mars 2013

Ukens mesterbaker!


Foto: Karianne Moe Tørum


YES!

Denne uken var det sjokolade som var tema i Hele Norge baker og det var helt fantastik å få vite at det var jeg som ble ukens mesterbaker!

Tilbakemeldingene har vært fantastiske så langt og jeg er stolt over å få mesterbakertittelen i et så "prestisjetungt" tema som sjokolade!


SIGNATURKAKEN

Jeg valgte å holde det enkelt men stilfullt. Kanskje ikke kaken man imponerer med til konditorer og i en slik konkurranse men for meg var det viktig å bake en kake også barn kan like!

Kaken finner du oppskrift på her.

En tung og mørk sjokoaldekake med rømme som gjør den ekstra saftig og med et sjokoaldefyll som barna elsker!

For meg er bake å leve.

Sjokoalde som smelter, egg som vispes og mel som siktes...fantastisk å bake frem en herlig opplevelse.


Å kunne bake hver eneste dag er min drøm og frem til i dag har alle som bor i nærheten kunne se meg i mitt kjøkkenvindu når jeg står og baker.


Å få dommerne innom er nervepirrende og det er litt skummelt å fortelle hvorfor man har valgt den spesielle oppskriften.

Pascal er jo så utrolig kritisk så det var ekstra skummelt hver gang han kom innom.


Oppgaven var gjennomført og jeg brukte ikke sjokoladen over jordbærene da jeg var redd det var kommet vann i sjokoladen.

I ettertid er jeg glad for at de røde fine jordbærene kom så godt frem og både Pascal og Øyvind var fornøyde.

Når det kommer til smaken så skjønner jeg at dette kanskje ikke ga dem den ahaopplevelsen de ønsket seg men dette er en kake for alle også barn!

Jeg er fornøyd og stolt!


Se så fin den ble!

Jeg var veldig nøye med å skjære hvert lag like høyt slik at den så flott ut når man åpnet den :)


Her er min kake fra den tekniske oppgaven.

Det skulle være en kjærlighetskake så jeg la alle jordbærene i et hjerte i midten. Det er kanskje ikke så lett å se og Øyvind sa at det så ut som om de lå på halv åtte.... den kommentaren kom ikke på TV haha.... han beklaget seg til meg i ettertid da for han så også etterpå at det var ment som et hjerte!

Fantastiske tilbakemeldinger på denne tekniske oppgaven og jeg føler jeg står sterkt fremover da mine tekniske kunnskaper viser seg å være gode!


Min kake blir dømt til ukens beste og jeg får mesterbakertittelen!

KJEMPEGLAD!

Hvem er din favoritt i programmet så langt? Hvem tror du kan overraske?

Hva tror dere skjer neste uke når pai og terter er tema? Og hvem står i finalen?

Følg med videre!







Alle bilder i dagens innlegg er hentet fra TV3

Sjokoladevafler



I dag er det vaffeldagen!

Derfor ble det vafler til frokost her hos oss.


Det er ikke så mye å si om denne oppskriften annet enn at du bare må prøve den fordi det er de aller beste Belgiske vaflene jeg har smakt! Jeg har smakt endel etter å ha bodd i Nederland i 9 år så dere må bare tro meg på denne.


SJOKOLADEVAFLER




  • 4 eggeplommer

  •  litt salt

  •  120 g  sukker

  •  3 ts  vaniljesukker

  •  500 g  hvetemel

  •  150 g smeltet smør

  •  3 ½ dl  melk

  •  3 ½ dl  vann

  •  25 g  gjær

  •  4 stk  eggehvite

  • 2 ss kakao


Rør sammen eggeplommer, salt, sukker, vaniljesukker og mel.

Smelt smøret og ha i melk og vann. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen.

Ha det over i røren.

Rør dette godt sammen. Her er det veldig kjekt å bruke en stavmikser!

Bland inn pisket eggehvite til slutt. La røren hvile en time.

Stek så vaflene og server med krem og jordbær!

Inspirasjon er hentet fra matprat.no

NAM!

VINNER AV GIVEAWAY



Vinneren ble nummer 24 som er: Veronica Therese Nordbø.

Send meg din adresse så skal jeg få fikset at du får pakken sendt hjem :)

Nå skal jeg ta meg noen dager fri fra bloggen og er tilbake igjen på fredag håper jeg. Det er mye spennende som skjer så følg med!






Påskeharer

Nå kjenner jeg at det snart er påske.

Barna har tatt ferie, skuldrene senkes og vi er klare for en herlig uke med kos for hele familien.

Ute skinner sola og det kan faktisk ikke bli bedre!

Denne uken var jeg på Storo og lærte bort litt tips og triks. Det gøye med å møte så mange mennesker er at du alltid lærer noe selv!

En hyggelig mamma kom bort til bordet og satte seg ned og viste meg hvordan hun laget disse søte påskeharene.

De måtte jeg jo dele med dere!

PÅSKEHARE

Jeg har denne gangen brukt Pals sin marsipan. Jeg mener bestemt det er Norges beste marsipan! Den er lett å kjevle ut, smaker himmelsk og har en perfekt "consistance"

Sukkerperlene jeg har brukt er minipearls fra Dr. Oetker. I den boksen får du 4 typer pastelfarget perler. Perfekt til øyne. Nesen er fra Princessboksen som har rosa store perler :)

Så har jeg investert i et marsipan modelleringssett. Det er superenkelt å bruke og du trenger det virkelig til alt mulig. Det koster kr. 149.- og kan kjøpes i nettbutikken.

SLIK GJØR DU:

Husk på at dette skal spises så det er ikke lurt å lage disse harene for store. 30-40 gram er en fin størrelse.

Ta en bit og del den i to like store deler.

Rull disse delene til en ball.

Form dem begge som en dråpe med spissen mot deg.

Kutt så spissen av dråpen i to:


Sett på en liten rosa ball til stump :)


Gjør dette med begge dråpene. Den andre blir altså hodet og ørene.

Sett på perler til nese og øyer og stikk et smil med et av verktøyene fra modelleringssettet.


Lag flere slik at det blir en hel gjeng :)


Veldig koselig å gjøre med barna.



Ønsker dere alle en herlig påske!

God klem.

Påskekake


I dag er det klasse 3 A sin tur til å få kake og jeg kunne jo nøyet meg med å lage en langpanne men jeg vet hvor glade barna blir når jeg bruker litt ekstra tid på å lage noe flott :)

Å bake til barneklasser er nesten verre enn å bake i Hele Norge baker. Barna er så ærlige og så direkte. De pynter aldri på sanheten og sier det rett i ansiktet på deg.

Jeg håper i alle fall at de liker denne!

PÅSKEKAKE

Denne kaken er bygd opp av:

  • 1 x 15 cm sjokoladekake trukket med rosa fondant

  • 1 x 20 cm sjokoladekake trukket med rosa fondant

  • Silkebånd

  • Egg godteri

  • Tynne bånd sprøytet på med en apotekerssprøyte.




Slik gjør du:

  • Dekk begge kakene med fondant.

  • Sett den lille oppå den andre, gjerne med et brett mellom.

  • Sett på silkebånd og fest disse medlitt glasur.

  • Sprøyt ut små remser med en apotekerssprøyte.

  • Sett til slutt på eggene der de små remsene møtes.

  • Server til glade 3-klassinger :)


Jeg må løpe for å rekke et møte!

Vi sees!







Sommerfugler


En av vårens trender er sommerfugler! Du kan nesten ikke gå gjennom en interiørbutikk uten å se flotte mønster av sommerfugler.


Å pynte kaker med sommerfugler av fondant er dekorativt og trendy!


For å lage disse søte sommerfuglene trenger du:




Bland fondanten i de fargene du selv liker best.

Kjevle ut med en rullepinne.



Trykk utstikkeren mot fondanten, press ned mønster og vri på utstikkeren. Dra utstikkeren opp og sommerfuglen fester seg i formen slik:



Legg sommerfuglen i en vifte. Viften er et A4 ark som jeg har brettet sammen. Oppå arket har jeg lagt remser av bakepapir slik at fondanten ikke skal klebe seg fast :)



La dette tørke i noen timer. Eller overnatta.

Pensle midten av sommerfuglene med vann og legg på perler.



Dekorer ditt bakverk med vårens mest trendy pynt :)

GIVEAWAY

I dag kan du vinne en flott pakke fra Dr. Oetker her på bloggen.

I pakken finner du:

  • Kakemousse sjokolade og jordbær

  • Love strøssel

  • Silver strøssel ( inneholder små perler som jeg har brukt i dag)

  • Prinsesse strøssel

  • Glukose

  • Muffinsformer

  • Cupcaketopping

  • Vaniljetwister

  • Glittergele




For å vinne dette må du legge igjen ditt navn i kommentarfeltet :)

Vinneren ble kommentar nummer 24.



Ønsker dere en strålende dag :)

Easter cupcakes



Ved siden av å skrive om kaker så er min aller viktigste jobb i hverdagen å være mamma til 4 barn. Påsketiden er alltid en fin familietid og da slapper vi virkelig av.

Før påske så er det påskrfrokoster og påskelunsj på skolen og jeg får alltid den aller mest hyggelige oppgaven: Lage påskegodteriet!

Espen og klasse 1 A er første klasse ut og skal få kose seg med sjokolademuffins med krem og påskeegg :)

Når det kommer til oppskrifter og hvilke oppskrifter du bør velge når du skal bake så har jeg noen tips:

  • Finn oppskrifter fra gode kakebøker eller gode nettsider. Eksempler på disse er: Trinesmatblogg, aperitif.no, kakeprat.no, brødogkorn.no

  • Sjokoladekaker blir gode og saftige med kefir, rømme eller youghurt.

  • De beste oppskriftene har ofte ren sjokoalde i seg :) Altså du skal smelte sjokolade og ha i røra.


I dag har jeg tatt utgangspunkt i sjokoaldecupcakes fra Peggy Porschen.

For å lage disse trenger du dette utstyret:

  • Grønne former. Jeg har brukt muffinsformer fra Dr. Oetker

  • Sprøytepose og gresstipp.


SJOKOLADE  CUPCAKES

  • 200 g sjokolade

  • 165 ml melk

  • 285 g sukker eller rørsukker ( brunt)

  • 100 g usaltet smør

  • 2 egg

  • 180 g mel

  • litt salt

  • 1/2 ts natron

  • 1/2 ts bakepulver

  • 8 g kakao


Ha melk ,sjokoalde og halvparten av sukkeret i en kjele og kok dette opp. Sett til side og avkjøl.

Ha smør og resten av sukkeret i en mikser og miks dette til det er hivtt og luftig.

Ha eggene i en bolle og rør dem godt sammen. Hell det i smør og sukkerblandingen.

Sikt mel, bakepulver, natron og salt i en bolle og ha dette i blandingen.

Miks sakte slik at det bare akkurat blandes.

Hell så i den smeltede sjokoladeblandingen i to omganger og skrap godt ned kanten for hver gang slik at alt blandes.

Hell formene til 2/3 fulle. Jeg brukte 45 g i hver form.

Stek i 15-20 minutter på 170 grader. Følg med etter 15 minutter.

Dette blir ca 18 cupcakes.

KREM

  • 150 g smør

  • 300 g melis

  • 300 g philadelfiaost

  • 2 ss vaniljesukker

  • grønnfarge


Miks smør og melis hvitt. Dette tar ca. 15 minutter.

Ta bollen ut av mikseren og vend forsiktig i osten.

Farg kremen grønn og sprøyt ut gress med en gresstip.

Legg på egg og server til glade skolebarn :)


I morgen kan du treffe meg på Storo Storsenter fra kl. 14.00-18.00

Jeg skal stå å lage påskemarsipan og om du stikker innom kan du også sette deg ned rundt bordet og lage marsipan som du kan ta med deg hjem.

Kom innom Storo for en hyggelig påske-bakeprat :)

Vi sees!



Cakeshop


Velkommen til Cakeshop!

I mange år har jeg,  Anne Brith, hatt en stor "passion" for det søte liv.

Siden jeg startet bloggen Villaperlesukker.no høsten 2011 har jeg bakt nesten daglig.

Cupcakes, petit fours, cookies, cakepops, kaker og terter har blitt en stor del av mitt liv.
Denne våren kan du se meg bake på TV3 i programmet Hele Norge baker.

Gjennom prøving og feiling, reiser og deltagelse på kurs hos velrennomerte konditorer har jeg lært mye om hva som trengs for å lykkes på kjøkkenet.

VARER

Jeg har lært at man kan klare mye ved hjelp av utstyr, men det er langt på vei alt man trenger. Noen få gode basisting kan brukes til mye.

Det jeg anbefaler er testet ut og funnet nyttig. Klikke deg inn på denne linken for å se hvilke produkter jeg anbefaler.

BESTILLE KAKE

Er du ikke den kjøkkenprinsessen du kunne tenke deg å være? Vil du heller kjøpe en kake laget av meg?

Bestill da kake eller cupcakes under menyene: KAKER og CUPCAKES.

Fra 2. april kan du hente søtsakene i våre lokaler i Skriverveien 12 på Sørumsand.

KURS

Våren 2013 kan du også være med på kurs i Oslo eller på Sørumsand. Bestill kurs under menyen KURS og lær deg knepene selv!

Har du spørsmål om noe av det som er i butikken send meg en mail på post@villaperlesukker.no

Cupcakes med blåbær

Blåfront

Blåbær gir en frisk smak på en vaniljekake, uansett hvilken form den kommer i.

Nå på vinteren kan du kjøpe store blåbær som smaker godt til pynt men jeg anbefaler å ha frosne blåbær inni kakene da det gir en mye saftigere smak.

Jeg har i dag brukt min absolutte favorittoppskrift på vaniljecupcakes.

Husk at du kan fylle disse med det du selv måtte ha for hånden. Denne oppskriften er bare utgangspunktet ditt.

Jeg fylte i dag mine med blåbær!

VANILJECUPCAKES MED BLÅBÆR

  • 125 g smør

  • 2 dl sukker

  • 3 egg

  • 4 dl hvetemel

  • 2 ts bakepulver

  • 1 ts vaniljesukker

  • 1,5 dl matfløte

  • 100 g frosne blåbær


Pisk smør og sukker hvitt.

Ha i ett og ett egg og sikt inn det tørre.

Rør fløten inn på slutten. Fyll formene med ca 55 g røre. Legg til slutt blåbær oppi. Dytt dem litt inn i røren slik at de ikke blir liggnede på overflaten.

Stekes i 15-20 minutter på nederste rille på 170 grader.

BLÅBÆRMOUSSE

Jeg har testet ut jordbærmousse fra Dr. Oetker. På mitt første forsøk følte jeg at den kanskje ble litt tam i smaken. Konsistensen var perfekt så jeg tenkte på andre forsøk: Hva med å erstatte litt av melken med blåbærsaft fra frosne blåbær?

Jeg hev meg rundt og mikset dette. Kakemoussen som den heter skal piskes opp med 2 dl melk men jeg erstattet altså 1/2 dl melk med blåbærsaft. Det gikk kjempeflott.

Mousse kan være en vanskelig og tidkrevende greie så føler du deg ikke kompetent på det området men vil ha en frisk mousse på dine cupcakes i stedet for smørkrem så er dette min anbefaling til deg.

Er du en skikkelig matfreak som vil lage alt fra bunn så har du oppskrift på mousse her.

SERVERING

Sprøyt på store fine blomsterblad med en stor bladtip.

Legg en blåbær midt i blomsten og server :)



GIRLPOWER

Det er jammen mye kraft i viljesterke jenter dere! Jeg har en hel haug av superwomans rundt meg for tiden og jeg blir smittet av deres positivitet, glede, ståpåvilje og evnen til å skape. Alt fra å låne meg klær til fotoshoots, smake på kakene, redigere logo, støtte opp rundt barna, være en god venn til å svare ærlig og oppriktig på mine spørsmål om videre utvikling.

TUSEN TAKK alle sammen. Dere vet veldig godt hvem dere er. Jeg er så utolig glad i dere alle sammen!

Om du er superwoman eller superman så ønsker dere alle en fantastisk lørdag!

Bringebær cupcakes



I dag får du en frisk bringebærcupcake servert!

Det er ingen grunn til at man MÅ pynte en cupcake med smørkrem. Pascal og Øyvind, dommerne i Hele Norge baker sier at slike kremer kan kjennes som en klump i munnen.

Klump i munnen vil vi altså ikke ha!

DU TRENGER:

  • Bringebærmuffins

  • Bringebærmousse

  • Sprøytepose

  • Tyll 127


MUFFINS

  • 175 g hvetemel

  • 1 ts bakepulver

  • 150 g romtemperert smør

  • 150 g sukker

  • 3 egg

  • bringebær


Pisk smør og sukker hvitt. Rør inn ett og ett egg og sikt i det tørre. Bland dette til en jevn røre.

Ha i mufinsformer.

Legg 3-4 frosne bringebær i hver form og stek dem på 175 grader i 20-25 minutter til de er gyldne.

BRINGEBÆRMOUSSE

  • 200 g bringebær

  • 50 g sukker

  • 2 gelatinplater

  • 2 1/4 dl fløte


Kjør bringebærene sammen med sukkeret i en hurtigmikser. Gni blandingen gjennom en sikt slik at frøene blir fjernet.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.

Varm opp 1/3 av bringebærpureen i en liten kasserolle.

Klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme bringebærpureen til de oppløses. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn resten av den kalde bringebærpureen.

Hell alt over i en bolle. Vend inn myk pisket krem, litt etter litt, og ha moussen over i en sprøytepose med en bladtipp.

SLIK PYNTER DU:

Sprøyt ut 7 blader ved å holde sprøytetippen ca 45 grader fra deg.

Det er viktig at du har en tipp som er vid på den ene siden og spiss på den andre.



Sårøyt så ut 5 blader oppå disse 7 :



Prøver du å holde posen på forskjellige måter vil du se du får forskjellige blomster :)



Har du en favoritt cupcakesoppskrift? Eller en smak du veldig gjerne har lyst til å se meg kombinere i en cupcake?

Legg igjen en kommentar i feltet under så plukker jeg ut en av kommentarene og lager en cupcake ut fra din ide :)

God fredag!

Tiramisu cupcakes

Jeg føler et behov for å ta avstand fra den tradisjonelle sukkersøte cupcakesen. Cupcakes trenger overhode ikke være rosa eller toppet med smørkrem som klumper seg i munnen.

Denne italienske fristelsen vil gi deg en oppkvikker du sjelden har kjent maken til!

HISTORIE

Den italienske desserten Tiramisu har blitt en av verdens mest populære desserter og lages kort fortalt av: fingerkjeks dyppet i kaffe, mascarponekrem og et lag med kakao på toppen.

Tiramisu betyr " ta meg opp" . Tiramisu ble oppfunnet i den lille byen Treviso i Italia. Tiramesù, som retten først ble kalt ble unnfanget på restauranten Le Beccherie i 1971.

Mange bloggere har laget sin variant og noen har prøvd seg på cupcakes av denne deilige desserten.

I dag får du min vri :)

MUFFINS ca 14 stk

    • 200 g egg (4 stk)

 

  • 200 sukker

 

 

  • 200 smeltet smør ( fingervarmt)

 

 

  • 200 g mel

 

 

  • 2 ts vaniljesukker

 

 

Pisk sukker og egg til eggedosis.

Bland inn smøret og ha i siktet hvetemel og vaniljesukker. Rør forsiktig men godt.

Fyll muffinsformer til ca 50-60 g fulle og stek i ovnen i 20 minutter på 180 grader.

KAFFESIRUP

    • 2 dl sterk espressokaffe

 

  • 2 ts sukker

 

 

  • 1/2 dl marsala eller amaretto

 

 

Bland sukker og marsala/amaretto i espressokaffe og rør godt. Dynk muffinsene godt i dette mens de enda er lune.

KREM

    •  3 stk  eggeplomme

 

  •  3 ss  sukker

 

 

  •  250 g  mascarponeost (italiensk myk ost)

 

 

  •  3 stk  eggehvite

 

 

  •  ¼ ts  salt

 

 

Bland eggeplommer med sukker og pisk luftig, tilsett mascarpone og rør glatt. Hvis du opplever å få klumper i denne så pisker du videre med mikseren slik at alle klumper blir borte og du får en fin konsistens :)

Pisk eggehvitene stive med en klype salt. Bland eggehvitene med ostekremen.

Sprøyt på muffinsene med en rund tyll.

Dryss til slutt på kakao på toppen.

Sett Tiramisu cupcakes i kjøleskap i 20-30 minutter før du setter tennene i dem :)

Enjoy!

Double chocolate chip cookie



Kommende søndag er det kjeks og småkaker som står på planen i Hele Norge baker.

Dere skal derfor få mine beste oppskrifter på både cupcakes og cookies denne uka!

Først ut er:

Double chocolate chip cookies

  • 50 g usaltet smør

  • 400 g mørk sjokolade

  • 2 egg

  • 170 g muscovadosukker ( vanlig sukker kan brukes)

  • 5 tvist på Dr. Oetkers vaniljetvister ( frø fra en vaniljestang)

  • 85 g mel

  • 1/2 ts havsalt

  • 1/2 ts bakepulver


Dette er nok til 12 store cookies.

Legg smør og 200 g sjokolade i en bolle og varm dette over vannbad.

Visp sammen egg, sukker og vaniljefrø og ha i den smeltede sjokoaldeblandingen.

Rør dette godt til alt er blandet.

Sikt så i melet i 3 omganger. Vend melet i røren med en slikkepott og skrap godt ned på kantene hver gang.

Ha til slutt i den hakkede sjokoalden og fordel røren på 2 brett.

Hos meg veiet jeg hver cookies til ca 70 g.

Stek disse på 170 grader i 10-15 min.

Når de kommer ut skal de være myke og du skal ha en følelse av at de kanskje er litt understekte.

Avkjøl kjeksene på rist :)



TIPS: Finner du en oppskrift eller en oppskrift på en matblogg som inneholder vaniljeessens så styr unna dette. Erstatt essensen med en ren vaniljesmak fra en vaniljestang eller en vaniljetvister fra Dr. Oetker.



Å være mamma til 4 barn kan både være stressende og utfordrene.

Å få alenetid sammen med alle innimellom er veldig viktig og Annika er den som alltid spør om å få bake.

Det er hun som står bak dagens oppskrift men det aller gjeveste var nok å få smake på deigen....

Cookiesene får de ikke smake på før det blir helg :)



Ønsker dere alle en fantastisk herlig dag og vil avlutte med et lite ord for dagen:

Good times and bad times are part of living. It is difficult to fully appreciate joy until you have tasted sadness. Laughter is sweeter if you have experienced tears. There may be times when you feel like you're stuck in a dry and desolate place, but an encouraging call or a hug from a friend can be an oasis; beauty in the desert. Though it may not be easy, try to remember that the trials are going to help you fully experience the joy on the horizon.

Klem!





Marsipankake med sjokoladekrem og bringebærmousse



Jeg er ikke så glad i den helt alminnelige marsipankaka som de fleste kaller: Lukket valnøtt.

Den blir rett og slett for søt for min gane.

Kaker skal være søte tenker du og det er jo sant men ved å fylle marsipankaken med bringebærmousse og sjokoaldekrem får du en kake som er "i tiden"

Kaken har i alle fall blitt en favoritt hos noen av mine beste venner!

SUKKERBRØD

Et sukkerbrød er ikke vanskelig å lage. Min erfaring er stedet hvor de fleste feiler er under stekingen. Man understeker bunnen slik at den faktisk synker på midten.

Stek sukkerbrødet godt og gjerne 3-5 minutter lengre enn oppskriften tilsier.

BUNN

Videre kan jeg anbefale å bruke en nøttebunn sammen med sukkerbrødet i en marsipankake. Det gir en fin konsistens og en god smaksopplevelse. Man får noe ekstra å bite i:)

Dere som kommer fra Vestlandet har sikkert en tradisjon med å lage det som kalles: Hvit dame? Der kombineres en nøttebunn med en sukkerbunn. Kjempegodt!

NØTTEBUNN

  • 90 g eggehvite

  • 90 g sukker

  • 60 g hasselnøtter

  • 18 g hvetemel


Hakk nøtter og hvetemel i en matprosessor. Pisk eggehvite og halvparten av sukkeret til stiv marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk det inn. Vend inn nøtteblandingen inn i marengsen med en slikkepott. Stekes i en form a 20 cm på 180 grader i 20-30 min

SUKKERBUNN 2 stk

  • 6 egg

  • 150 g sukker

  • 90 g hvetemel

  • 60 g potetmel

  • 10 g bakepulver


Pisk egg og sukker til eggedosis og sikt det tørre i. Rør forsiktig. Fyll to former a 20 cm og stek på 175 grader i 30 min

FYLL

  • Sjokoladestøpt 1-2 mm lag med 75 g sjokolade.

  • Bringebærmousse

  • Sjokoladekrem

  • Ferske bringebær


SJOKOLADESTØPT LAG

Dekk en 20 cm form med bakepapir i bunnen. Smelt 75 g sjokolade og hell dette i formen. Avkjøl i kjøleskap.

BRINGEBÆRMOUSSE

  • 200 g bringebær

  • 50 g sukker

  • 2 gelatinplater

  • 2 1/4 dl fløte


Kjør bringebærene sammen med sukkeret i en hurtigmikser. Gni blandingen gjennom en sikt slik at frøene blir fjernet.

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann.

Varm opp 1/3 av bringebærpureen i en liten kasserolle.

Klem vannet godt ut av gelatinplatene og rør dem inn i den varme bringebærpureen til de oppløses. Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn resten av den kalde bringebærpureen.

Hell alt over i en bolle. Vend inn myk pisket krem, litt etter litt, og hell moussen over nøttebunnen i formen.

SJOKOLADEKREM

  • 200 g smeltet sjokolade ca 40% ( blanding 33% og 53% callebaut)

  • 200 g g kremfløte


Pisk kremen og vend smeltet sjokolade i kremen.

MONTERING AV KAKEN

  • 3 dl pisket kremfløte

  • 800 g marsipan (pals) hvit (naturellfarget)

  • roser til pynt

  • glasur


Start med nøttebunnen og legg den nederst.

Legg på det støpte sjokoladelaget. Legg deretter bringebærkrem oppå.

Legg så sukkerbunn oppå og dynk denne med sitronsaft, sitronbruk eller appelsinjuice.

Legg bringebær oppå og dekk med sjokoladekrem.

Legg til slutt siste lag med sukkerbunn oppå og dekk kaken med pisket krem.

Trekk kaken med marsipan og pynt!

Velbekomme!


Slik ser den da ut innvendig :)


Ha en strålende dag dere!


Signaturbakst - Program 1 - Hele Norge baker

Vi er igang!


Da vi fikk vite at den første oppgaven skulle være en 3-lags kake tenkte jeg at jeg MÅTTE lage den samme kaken som jeg gjorde på audition.

Det var 5 gode grunner til mitt valg.

  1. Jeg ville rette på de feilene jeg hadde gjort på audition. HAr du også bakt katastrofekaker? Du klarer bare ikke finne roen før du har fått gjort ting på nytt igjen. Slik følte jeg det også.

  2. Vise dommer Pascal at jeg faktisk kunne lage en krem som ikke var tørr.

  3. Holde det enkelt og gjøre noe jeg har gjort 100 ganger før. Første runde er alt nytt og spenningen ekstra stor.

  4. Skille meg ut fra de andre deltagerne som kanskje ville gå for sjokoladekaker?

  5. Over 50 % av kakene som selges i konditorier i Norge i dag er marsipankaker så derfor er en marsipankake noe man kan kjenne seg igjen i hjemme.


Personlig er mine favoritt smakskombinasjoner bringebær og sjokolade og derfor måtte jeg også ha dette i kaken. Kaken skulle nemlig si noe om meg som person.

Å være på TV var for meg veldig rart. Jeg var nokså fokusert og kanskje litt sjenert. Særlig den aller første dagen.

At jeg har en slik dyp respekt for Pascal og det han gjør gjorde ikke denne konkurransen for meg noe enklere. Bare Pascal kom i nærheten av meg begynte jeg å skjelve. HAHA.

Følg med neste søndag for flere nervøse episoder :)

KLAR, FERDIG BAK!

Før jeg startet hadde jeg disponert tiden i hodet mitt slik:

  • 30 min nøttebunn

  • 30 min sukkerbrød

  • Hviletid men jeg lagde roser

  • 30 min lage bringebærmousse og sjokoaldekrem

  • 30 min montere kaken

  • 30 min til overs til å legge lokk og pynte.


So far so good....


DOMMEN

Pascal og Øyvind tok seg god tid til å smak på alle kakene og de var utrolig kritiske. Ingenting ville slippe gjennom deres godkjenning om det ikke var bra nok.

Man vet heller  ikke før man skjærer i kaken om man har lykkes så da Pascal løftet ut kakebiten og jeg så lagene lå slik jeg ville ble jeg så utrolig glad inni meg. Jeg pustet lettet ut:


Å få høre at kremen var god på smak og at den var rund og UTEN tilsetningsstoffer....ja dere hørte dere han sa det! HA!

Det var for meg fantastisk.

Jeg tror at mange frem til i dag har satt meg i en bås: En rosa cupcakebloggerbås.

Slik så kaka ut innvendig:


Pascal gir tilbakemeldinger på smak og sier at sjokoladekremen min er myk og rund og at bringebærkremen er frisk og god!


Det var noen småfeil på kaken som jeg skal kommentere i neste innlegg hvor du også får oppskriften :)

Oppskriften på min marsipankake kommer om få minutter!

Fikk du med deg programmet i går? Du kan se det i reprise her. Alle oppskriftene til de andre deltagerne finner du også på Tv3. Håper dere legger spor av kommentarer også der :) Det er hyggelig for alle deltaerne å få tilbakemeldinger.

Alle bildene i dagens innlegg er fra TV3 og om du vil følgemed hvordan det går videre i Hele Norge baker så sett på tv klokken 20.00 kommende søndag!

Da er det cupcakes som skal lages.....

Og denne rosa cupcakebloggeren skal fortelle mer om hvor stresset hun er:


Hva synes du så langt?

Er du enig i at programmet var bra?

Jeg satt og lo nesten hele tiden.....

Vi sees snart igjen...







Butterdeig



Butterdeig er noe jeg alltid har skygget unna å lage. Tidkrevende, kjedelig og altfor "enkelt" for meg.

Skal du mestre baking eller har mål om å bli konditor må du lære deg butterdeigens rariteter.

I mange av mine kakebøker står det: Kjøp butterdeig på butikken det er lettere og du sparer deg for mye pes. Det er jo ikke rart at man skygger unna etter slike råd fra konditorer/forfattere.

Pascal skriver også i sin bok at butterdeig er vanskelig men han gir håp når han fortsetter setningen med: men ikke umulig å få til.

Så med DE ordene i hodet startet jeg min baking.

OPPSKRIFTEN

  • 1 kg hvetemel

  • 400 g kaldt vann

  • 20 g salt

  • 300 g usaltet smør til deigen

  • 500 g usaltet smør til kjevlingen


Ha salt, mel, smør og vann i kjøkkenmaskinen med eltekrok sår det i oppskriften.

Her strides de lærde allerede. I noen av mine bøker står det at smøret skal smeltes og blandes med vannet. ( Bo Friberg)

Jeg fulgte oppskriften til Pascal. Jeg erfarte at jeg måtte ha litt ekstra vann i deigen for ikke å få en for tørr deig.

Det viktigste når du baker er: bruk litt sunn fornuft. Om du merker at deigen ikke henger sammen så må du alltid tenke på konsistensen du ønsker å oppnå. Ha i nok veske til at deigen blir smidig men ikke for våt.

Sett deigen i kjøleskapet i 1 time. Husk å ha plastfolie oppå slik at den ikke tørker ut.

KJEVLE OG BRETTEPROSESSEN

For å forstå hvorfor vi skal gjennom en slik tidkrevende prosess som butterdeig er må vi skjønne hva deigen egentlig er og hvilken konsistens vi er ute etter.

På engelsk heter dette "puff pastry" og det er faktisk et mye mer dekkende ord synes jeg for det er jo akkurat det som skjer med butterdeig. Den "puffes" opp til ekstreme tilstander og du har null kontroll utenfor ovnsvinduet. Du kan bare sitte enten å gremme deg av egen prestasjon eller å fryde deg over hvor vanvittig flink du er.

Jeg valgte selvsagt det siste alternativet :)

Inni alle disse lagene av luft skal det ligge smør. Det skal være 729 lag i en butterdeig.

Litt matematikk skader ingen. Hele prosessen er som følger:

  • Kjevle deigen ut til en firkant og legg smør inni.

  • Kjevle deig til rektangel-brett

  • Kjevle deig til rektangel -brett

  • Avkjøl



  • Kjevle deig til rektangel-brett

  • Kjevle deig til rektangel -brett

  • Avkjøl



  • Kjevle deig til rektangel-brett

  • Kjevle deig til rektangel -brett

  • Avkjøl

  • Klar, ferdig BAK!


Regnestykket ser slik ut: 3x3x3x3x3x3=729

Avkjølingen skal vare i minst 45 minutter.

Her følger noen bilder for de som er kreative og som lærer ved hjelp av bilder :)



Så kjelver du til deigen ser slik ut:



Så bretter du deigen:



Så kjelver du til du får et rektangel igjen.

Gjenta denne prosessen 3 ganger så er deigen din ferdig :)

Nå har jeg som sagt fordypet meg litt i butterdeig og hva man kan lage med dette.

Her er noen ideer:

  • Terter

  • Småkaker

  • Napoleonskake

  • Desserter


Kom gjerne med ideer så fyller jeg på listen.



Palmiers



Nam nam, rullet butterdeig med sukker!

En deilig start på en søndag morgen.

I dag var det min tur å stå opp med Christian og da han våknet klokken 6.15 bestemt jeg meg for å bake litt til frokosten.

Med Christian i tripp-trapp stolen og som trofast publikum begynte jeg å lage disse herlige småkakene.

OPPSKRIFTEN

Ifølge Pascal sin bok skal 500 g butterdeig gi 10 palmiers. Et enkelt regnestykke tilsier da at hver enkelt skal veie 50g

Mine veide bare 25 g.

Kjevle deigen til en leiv som er 30x70 cm. Brett sammen åtte ganger.


Slik:


Skjær skiver a 1 cm tykke. Legg dem på bakepapir og stek dem på 180 grader i 20-30 minutter.


Kjeksene skal være godt stekte og ikke se bleke ut.

SØNDAGSBAKING

Mange tanker for gjennom hodet mitt i morrest da jeg bakte disse. Lurer på hva Pascal ville sagt nå? Han hadde helt sikkert visst hvorfor denne kjeksen åpnet seg slik under steking. Mon tro om deigen skulle hvilt litt før stekingen? Jeg tror jeg lar neste brett hvile litt. Kankjse skal jeg kutte dem tynnere enn 1 cm?

Det første brettet er ferdig og jeg er ikke helt fornøyd. Konsistensen er bra og det samme er smaken men jeg lurer nesten på om jeg skal pakke inn 4-5 av disse og ta med på premieren i kveld. Kanskje Pascal har 2-3 minutter til overs til å smake på disse og fortelle meg hva jeg kunne gjort bedre?

Hva tror dere? Ta dem med eller være fornøyd med resultatet?



Ønsker dere alle en strålende søndag!

Følg meg på Instagram om du vil få med deg hva som skjer i kveld :)

Vi sees snart igjen :)





Påskeegg



Snart  er det påske og det er tid for å lage egg i alle varianter.

Mitt første bidrag er et rosa kakeegg!

Du tenker kanskje nå at å lage noe slikt klarer jeg aldri, men ikke mist motet for du trenger verken en egg-kakeform eller fantastiske bakekvalifikasjoner for å lage dette :)

KAKE-EGGET

Selve kake-egget er laget av en sjokolade langpanne og skjært i formen.

Du kan også kjøpe et egg og fylle dette med sjokoladekake, lukke det og så fryse det. Når du så tar det ut vil du ha en sjokoladekake i form av et egg.

Hvis dere vil jeg skal vise dere bilder av hvordan jeg lagde det så må dere legge igjen en kommentar i feltet under.

Kake-egget dekkes så med en sjokoladekrem etter ønske.

DEKKE KAKEN

Hemmeligheten bak fint trukket kaker og et slikt egg er: Du må kjevle en leiv som er 2,5 ganger så stor som kaken er høy eller bred.

Har du en kake på 20 cm i diameter så kjevler du en leiv på ca 50 cm. Mitt egg er ca 18 cm så jeg kjevlet fondanten min ca 50 cm.

Når du da legger fondanten over kaken vil du veldig enkelt kunne trykke og løfte bort alle foldene på kaken.

Skjær så bort det som er for mye og sett egget på et fat.





For å feste blomstene fint oppå egget så la jeg en tråd rundt egget for å se hvor linjen skulle gå. Deretter festet jeg blomstene med glasur.



Til slutt er det veldig pent å ha en fin liten knopp inni blomsten av glasur.

Er du ikke flink på å sprøyte så fester du en liten perle i midten. Dr. Oetker har flotte perler som passer til dette.

PREMIEREFEST

I morgen er det premiere på Hele Norge baker og jeg gleder meg til å treffe de andre deltagerne i Oslo.

Sammen skal vi se på programmet og fryde oss over alle rare ting vi har sagt.

Jeg gleder meg!

Har vært på shopping og funnet meg en kjole og nye sko.



Klar, ferdig BAK!

Følg meg på Instagram for å få med deg alt fra premierefesten :)

Vi sees snart igjen...

Og du... ikke glem å legge igjen en kommentar hvis du trenger blondineforklaring på påskeegget :) Da lover jeg å komme med Del 1 - påskeegg denne uken :)

Amerikanske pannekaker



Jeg har alltid lurt på hvorfor amerikanske pannekaker er så tykke?

Regnet nesten med at det var mye bakepulver eller annen kjemisk skit i dem som gjorde dem så tykke så jeg har aldri fordypet meg helt i det.

Men nå har jeg!

For å få fluffy, deilige og tykke pannekaker må du bare skille eggene!

FØRST LITT BASIS KUNNSKAP

Jeg har en god venn som jeg ringer når ting går galt på kjøkkenet. Han er mitt leksikon og oppslagsverk når det kommer til smakskombinasjoner.

Noen ganger ringes vi når jeg sitter i bilen inn til Oslo og det er slik med han at når han får et spørsmål så begynner han bare å prate og kan prate om et emne i det uendelige.

Jeg har lært mye av denne karen, som forøvrig blogger under navnet: Hobbykokken ;)

I vinter snakket vi om skum. Han sa til meg: Har du tenkt på Anne Brith at det meste vi baker faktisk er  skum?

SKUM

Skum er i bredeste forstand bobler i en veske.

Sukkerbunn er jo egg pisket opp til skum. Man tilsetter jo mel og bakepulver men hele ideen er jo å bevare luftboblene i eggedosisen/skummet for å behode den flotte konsistensen.

Marengs er jo også skum. Har du sett hvor flott eggehvitene skummer når du starter å piske?

Hva pakker vi i baksten vår for å lage skum? Jo gjær eller bicarbonat.

Alle typer mousse er skum og marshmallows er skum fordi man pisker opp en italiensk marengs først som oppfører seg som skum og slik kan jeg vel fortsette i det uendelige.

Disse amerikanske pannekakene jeg skal komme med oppskriften på er inget unntak.

Ved å skille eggeplommer og eggehvite, stivpiske eggehvitene så får du altså så flyffy pannekaker du aldri har smakt maken til!

AMERIKANSKE PANNEKAKER

  • 6 egg

  • 3 1/2 dl mel

  • 2 ts bakepulver

  • 4 dl melk

  • litt havsalt


Skill eggene.

Ha mel, bakepulver og melk i eggeplommene og pisk til en glatt røre.

Jeg hadde alt dette i min Kitchenaid med grinden og lot den gjøre jobben med å lage dette til en fin blanding.

Stivpisk eggehvitene og fold dem inn i eggeblandingen.



Stek små pannekaker.

Hos oss ble dette ca 20. stk og det var nok til 5 barn og 1 voksen. Men lag denne porsjonen og frys heller ned ferdigstekte pannekaker til en ukedag hvor du trenger en oppkvikkende frokost.

Jeg liker også veldig godt at det ikke er sukker i selve røren da det ofte blir masse sukker/ sirup oppå :)

Server pannekakene med sirup, banan og hasselnøtter.



God frokost!

Ønsker dere en fantastisk dag :)





Norges fineste roser?


Hobbykokken har verdens beste poteter, Trines matblogg har verdens beste fiskesuppe, pepperkaker, fastelavensboller og boller og her på Villa Perlesukker finner du noen av Norges fineste roser.

Det er kanskje litt "kleint" å si mener du men jeg tenker: Er det noe galt i å mene at man er god på noe?

HELE NORGE BAKER

Hele Norge baker - programmet som begynner på TV3 på søndag kl. 20.00 har ikke engang startet og det har kommet rasende mail i min innboks både i går kveld og i dag.

Grunnen er den lille presentasjonsfilmen av meg som ligger ute på facebooksiden til Hele Norge baker.

Helt til slutt sier jeg: I bloggverden har jeg frem til i dag ikke sett andre som lager finere roser enn meg.

Har du blogg? Lager du også fine roser? IKKE FØL DEG STØTT av min uttalelse.

Husk på at dette er en konkurranse!

Da jeg bestemte meg for å være med bestemte jeg meg også for å gå for gull!

Noe annet ville være utenkelig for meg som er et konkurransemenneske. Denne filmen er tatt opp mens forberedelsene til konkurransen var godt igang og jeg hadde kun fokus på å være best!

Komme til finalen- DET VAR MITT ENESTE MÅL!


VILLA PERLESUKKER

Her på bloggen gir jeg av hele mitt hjerte. Jeg deler alt jeg tenker, føler, drømmer om, baker, pynter og mer til. Denne bloggen er mitt paradis.

Intensjonen er å skape bakeglede og inspirere dere andre til å tørre og bake mer!

Jeg vet at mange der ute har hatt nytte av denne bloggen i gode og vonde tider.....jeg selv har også brukt bakingen som terapi når det har stormet som verst.

Jeg deler min kunnskap og svarer på spørsmål og akkurat dette var veldig vanskelig formeg i Hele Norge baker for hva skulle jeg gjøre når de andre deltagerne spurte meg om hjelp?

Skulle jeg dele min kunnskap og risikere å ryke ut eller skulle jeg være fokusert og si at jeg ikke ville svare.

Det var episoder hvor jeg kom i konflikt med meg selv. Ønsket om å hjelpe de andre ble skygget av målet som var å vinne.

Hvordan jeg takler det må dere bare følge med på for å finne ut men jeg kan forsikre dere om at det ikke var enkelt!


Her er noen sitater fra Northug:

Om jeg er uslåelig? Jeg må ha iallfall ha en dårlig dag dersom noen skal slå meg.

Jeg skal henge så lenge jeg makter. Jeg går til jeg dør. Det er bare å holde hjertestarteren klar.

Link gjerne til andre kakeblogger i kommentarfeltet :)

Ha en fortreffelig dag!























Stjernedessert



Ikke bare ser denne desserten herlig ut men den smaker også nydelig!

Desserten passer både til voksne og barn og den er akkurat passe stor til å avslutte et godt måltid med. Lag denne når du skal feire en stjerne!

STJERNEDESSERT

For å lage denne desserten trenger du:

  • Formkake eller ferdigkjøpt kake fra butikk.  Sitronkake fungerer helt fint ;)

  • 150 g jordbær

  • 150 g blåbær

  • 1 pk kremfløte

  • Sukker etter ønske

  • Utstikker


Desserten er nok til 6 porsjoner.

SLIK GJØR DU

Stikk ut stjerner eller andre former med en utstikker.

Legg restene nederst i et glass og legg finhakket jordbær og blåbær oppi glasset.

Dekk dette emd en stor skje pisket kremfløte.

Legg igjen jordbær og blåbær oppå og pynt med en stjerne på toppen.

TIPS: For en mer voksen variant kan du dyppe stjernen og kakerestene i litt likør.



Server en annerledes dessert!

Her hos oss er eldstemann ikke så glad i jordbær så jeg erstattet jordbærene med banan og det var like godt!



Ønsker dere en herlig dag videre!



Enkel formkake

Dette er den enkleste av alle formkaker og derfor klarer alle å lage denne!

Denne kaken klarer du til og med å lære deg oppskriften på utenat.

Kaken heter i Sverre Sætre sin bok Den store kakeboken: Formkake 1+1+1+1. Det vil si at det er det samme forholdet mellom egg, sukker, mel og smør.

Jeg skal bruke min  til en deilig dessert så jeg valgte å smaksette den opprinnelige oppskriften med 2 ts vaniljesukker.

FORMKAKE

    • 250 g egg ( 5 stk)

 

  • 250 sukker

 

 

  • 250 smeltet smør ( fingervarmt)

 

 

  • 250 g mel

 

 

  • 2 ts vaniljesukker

 

 

Pisk sukker og egg til eggedosis.

Bland inn smøret og ha i siktet hvetemel og vaniljesukker. Rør forsiktig men godt.

Hell røren i en brødform på ca 2 liter.

Stek kaken i 50 minutter på 180 grader.

Sjekk om kaken er ferdig ved å stikke en pinne i kaken etter 45 minutter. Kommer pinnen tørr ut er kaken ferdig :)

FORMKAKER

Formkaker kan også brukes til å fylle i muffinsformer og lage deilige cupcakes av. Røren til denne formkaken er noe rennende så om du skal fylle muffinsformer så anbefaler jeg deg å ha røren i en sprøytepose og få fylle formene.

Formkaker er variable i det uendelige. Du kan smaksette dem med sitronsaft/skall, appelsinsaft/skall eller kakao. Ha nøtter eller annet kydder i og du får en mer spenstig variant.

Enten du trenger kake til foreldremøtet, dugnaden eller seminar så passer en slik kake fint og du lager den raskt!

Denne uken har rast avgårde og det er i dag bare 1 uke igjen til premieren på programmet Hele Norge baker begynner.

Jeg gleder meg veldig til å se det men gruer meg litt også .... rart å se seg selv på tv :)

Ønsker dere alle en strålende dag videre!

Takk for at du stakk innom og legg gjerne igjen en kommentar før du klikker deg ut igjen :)

hits