februar 2013

Rengjøring


Mitt kjøkken ser ikke noe bedre ut en ditt, det kan jeg love deg. Men som 4 barns mor så strekker ikke tiden alltid til så rengjøringen blir nedprioritert.

Forrige uke hadde jeg fotoshoot i kjøkkenet og da vi faktisk ikke kunne ta nærbilder av ovnen fant jeg ut at noe måtte gjøres. #gremmes

Borti gata her bor det mange flittige husmødre og det var flere som var villige til å dele sine beste tips til rengjøring da jeg spurte.

BRENT MAT

Det irriterer meg faktisk litt at jeg har rester av brent mat nederst i ovnen men det er ikke å unngå.

Jeg har ofte tenkt på at jeg skulle legge en plate der som fanger opp alt som faller ned men en plate vil hindre varmen i å spre seg skikkelig og det vil igjen ødelegge baksten min.

Det er med rengjøring som med gjærbakst: Ta deg god tid!

Så jeg sprutet på Jif - Ovn og grill og ryddet resten av huset imens.




Etter to timer kunne jeg bare vaske av alt av fett og matrester.

Det liker jeg!


 Til og med Christian likte den nye rene ovnen til mamma :)

Har du et genialt rengjøringstips?

Hvordan vasker du ovnen din og hvor ofte gjør du det? Får du dine rister rene? Jeg har nemlig vanskeligheter med å få de skinnende rene.

Kom med tips folkens!



VM-kake



Ski VM er i godt gang og mens jeg baker står tv,n på og suser i bakgrunnen.

Heia Norge!

I dag er det gutta som skal jakte på gull og jeg baker en kake til den norske vinneren :)

Kaken ble første gang laget til den russiske balettdanseren Anna Pavlova uten at det skal trenge å bety så mye for dagens konkurranse ;)

Gjennom de siste årene har denne kaken og varianter av den blitt en klassiker på det norske kakebordet.

VM KAKE

For å lage denne enkle men gode kaken trenger du:

  • Fingerkjeks

  • 2 pk fløte

  • Marengsbunn

  • 200 g blåbær

  • 200 g bringebær

  • 300 g jordbær

  • Bånd til kaken


MARENGSBUNN

  •  4 stk  eggehvite

  •  ¼ ts  salt

  •  250 g  sukker

  •  2 ts  maisstivelse (maizena)

  •  1 ts  hvitvinseddik eller bringebæreddik


1. Ha romtempererte eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

2. Vend inn siktet maizena og eddik med en skje. Legg bakepapir på et stekebrett, tegn to sirkler etter en kakeform, ca 18 cm. Ha blandingen i sirkelene, form det til en kake, ca. 2 cm høy.

3. Stek kaken ca. 1 time på 160 grader til bunnene er sprø på yttersiden, og lyst kremfarget. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt. Ta den ut, snu den forsiktig og legg den på et fat. Du kan forlenge steketiden men da må du skru varmen ned til ca. 120 grader.

SETTE SAMMEN KAKEN

Pisk fløten til myk krem.

Legg en marengsbunn på et kakefat og ha halvparten av kremen over. Legg bær oppå.



Legg så bunn nummer to på og avslutt med en god dose krem.

Sett så dine fingerkjeks rundt kake og knyt den sammen med et bånd.

Til slutt fyller du kaken med røde og blå bær og du får flotte norske farger på kaken.



Fingerkjeksene tilfører en ekstra god smaksopplevelse da kaken kan bli litt for søt uten disse.

Fingerkjeks kan også kjøpes i alle dagligvarebutikker.



Ønsker alle en strålende dag videre og til våre skigutter må jeg bare si:

Heia heia gå for gull!

Smil!











Oppskriften på marengsbunn er hentet fra Matprat.no

Hvor kommer kanel fra?

 Det var Pascal Dupuy som var dommer da jeg møtte til audition i Hele Norge baker.

Jeg visste godt hvem han var og ble ikke akkurat mindre nervøs av det.

Jeg tenker enda tilbake på audition og hvorfor jeg var så nervøs?

Svaret er nok at dette betyr veldig mye for meg fordi jeg faktisk har et stort ønske om å gjøre dette til mitt levebrød.

Kanskje en dag bli så god at jeg kan starte et konditori? En knusende dom fra Pascal ville nok få meg til å endre på den planen.

Det var leve eller ikke leve for meg ;)

KANEL OG BOLLER

Ved siden av å ha med min marsipankake lagde jeg kanelboller.

Det er jo ikke noe eksklusive saker og kanskje "safet" jeg litt akkurat der men gjærbaks har aldri vært og vil nok heller aldri bli min sterke side.

Etter audition blir kanelboller aldri mer det samme!

Pascal tok en av mine boller og så på meg og sa: Jeg ser en feil på dine boller. Kan du se og si meg hva det er?

En "feil" på bollene? Jeg så jo godt at mine kanelboller ikke så ut som i bakeriene men min bestevenninnes mamma hadde godkjent dem og skrøyt både av utseende og smak så jeg var nokså stolt der jeg satt men OK....jeg svarte: Ja jeg ser at det er litt mye luft og åpenrom her....så viste jeg mot det åpne feltet mellom svingene.

Stemmer sa Pascal og smilte.

Vet du hvorfor?

....eeeeh nei svarte jeg.

Du har ikke DRATT i deigen da du la den på bordet og rullet den opp. Du har bare rullet. Da får du slike åpenrom.

DU MÅ DRA OG RULL! Og så DRA OG RULL igjen!

Det skjønte jeg!

Så er det en liten ting til sa han. Hva har du gjort med denne enden på bollen?

Enden på bollen er den lille fliken som man ender opp med etter å ha rullet og skjært bollene. Altså slutten på bollesnurren.

Hos meg stakk den ut.

Jeg så jo godt at det ikke så pent ut, men noen av bollene var bakt slik at den lå pent inntil.

Han snudde bollen opp ned, så på meg og sa: Hvis du dytter siste rest under bollen og legger den ned på brettet vil de aldri miste sin fine form.

Aha! DET skjønte jeg....godt tips!

 

Han tok en bit, smakte og spurte: Hvor kommer kanelen fra?

Det var det første spørsmålet den auditionen jeg rett og slett ikke kunne svare på. Hvor kommer kanelen fra tenkte jeg? Hvor kjøpte jeg den? Jeg tenkte kjøpte ikke jeg kanelen på Rema 1000?

Akkurat idet jeg tenkte Rema 1000 sier Pascal:

Du vet kanskje ikke at det kommer kanel fra andre steder enn Rema 1000?

Så ble det en pinlig pause.

Jeg følte meg for første gang den dagen så utrolig dum. Hvordan kan jeg drive en kakeblogg og ikke vite noe av det viktigste som fins? Hvorfor har jeg ikke fordypet meg i krydder og opprinnelse før? Hvorfor forberedte jeg meg ikke bedre enn dette? Nå kan jeg pakke sammen og reise hjem. Jeg tenkte 1000 tanker akkurat da ;)

Men han hadde rett. Kanelen kom fra Rema 1000, han smakte det!

Jeg ble imponert, jeg ble skrekkslagen, jeg ble redd, jeg ble glad, jeg ble inspirert.

Pascal fortalte meg mye og snakket med en glød om kremer og andre råvarer som ga meg så mye inspirasjon. Han spurte meg rett ut: tror du ikke dine lesere vil vite?

Han rev hele filosofien min i fillebiter. Jeg må begynne på nytt tenkte jeg. Jeg må lage meg en helt ny blogg! Men så tenkte jeg: jeg må endre fokus!

Jeg har aldri tenkt så mye på kanel som etter den dagen.

Starte en ny blogg var jo uaktuelt men at jeg må fokusere mer på smak det forsto jeg.

Så begynte jeg å lese....

KANEL

Kanel er en art av kaneltreslekten og et krydder som skrapes av innsiden av barken på arten Ceylonkanel (Cinnamomum zeylanicum), og av den noe mer bittersmakende kassiakanel (Cinnamomum cassia).

Den beste kanelen anses å være den som kommer fra Sri Lanka (ceylonkanel) Ceylonkanel av utsøkt kvalitet har svært tynn og glatt bark, med en lett gulaktig brunfarge, sterkt utpreget lukt, og en særlig søt, varm og aromatisk smak.

Kanelen vi kjøper på Rema 1000 ;) er en noe skarpere kanel og den stammer fra Kina, og heter kassiakanel (Cinnamomum cassia)

Det er den som det selges mest av i Norge.

Den letteste måten å heve kvaliteten på ditt bakverk er altså å kjøpe den deilige og søte kanelen fra Sri Lanka.

SHOPPING

Jeg dro jo selvsagt ut på shopping i ukene etterpå. Kanel med god kvalitet MÅTTE jeg bare ha. Jeg skulle kanskje med en gang dratt til Centra, Guttene på Haugen eller Jakobs i Oslo men jeg tittet innom alle dagligvarebutikker først. Men uten hell. Kanel er kanel for de fleste ansatte og mange så bare rart på meg da jeg spurte hvorfor noen innholdsbetegnelser rett og slett ikke beskrev hvor kanelen kom fra.

Til slutt endte jeg opp på Centra ved Colosseum i Oslo og fant som alltid det jeg var ute etter :)

TEST

For å finne ut hvordan forskjellen smaker må jeg jo paralellbake to typer og smake på disse. En med vanlig kanel og en med "eksklusiv" kanel.

Hvordan det går skal du få høre mer om etterhvert....

Hvor kjøper du din kanel og har du noen gang tenkt på hvor kanelen kommer fra?

Svar gjerne i feltet under :)

Ha en strålende dag!

 

 

Kilder: Wikipedia

Brownies med bringebærsorbet


Midt på vinteren kan det være deilig med litt smak av sommer :)


Hvis du plukket bringebær i sommer og har det i fryseren så er det bare å lage bringebærsorbet for en mer herlig dessert enn dette finner du ikke!


I sommer lagde jeg både hjertecookies og bringebærsorbet .


Sammen med brownies er dette en salig smakskombinasjon og det ser lekkert ut med en cookie på toppen av det hele.


Når du steker browniesmuffins kan du fort tro at du har ødelagt alt fordi de synker sammen og jeg blir egentlig litt irritert hver gang det skjer men akkurat brownies er perfekt til dessert pga denne hule overflaten. Der oppi passer en skje sorbet perfekt!


Disse browniesmuffinsene er så farlig gode at du nesten må doble oppskriften;) For halvparten går unna før du får servert desserten.

Du trenger:

  • 2 egg

  • 3 dl sukker

  • 100 g smeltet smør

  • 2 dl hvetemel

  • 1 ts vaniljesukker

  • 3-4 ss kakao


Slik gjør du:

Visp eggene og sukkeret til eggedosis. Bland i resten. Fyll muffinsformene halvfulle eller gjør som jeg: vei hver enkelt opp til 50 g.

Stek browniesen på 200 grader i 13 minutter.


Det aller beste er å steke muffinsene rett før gjestene kommer slik at de er litt varme når de serveres. Ha i en skje med sorbet.



Pynt med cookies og enjoy!


Ønsker dere alle en herlig dag videre.


Lengter du til sommeren eller koser du deg i vinterværet? Hva har du på deg akkurat nå? Hva gjør du? Sitter du på jobben og drømmer deg bort i sukkerparadiset mitt eller leter du etter en god oppskrift? Finner du noe på bloggen min eller er du bare nyskjerrig på hva som ble skrevet i dag? Hvordan klikket du deg inn hit? Kjenner vi hverandre og/eller er det lenge siden vi har sett hverandre? Kanskje bor du i samme gate eller også på Sørumsand?


Det er koselig om du legger igjen en beskjed!


Kommentarfeltet under er der for å brukes! Jeg liker også å lese om deg :)


God mandag!


SMIL!


Ladyfingers for ladies night



Ladyfingers ble jeg kjent med og spiste jeg mye da jeg bodde i Nederland. De er deilige til en kopp kaffe eller te og veldig kjekke å gi bort eller ta med til jentekvelder.

I går var en slik kveld.

Tilfeldighetene gjorde det slik at det var flere enn jeg som var gressenke og en koselig jentekveld med god mat og drikke var ikke å forrakte.

På slike kvelder er det som regel jeg som står for desserten og det var heller intet unntak i går.



Ladyfingers

  • 120 g eggehviter ( 4 stk)

  • 120 g sukker

  • 80 g eggeplommer

  • 120 g hvetemel

  • melis eller finkornet sukker


Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret til stiv marengs.

Pisk eggeplomer og halvparten av sukkeret til luftig eggedosis.

Vend de to eggemassene sammen og tilsett siktet mel.

Vend dette inn forsiktig.

Fyll røren i en sprøytepose med en tip som er rund ( 1 cm tykk ) og sprøyt ut stenger a. 10 cm.

Sikt melis eller finkornet sukker over og stek dem i ovnen i 10 minutter på 180 grader.

Oppskriten er hentet fra Sverre Sætre's bok: Den store kakeboken.

I boken til Sverre står det 5-8 minutter men det er altfor kort. Kanskje varmen kan settes på 200 grader men følg med.

Kjeksene er ferdige når de løsner lett fra platen.

Avkjøl på rist.


Jeg skal bake litt fra boken til Sverre fremover.


Det er en god bok og følger du med vil det også komme en anmeldelse av boken.


Et annet tips til sprøyting av slike kjeks er å sprøyte dem på skrå. Da får du flere på hvert bakepapir.



Bruk ladyfingers som kakebunn eller som tilbehør til is. Disse herlighetene brukes også i tiramisu :)


Ønsker dere alle en strålende dag og husk:


Å dele er å glede!


Del gjerne dette innlegget med dine venner på sosiale medier :)



God søndag til alle!


Manuelas hjemmebakst


I boken Manuelas hjemmebakst presenterer Manuela, fra bloggen Passion4baking 206 sider stappet med inspirasjon og oppskrifter til gjærbakst.


Det er 51 oppskrifter i boken og inntrykket jeg sitter med etter å ha lest boken er: Jeg har lyst til å bake!

Mine favoritter

Jeg har nå bakt 2-3 oppskrifter fra boken og gjort dem litt "mine".

De jeg falt for umiddelbart var: French Vanilla Gjærdeig, Lemon Raspberry Sweet rolls og Lemon pop up rolls.

French Vanilla Gjærdeig

I denne baksten bruker Manuela Freia Vaniljekakefyll og det synes jeg var en spennende variant. Grunnoppskriften kan med hell fordobles da disse var kjempegode :)

Jeg halverte mengden med gjær da jeg som oftest har god tid til å bake ;) Jo lengre hevetid jo mindre gjær!

Min variant av denne grunnoppskriften finner du her.

Lemon Raspberry Sweet rolls

Åh som jeg elsker bringebær og jeg klarte nesten ikke lese videre da jeg så disse herlige snurrene med bringebær og sitronkrem. Disse MÅ jeg bake!

Etter å ha laget dem sitter jeg igjen med følgende tips: Sitronkrem og bringebær ble litt i syrligste laget for meg. Jeg pyntet ikke mine med sjokolade slik Manuela gjør i boken sin så det kan nok være det som gir den ekstra lille søte finishen men jeg tenker at med vaniljekrem ville dette blitt en knallgod oppskrift.

Liker du derimot sitron er dette en vinner!

Lemon Pop Up Rolls

Det var den morsomme historien til Manuela som gjorde at jeg først ble interessert i denne oppskriften. Manuela forteller at historien til disse faktisk kommer fra en "bakekatastrofe" og at hun rett og slett ikke hadde tid til å lage nye da hun så at snurrene hadde hevet seg ut av formene og poppet opp.

I ettertid har disse Lemon pop-up rolls blitt superpopulære på bloggen hennes :)

Jeg bakte dem og de var supergode!

Akkurat syrlige nok for min gane.


Min mening om boken

Det positive i denne boken er at det er mange nye måter å lage gjærbakst på. Manuela overrasket meg veldig på dette. Jeg humret da jeg leste en av de siste oppskriftene i boken som er en bolle pyntet som en cupcake. Det er bare Manuela som gjør sånt! Det ser også veldig godt ut! Hun skriver også: Skal det være godt så skal det være godt :)

I boken forteller hun også mye om seg selv og hvordan oppskriften ble hennes eller hvor den kommer fra og det gjør at jeg som leser merker at Manuela virkelig har en passion for dette!

Dog har jeg lyst til å pirke litt på en del ting som jeg synes kunne vært bedre:

Generelt synes jeg hevetidene er litt korte. 10-15 minutter etterheving er litt i korteste laget for meg.

Manuela baker mye med melkepulver noe jeg aldri har gjort og tenker at noen av oss faktisk ikke har tilgang på slike velassorterte dagligvarebutikker.

Ellers er noen av bildene litt mørke. Men jeg vet selv hvor vanskelig det er å ta bilder og at Manuela har tatt alle bildene til boka selv er bare å ta av seg hatten for!Dette blir litt pirking men jeg har lyst til å være helt ærlig med dere lesere når jeg forteller min mening om bøker.

For meg er dette en bok jeg er glad jeg har fått - mye på grunn av kreative og morsomme ideer og jeg anbefaler dere som ikke har den til å bla i den neste gang du er i en bokhandel.

Vil du kjøpe boken kan du gjøre det via denne linken.

Ønsker alle en strålende lørdag!





Gule marengsroser


Marengs er så utrolig enkelt å lage og du gjør det på 1,2,3!


Har du tenkt til å invitere til en venninnekveld så kan jeg fortelle deg at disse søte rosene passer perfekt til champagne!


En tommelfingerregel når det kommer til marengs er at du skal bruke like mye eggehviter som sukker og melis.


MARENGSROSER

  • 120 g eggehviter

  • 120 g sukker

  • 120 g siktet melis

  • gul konditorfarge


Pisk eggehvite på lav hastighet.

Når eggehviten begynner å skumme starter du med å helle oppi sukkeret. Littetter litt.

Øk hastigheten på mikseren og ha i alt sukkeret til marengsen har 4 doblet seg i størrelse.

Farg marengsen og sikt i melis. Rør dette inn og sprøyt ut roser eller topper.

Jeg har brukt tip 1B her :)

Stek marengsen på 100 grader overnatten eller om du har dårlig tid på 150 grader i ca 1 time.

TIPS:Hvis du legger et brett helt øverst i ovnen og plasserer alle brettene med marengs under der vil du beholde de fine fargene du har laget på marengsen din.

Jeg har skrevet noen tips om marengs som du kan finne her.

HELG

Det er helg dere! Hos oss har alle reist bort og det er bare jeg og Christian igjen. I dag skal vi vaske kjøkkenet og bygge togbane og i morgen lørdag skal vi bake boller. Jeg tenkte det var på tide at han faktisk fikk være med på det. Han er jo snart ett år.

Hvordan bollebakingen går kan du lese mer om neste uke på bloggen.

Hva skal dere gjøre i helgen?

Et surt tips!


Sitron er en av de råvarene jeg har brukt minst i baking frem til i dag.


Etter å ha bakt meg gjennom 4 bakebøker de siste 2 månedene så kan jeg konstatere at det er den ingrediensen du bare MÅ ha liggende på kjøkkenbenken 24/7.


Du klarer deg rett og slett ikke uten sitron!


ET SURT TIPS


Når du kjøper sitronen i butikken og lukter på den så lukter den lite. Den kan være sprøytet med middel du absolutt ikke vil ha i maten din. Er du så tøff at du tar en bit med tennene så vil du faktisk kjenne at den er litt bitter i skallet.


Hvordan skal man få bort bitterheten?




  1. Kok opp en god mengde med vann.

  2. Legg dine sitroner i en bolle.

  3. Hell kokende vann over sitronene og hell vannet bort rett etterpå.

  4. Gjør dette 2 ganger.

  5. Kjenn duften av en "ren" sitron spre seg på kjøkkenet.


Jeg lover deg at du vil merke forskjellen!

10 ting du kan bruke sitron til:

  1. Bruk alltid litt sitron i melisglasur som skal på gjærbakst. Sitron stabiliserer smaken og gjør glasuren mindre søt.

  2. Sitronkrem er deilig i gjærbakst!

  3. Sitron kan med hell tilsettes som ekstra smaksetter i karamell.

  4. Noen få dråper sitronsaft i karamellisert sukker gjør at konsistensen blir bedre og at fargen holder seg lengre fin.

  5. Bruker du litt sitronsaft i din eggehvite når du pisker marengs vil du få større volum.

  6. Hvis du lar sitronene ligge 1 time i kokende vann når du "vasker" dem vil du kunne presse ut mer saft.

  7. Raspet sitronskall er deilig i cupcakes.

  8. Sitron og bringebær går overraskende godt sammen!

  9. Sitrongele over frukt på en terte gir en perfekt finishing touch.

  10. Sitronlake er lett å lage og deilig å dynke et sukkerbrød med.


Noen fakta om sitroner:

  • I dag dyrkes sitroner i stor grad i landene rundt Middelhavet og Calefornia.

  • Sitrontreet blir 3-6 meter høyt.

  • Treet blomstrer året rundt og derfor kan vi kjøpe sitron også året rundt!

  • Sitronen skal være blank og ikke ha tegn til brune eller bløte flekker. Den bør være ca 4,5 cm i diameter.

  • Et godt kvalitetstegn er at fruktene er tunge i forhold til sin størrelse.

  • Oppbevar frukten på kjøkkenbenken.

  • Du får ca 60 ml saft ut av en sitron og ca 1 ts ( 6 gram) skall hvis du rasper den.

  • Kjøp gjerne de som er minst. De har mest smak og er de saftigste ;)


Hva tenker du om sitron?

Er dette noe du bruker mye til baking og hva er din favorittoppskrift med sitron?

Fikk du lyst til å kjøpe deg sitroner nå?

Legg gjerne igjen en kommentar i feltet nedenfor og for all del: DEL OPPSKRIFTER!

Ha en strålende dag videre!





Audition - Hele Norge baker


"Ta med deg en kake og en gjærbakst så sees vi på fredag!"


Jeg tittet nervøst ut kjøkkenvinduet og hørte meg selv si:  " Ja vi sees, det blir hyggelig."  Så la jeg på.


AUDITION


Hjelpe meg hva har jeg begitt meg ut på? Bake på TV og bli bedømt etterpå av fagfolk ....og alt skal filmes. Vil jeg dette?


Å blogge om kaker er noe helt annet enn å stå der og måtte prestere.


I mitt kjøkken kan jeg lage kremer på nytt, bruke all tid jeg vil, ringe mamma når jeg er usikker, sjekke oppskrifter på nett om noe går galt og ikke minst redigere alt 100 ganger om jeg ikke er fornøyd....og blir jeg ikke fornøyd så kommer faktisk ikke innlegget på bloggen. Du som leser dette vil aldri vite at jeg dreit meg ut.


Men det vil faktisk alle kunne se om jeg blir med på Hele Norge baker og gjør noe galt.


Så ringte jeg David. En av de mest dyktige konditorene jeg kjenner. Jeg spurte: Hvilken kake er den beste du vet og hvorfor? Jeg husker ikke mer hva han svarte men vi begynte å snakke om kremer, bunner, fyll til skillingsboller og plutselig hadde jeg bestemt meg.


Marsipankake og kanelboller med vaniljekrem.


MITT VERSTE MARERITT


Alt gikk galt dagen jeg skulle på audition. Jeg har aldri hatt en kake hvor det kom fukt ut av marsipanen på kanten nede men det skjedde altså denne dagen og kan dere tro hvor stresset jeg var da jeg så dette 5 minutter før jeg skulle møte dommerne?


Jeg hadde mest lyst til å kaste hele kaken men å komme på audition uten kake var uaktuelt.


Der og da var jeg helt sikker på at jeg ikke kom til å bli plukket ut.


Så var det min tur!


Hvorfor har du laget denne kaken? Hva har du fylt den med og hvorfor har du gjort det slik? Har du laget disse rosene? Hva er din favorittdessert? Hvordan lager du makroner? Hva skriver du mest om på bloggen? Hvordan lager du vaniljeis? Hvor kommer kanel fra? Hvis jeg gir deg en appelsin hva lager du da? Og hva serverer du til? Er du fornøyd med dine kanelboller? Kunne du gjort noe bedre?


Kaken ble skjært opp og smakt på og mine kanelboller ble plukket fra hverandre og hver eneste lille del ble bedømt. En liten bit av bringebærkrem og så en liten smak på sjokoaldekremen.


Kremen var for tørr, bærene var for fuktige, kanelbollene var for lite "rullet". Rosene var fantastiske, pynten var bra og smakskombinasjonen var bra. Min kunnskap om oppskrifter og fremgangsmåter fikk jeg også skryt for men som den kritikeren jeg er satt jeg igjen etter audition med en tanke i hodet og det var: Jeg må virkelig skjerpe meg!


Den uken lærte jeg mye.




Min auditionkake med fuktig kant :(


Uken etterpå fikk jeg beskjed om at jeg var plukket ut som deltager!


Hjelpe meg! Skrekkblandet fryd.


Desember ble brukt til å bake, se på programmet fra England og Sverige. Prøve å tenke ut hvordan det ville være å konkurrere på tid. Alt jeg gjorde fra den dagen tok jeg tiden på. 48 pepperkaker ble pyntet på 28 minutter husker jeg. Eggehviteglasur tok først 21 miutter å lage og etter 4 uker med øving tok det kun 10 minutter.


Vaniljekrem 23 minutter, marengs 33 minutter, sukkerbunn med steking 37 minutter, sukkerbunn uten steking 18 minutter, tertebunn 7 minutter, hviletid 30 minutter, ny rekord på marengs 31 minutter, sprøyting av 4 brett makroner 3 minutter.... pfffff.


Julen kom og julen gikk og jeg bakte på kvelden, på natten og tidlig på morgenen.


Jeg kjøpte kirsebær for 750.- i romjulen. Dama i kassen trodde helt sikkert det var noe galt med meg ettersom jeg skulle ha 20 bokser med kirsebær. Jeg prøvde å unnskylde meg med å si at jeg var kakeblogger men tror ikke det nyttet.

Hvem kjøper alle boksene med kirsebær liksom?

For å si det slik: Det ble spist mye kirsebærpai i romjulen.

Livet som blogger er fantastisk!





Hele Norge Baker

Endelig!


Etter å ha holdt på denne hemmeligheten i over 3 måneder kan jeg fortelle dere:


Jeg skal være med i TV3's Hele Norge Baker!


HELE NORGE BAKER


Programmet Hele Norge Baker kommer på Tv3 denne våren og premieredatoen er søndag 10. mars kl. 20.00


Så nå vet dere hva dere skal følge med på fremover! Benk dere foran TV'n hver søndag klokken åtte for dette blir kjempegøy!


Programmet er en realityserie hvor 12 av Norges beste amatørbakere skal konkurrere om den gjeve tittelen: Norges beste amatørbaker!


Programleder er søte Line Verdal. Et fantastisk flott menneske som bare oser av godhet.




Line Verndal, Pascal Dupuy og Øyvind Lofthus. Foto: TV3


DOMMERE


De som skal bedømme oss er ekspertene Pascal Dupuy og Øyvind Lofthus.


Jeg skal skrive litt mer om dommerne etterhvert men bare tanken på Pascal og Øyvind får meg enda til å skjelve.


Dette er utrolig flinke fagfolk og kjent langt utover landegrensene.


Tanken på at de skal smake på mitt bakverk og si sin ærlige mening gir meg sommerfugler i magen og svette hender.... wæææ hva har jeg gitt meg ut på?




Blir denne damen Norges beste amatørbaker? Foto: TV3


DELTAGELSE


Det var en veldig god matbloggervenn: Trine som tipset TV3 om meg og da de ringte og spurte om jeg ville være med på audition følte jeg at jeg bare "måtte" prøve meg.


Hvordan auditionen gikk og hva som skjedde i perioden jeg forberedet meg til konkurransen Hele Norge Baker  skal dere få høre senere.


Jeg har lyst til å si takk for alle tips til noen gode venner som antageligvis nå skjønner hvorfor jeg har spurt og gravd om oppskrifter. Hvorfor jeg har levert kaker på døren både tidlig og sent og ringt opp i ettertid og spurt hvordan kaken smakte. De fleste svarte jo bra men jeg ville vite ALT - krem, konsistens, sammensetning etc. Nå skjønner dere hvorfor jeg har vært så gira på å la dere smake på alt og hvorfor jeg trengte ekspertråd.


Dere som har fulgt bloggen min skjønner også nå at de siste månedene har jeg bakt så melet spruter men har selvsagt ikke kunne blogge om det. Beklager at jeg har vært litt stille når dere har spurt etter meg. Det har vært vanskelig å svare på ting uten å røpe noe så derfor ble det heller lite blogging.


Olav, David, Trude, Karianne, Toril, Mona og Manuela: Et bedre ekspertpanel kunne jeg ikke hatt! Det er godt å få si hvorfor jeg har mast på dere! En spesiell takk til en av Norges Beste Bakere: Knut Hammeren som ved tilfeldighet viste seg å være en "nabo" og som midt i julestria stilte opp og smakte og delte av sin kunnskap uten å spørre hvorfor. Det var en ære å få en slik stor "kjendis" inn på kjøkkenet :)


Hva tenker dere folkens?


Skal dere se på TV3 til våren?


DET SKAL JEG!


hits