på han mens vi tuller litt. NEI! Ikke på! Ingen klær får tydeligvis komme på og han vrir seg og løper unna.... ta meg hvis du kan!

7.06 - SMS1: Tror du sønnen vil være med kompis hjem fra skolen i dag?

7.07 - Svar til SMS1: Helt klart, sier ifra til SFO og henter når?

7.09 - SMS2: Kan vi booke bakebursdag til våre søte jenter i februar?

7.10 - Svar til SMS2: Ja det fikser vi :)

7.12 - SMS: Annika går ikke på skolen i dag da det ser ut som om vi blir noe forsinket....så Sigrid trenger ikke vente!

7.20 - Alle er ferdige med å spise og klare til å kle på uteklær!

Har dere pusset tenner? Ingen nei...da får dere gjøre det mens jeg spiser litt mat......

Det blir veldig stille....litt for stille. Jeg bruker litt tid på å lage frokost til meg selv om dagen da jeg skal spise glutenfritt i noen måneder så etter noen minutter setter jeg meg ned og nyter eggerører, kyllingfilet og litt avokadosalat med eple.

I mellomtiden sender jeg sms til Karianne som hadde sykt barn i går om hun tar en sykt barndag i dag også? Men hun er på vei også noe forsinket pga barna....Jeg svarer: Vi er også forsinket her. Galskap med så mange barn men husk hvor glade vi er i dem når de er snille <3 Vi sees når vi sees. Jeg rekker ikke før 8.30.

7.45 - To må pusse neser og en vil gjerne vite hvordan det kan ha seg at snøen er så lett i dag. Om jeg kan ta meg tid til å forklare det? Mens jeg forklarer kuldegrader, snø og vann spør eldste om kjemisk formel på vann og en er lei seg for at utebuksa ikke ligger der den lå i går....jeg var sikker på jeg hadde den i går!

7.50 - Ut for å sjekke om utebuksen er glemt i bilen og klarer på noen minutter å fjerne 7-8 cm med snø av bilen. Ingen utebuske funnet. Fortsatt status savnet!

7.55 - En har funnet utebuksen på badet og en annen jubler :) Lykke. Alle på med klær. En hjelper en annen med å kle på dress. Minste får også hjelp og plutselig står alle 4 påkledd helt uten min hjelp! Fantastisk. Beskjed: Kan dere nå sette dere inn i bilen? Jeg pakker smokk, ekstratøy til bhg, pc og mobil. Rydder de tjeg klarer å rydde mens jeg haster gjennom leiligheten.

8.05 - Jeg går ut. 7 cm med nysnø har gjort hagen til en fantastisk lekeplass. Alle barna er fulle av snø og spredd over alt. Ingen har satt seg i bilen! Whaaaat. Jeg sa jo at dere skulle sette dere i bilen.

8.09 -  Alle barna er børstet av og satt forsvarlig inn i bilen. Jeg rygger litt irritert mens jeg ser små spor i snøen som minner og gleden over den første herlige dagen med snø. Tar ett minutt og tenker på hvor koselig de faktisk har hatt det og nullstiller meg. Så kjører vi.

8.10 - En i baksetet begynner å gråte. Det er Annika. Hun tror hun har gym og har glemt tøy. Jeg fortsetter å kjøre men samvittigheten tar meg. Eldste sier at vi klarer å snu og kjøre tilbake igjen før det ringer....Jeg er enig men vi må nok levere minsten i barnehagen først.

8.15 - Christian levert. Annika sitter i bilen og roper: KJØR mamma...det er 16 minutter til det ringer.... jeg kjører og etter ett minutt hører jeg fra baksetet: 15 minutter.

8.20 - Vi står parkert ved leiligheten og hun løper opp og kommer fort ned igjen. Hvor er bagen din sier jeg? Du jeg så på ukeplanen at det ikke var gym i dag alikevel! Nå kjenner jeg at det er tid for å telle til 10! Vi kjører mor skolen og jeg hører henne puste og pese i baksetet. En bil som kjører foran oss kjører veldig rolig og hun peser enda mer. Når han svinger av ved togstasjonen sier hun høyt: FULL GASS nå mammma....det er bare 5 minutter igjen.

8.25 - Vi er enda ikke fremme ved skolen men plutselig slår det meg at den søte tordenskyen som sitter irritert i baksetet er forferdelig lik mammaen sin. Og hjertet bobler igjen over av kjærlighet til disse vakre skapningene vi har satt på jorden!

8.26 - Hadet mamma...ser deg senere! Hadet vennen...ha en fin dag!

8.30 - JOBB - for en deilig følelse å være på jobb og møte Karianne som ikke har en så veldig ulik historie hun kan fortelle....

i morgen setter jeg ringeklokka på 5.00

Nå skal vi bake :)


HAVREFLETTER
Det er ingen hemmeligheter bak vellykket gjærbakst men du må ta deg tid og helst ikke drepe gjæra underveis. Mange oppskrifter anbefaler å varme opp vesken til 37 grader slik at gjæra får en «boost» og begynner å jobbe. Øyvind Lofthus fortalte alle deltagerne under innspillingen av Hele Norge baker at dette faktisk ikke er så viktig. I denne oppskriften har jeg varmet melken til 25 grader.


Det viktigste for å få en flott gjærbakt er eltingen og hevingen. Elter man gjærbaksten i 10-15 minutter så er du godt på vei til å få godt resultat.


Et annet tips er å steke baksten godt. Mange understeker baksten ved å steke den for kort eller i for lav temperatur.


Disse havreflettene kan spises slik som de er eller du kan dele dem i to og spise dem med pålegg.
 • 5 dl helmelk

 • 25 g gjær

 • 25 g smør

 • 2 ts sukker

 • 6 g salt

 • 150 g havregryn lettkokte

 • 30 g havrekli

 • 650 g mel


Kok opp 1 dl vann og hell dette over 50 g havregryn og 30 g havrekli - skolding


Varm opp melken til 25 grader og ha i gjær.


Ha mel, havregryn, salt og sukker i en bolle og hell deretter i vesken. Elt i 10 minutter.


Ha så i skoldingen og elt videre i 2-3 minutter


Tilsett til slutt smøret. Når smøret er eltet inn i deigen setter du den til å heve  i 30 min på et lunt sted.


Lag strimler av deig på ca 30 cm ( vei opp 100g ) og lag en enflette.


Enflette:


Vei opp 80-100 g deig


Lag en strimmel på ca 30 cm. Ta høyre ende og legg 2/3 bakover på punktet som deler strimmelen i 1/3 Slik at du får en løkke. Venstre ende skal inn i løkken. Løkken snurres rundt en gang og venstre ende legges under her. Du har nå laget en enflette som ligger opp ned. Snu enfletten og legg den på bakepapir.


Rull enfletten fuktig papir og ha havre oppå. Sett på bakeplate til etterheving. Ca 40 min.


Stekes midt i ovnen i 10 min på 225 grader


Tips:


Legg plastfolie over baksten når den skal etterheves. Det gir et flott resultat på baksten.


Ønsker dere alle en fantastisk fin dag :)


God klem!


Nå med NY signatur:


"Sukkerfri" sjokoladekakeJanuar betyr for de aller fleste av oss en måned med fokus på antall kalorier og slanking. Sommeren som i jula virket så fjern og langt unna er plutselig nærmere enn vi føler oss komfortable med og vi må slanke oss. Kan jo hende du er som meg at du ikke akkurat trenger å slanke deg men bare passe litt ekstra på hva du spiser.

Jeg har aldri vært fan av kaker uten sukker. Når jeg har fått presentert kaker eller oppskrifter som var sukkerfrie har jeg alltid vært litt skeptisk til smak.

Vel min oppfatning av akkurat det er i alle fall forandret etter at jeg lagde denne kaken. Den smaker himmelsk!

Jeg tør ikke si hvor mange biter av kaken jeg selv spiste....det er rett og slett for flaut...men måtte jo kvalitetssikre den :) :) :)

SUKKERFRI OG GLUTENFRI SJOKOLADEKAKE

Før jeg får hele diabetes-Norge over meg så vil jeg bare presisere at jeg faktisk har snakket med representanter fra Diabetesforbundet om denne oppskriften og det er en oppskrift de også kan anbefale sine medlemmer. Når man har diabetes må man alltid passe på hva man spiser og det betyr også med denne oppskriften.

Det er også selvsagt fruktsukker i bringebær og blåbær :) Bare så vi slipper den diskusjonen også :)

Jeg har heller ikke tatt meg bryet med å finne ut antall kalorier i denne kaken men mulig det er noen som leser dette som fort kan fortelle det? På sukrinposene står det i alle fall:

0 kalorier..... og det lover godt :)

Så til det mange spør om: GLUTENFRIE kaker. Dette er altså en ...mulig den aller første glutenfrie kaken her på bloggen :)Jeg har altså brukt sukrin og sukrinmelis som erstatning for sukker og melis.
"Sukkerfri" sjokoladekake


Form a 25-28 cm
 • 4 egg

 • 300 g mager kesam

 • 100 g sukrinmelis

 • 100 g sukrin

 •  70 g kakao

 • 40 g mandelmel

 •  30 g fiberfin

 • 1 ts salt

 • 1 vaniljestang

 • 4 ts bakepulver

 • 200 g Philadelphia light  + sukrinmelis


 


Slik gjør du:


Visp egg, sukrin og sukrinmelis til en luftig eggedosis.


Dette tar ca 15 minutter. Mål opp resten av ingrediensene.


Når eggedosisen er ferdig tilsettes mager kesam. Rør dette forsiktig inn slik at du beholder luftigheten. Sikt i det tørre og rør dette forsiktig inn i røren.


Ha røren i en form a 25-28 cm.


Rør Philadelphiaosten i en bolle og smaksett denne med sukrinmelis.


Legg klatter av osten oppå kaken og dra en gaffel gjennom slik at osten fordeler seg.


Stek kaken på 190 grader i 25 minutter.


Kaken skal være litt bløt.


Server kaken litt lun. Strø litt sukrinmelis oppå og pynt med bær.


I år har jeg bestemt meg for å ta meg mer tid med både mine barn og de rundt meg.

Da Nina kom innom jobben med sin datter Astrid og venninnen Hanne for å jobbe tenkte jeg det kunne være gøy at jentene kunne få bake sammen med meg på kjøkkenet i stedet for å måtte finne på andre ting....

Så mens Nina fikset vårt regnskap slik at 2013 ble avsluttet slik det burde bli gikk jeg og jentene i gang.....

Her ser dere en smørblid Astrid som måler opp Sukrin :)En av kakene vi lagde kommer ut av ovnen og det er stor stas å se det flotte resultatet :)

En fornøyd Astrid :)

HUSK:

Når kaken stekes vil philadelphismiksen falle i bunn av kaken. Jeg har snudd kaken opp ned og lagt bær på toppen slik at osten kommer øverst i biten som smakes....I dag er det en utrolig spennende dag ....jeg skal så fort dette innlegget er publisert haste mot Drammen og et spennende møte både der og i Oslo.

Wæææææ det er så mye gøy som skjer for tiden og i dag måtte jeg stå opp klokken 5.00 for å få vasket klær, ryddet leilighet, smurt matpakker og fikset de 4 barna til skole og barnehage. En fant ikke sokker, en ville ikke bytte bleie, en hadde tatt den andres refleksvest, en fant ikke penalet sitt, noen hadde ikke ryddet opp etter seg i dusjen i går slik at en ble våt på føttene, en nektet å låne bort tannkrem til en annen og til slutt var alle hårbørster borte....Midt oppi dette styret prøvde jeg å føne mitt eget hår og sminke meg hahaha.....

Da vi gikk ut hjemmefra hadde alle rene klær, alle hadde skolemat og vi ga hverandre en klem med ønske om en fin dag :)pffffff

Håper dere får en fantastisk fin dag og har dere spørsmål rundt denne oppskriften så bare still dem i kommentarfeltet under.

God klem!

Ønsker meg en ny signatur Karianne!

Godt nytt år!Godt nytt år alle sammen!

Etter en uke med mye tekninske problemer krysser jeg fingrene for at ting skal gå litt lettere fremover.

FERIE

23. desember dro jeg nordover og fikk meg en velfortjent ferie. Det er lenge siden jeg har sovet så mye :)

Så deilig å møte familien igjen, klemme på mine søstre og bare kose meg hjemme hos mamma. Det er noe helt eget ved det å være hos mamma....har dere det også slik? Uansett hvor gammel man blir så er den deilige følelesen man alltid har hatt, den indre roen kommer liksom frem igjen og man kan liksom tillate seg å være litt barn igjen....

Rett før nyttår reiste jeg og Christian nedover igjen. Jeg er helt sikker på at alle i både flyet fra mosjøen og flyet fra trondheim hørte at han var ombord. For makan til skriking har jeg aldri opplevd! Han hylte hele reisen i begge flyene. Alt var galt! Han måtte jo spennes fast i sikkerhetsbeltet og det var helt uaktuelt for han haha....

Jeg har jo jobbet som flyvertinne i KLM i fire år og tok det hele med knusende ro.... men da vi endelig fikk utlevert vogna og han ikke ville sette seg i den heller og bare hylte og var stiv som en stokk kjente jeg at oppmerksomheten vi fikk ved bagasjeutleveringen var langt utenfor min komfortsone!

NYTT ÅR

Nyttår ble feiret med venner og kaken på bilene ble gitt til en annen god venninne av meg Irene som skulle på fest :)

Med nytt år kommer også nye muligheter og det er flotte ting som skal skje i 2014 for både meg selv og Villa Perlesukker.

Noen av tingene jeg vet per i dag er at boken min endelig kommer ut. I disse dager er det siste innspurt og jeg baker mye mer enn normalt hehe... Så skal vi være med på Bryllupsmese i februar. Du kan lese mer om det HER

Så blir det helt klart flere filmer fra kjøkkenet og en del andre spennende ting som jeg ikke kan røpe enda :)


Har du noen gode nyttårsforsetter?


Jeg har jo en del da og jeg bruker å sette dem opp på en liste slik at jeg fordeler dem inn i måneder og i år er det nok flere ting enn normalt jeg har lyst til. Jeg har uansett bestemt meg for å være flinkere å lage middagsmaten fra bunnen. Jeg er jo så nøye med det på jobb og da kan jeg jo ikke sluntre så mye unna det hjemme tenker jeg.


Så skal jeg være flinkere å ta meg tid til meg selv.... og barna. Men mer om det i et annet innlegg...har fått noen fantastiske julegaver jeg skal fortelle dere om.STRESS


Siste del av året var preget av mye stress. Haste ut hver morgen og til jobb, mye dårlige matvaner og lite tid til å ha fokus på meg selv.


Alt dette gjorde at jeg faktisk fikk masse utslett i ansiktet. Jeg husker så godt en fotoshoot i oktober hvor stylisten min rett og slett sa at hun ikke klarte å sminke bort alt utslettet :(


Fotografen måtte altså bruke photoshop mye mer flittig enn normalt. Veldig kjedelig for meg..... mye lå i det at jeg faktisk ikke vasket sminkekostene mine godt nok men mye er også fordi jeg rett og slett stresser for mye rundt og har aldri tid til å slappe av.


I november tok jeg allerede grep om dette og begynte å planlegge tid for meg selv.


For meg ble løsningen å trene og slappe av. Så i tiden før jul fikk jeg satt av tid til å kose meg hos: Solvår Hegge


Solvår er ei sprek 4 barnsmor ( heia flerbarnsmødre!) fra Mosjøen :) Hun driver Sol Permanent Makeup i Oslo. Bloggen hennes kan du følge HER


Ettersom det nåe er innspurt i fotografering til bok har jeg gjort som så mange andre gjør: Fikset litt på mine vipper :) :) :)


Det var fantastisk godt faktisk å få slappet av i noen timer men etterpå skal jeg si dere følte jeg meg som Bambi haha....


Her er noen bilder hentet fra Solvår sin blogg :)Helt utrolig hvor lite som skal til for å gjøre en sliten mamma vakrere :)


Må bare sende en stor takk til May Len som gjorde jobben  :)
Oppskriften på kaken i innlegget finner du HER


Håper dere alle har hatt en flott ferie og at dere har hatt gode tider sammen med familie og venner.


Ønsker alle et riktig godt 2014!


God klem!