Sitronkaker

14.12.2015 - 17:11 18 kommentarer



Dette er julens aller beste og mest friske småkaker. Jeg lover! 

Grunnen til at de er så gode er kombinasjonen mellom den syrlige sitronkremen og den søte kjeksen. 

Liker du ikke sitron så lager du disse med appelsinfyll eller med bringebærfyll.

  • 250 g smør
  • 250 g sukker
  • 1 egg
  • 1 ts vaniljesukker eller 1 vaniljestang
  • 500 g potetmel
  • 125 g hvetemel 

Ha smør og sukker i en bolle og miks dette med grind til det blir hvitt.

Ha i egget og bland dette godt sammen.

Ha vaniljesukker, potetmel og hvetemel i en bolle og sikt det i resten av deigen.

Kna godt til du får en fast og fin deig.

Trill små kuler som du setter på stekebrettet. Trykk hver kule flat i hånden din og legg den på bakeplaten. Trykk forsiktig et hull ned i midten med tommelen din.

Hvert brett kan ha 16-20 småkaker.

Størrelsen skal være som franske makroner eller en 5 kroning.

Stek småkakene midt i ovnen i ca 10 minutter på 180 grader.

Ta dem ut og fyll dem med sitronkrem. Sett dem tilbake i ovnen i 2-3 minutter. Småkakene skal være lyse etterpå.

Sitronkrem:

  • 4 egg
  • 120 g sukker
  • 2 ss raspet sitronskall
  • 80 g sitronsaft
  • 40 g usaltet smør
  • 1/2 klype salt

Ha alle ingrediensene i en kjele og rør dette med en visp godt sammen.

Bytt vispen med en slikkepott og sett platen på lav varme. Ha tålmodighet og rør godt hele tiden. Når kremen tykner er den ferdig.

For appelsinsmak bytt ut sitronsaft med appelsinsaft (fra appelsiner! ) og skall fra appelsiner. For bringebærsmak trenger du saft fra bringebær.

Her er noen spørsmål og svar som kan være nyttige:

Hvordan oppbevarer du småkakene for at de skal holde seg frem til jul eller holde seg lenge?

I en boks i fryseren.

Må Sitronkremen lages i forveien og avkjøles først? Eller skal den bare røres sammen mens kakene stekes og legges på varm i de siste minuttene av steketiden?

Den kan lages rett før. Det går fint. Men det er mulig lettere å fylle kakene om den er avkjølt Uttrykksikonet smile

Kan man bruke vaniljekrem? Eller blir det rart?

Det går helt fint. Småkakene blir søtere men det går bra.

Bruker du pappesker, plast el tradisjonelle kakebokser i fryseren? Blir kakene de sprø når de tiner?

Jeg bruker bare pappesker. Noen ganger legger jeg småkaker i porsjonspakker som feks cellofan, knyter eller taper dem ikke igjen og setter disse posene inn i en kakeeske av papp. Slik fryser jeg det.

Hvor får man kjøpt pappesker? Hvis man ikke får tak i det, hvordan bør de da oppbevares i fryseren?

Søstrene Grene, Ikea, Nille, Europris. Noen bruker til og emd skoesker.

Hjelp, Anne Brith! Jeg står og baker, men har ikke nok potetmel!! Noe jeg kan bytte det med?

Alle har en bakekrise innimellom og dette løser du ved å bytte potetmel med mel.

Hjelp, noen av kakene sprekker!

Du har nok bare knadd ekstra mye på dem. Og det er helt ok. Mine hadde også noen spekker her og der. 

Enjoy!



Følg meg gjerne på Instagram eller snap dere! annebrith.no

Visste du at jeg er nominert og er semifinalist i hele 4 kategorier i årets Vixen Blogaward?

Stem meg gjerne inn i finalen om du mener jeg fortjener det.

Årets livsstilsblogg 2015  // Årest stjerneskudd 2015 // Årets matblogg 2015  // Folkets favoritt 2015 

 

18 kommentarer

Barbro

14.12.2015 kl.17:14

Åh de tror jeg at jeg må teste ut! Så nydelige ut :)

Anne Brith

14.12.2015 kl.17:15

Barbro: Takk :) De smaker himmelsk :)

Lydia

14.12.2015 kl.18:55

Du får det jo til å se helt fantastisk ut du da! Namnam! <3

Anita Torve

14.12.2015 kl.20:21

Lagret oppskriften på baileyskulene dine, men nå kommer bare disse sitronkakene opp...og finner ikke igjen oppskriften på de lenger buhuuu :-( KJøpte inn baileys for å lage disse :-(

Hege

14.12.2015 kl.20:26

Hei. Dette høres veldig godt ut. Jeg lurer på: Hva er denne "grinden" som man skal mikse smør og sukker med?

Anne Brith

14.12.2015 kl.20:35

Anita Torve: Jeg prøver å fikse dette.... har sendt spørsmål til de som sitter med det tekniske.

Har du gått inn på kategorien jul? Eller konfekt?

Anne Brith

14.12.2015 kl.20:38

Hege: Har du en kjøkkenmaskin? Det følger med en piskeris og en eltekrok pluss en grind. En grind er den flate greia :P

Anne Brith

14.12.2015 kl.20:58

Anita Torve: http://annebrith.blogg.no/1450092441_baileyskuler.html

Trude

14.12.2015 kl.22:36

Kan disse oppbevares som andre julekaker i kakeboks i romtemperatur? Isåfall hvor lenge?

Anne Brith

15.12.2015 kl.06:37

Trude: Det går fint. Noen uker går helt fint :)

Trude

15.12.2015 kl.13:16

Så flott. Har akkurat bakt en runde og de smakte himmelsk :)

JaBi

15.12.2015 kl.20:54

Disse skal jeg prøve :-) Uten kremen er det jo det samme som tradisjonelle sandnøtter: den aller tristeste småkaken jeg kan huske fra egen barndom, men jeg har aldri tenkt på at de kan fylles! Tusen takk for tipset! Skal se sandnøtter når nye høyder på denne måten!

Jill

16.12.2015 kl.08:53

Disse har jeg prøvd, og ble nydelig gode :-)Ikke så innmari fine på utseende, men smaken var der ;-)

Anne Brith

16.12.2015 kl.10:10

Jill: hehe smaken er viktigst :P

Merete

16.12.2015 kl.11:50

Heisann... dette må jo bare prøves ut, men hva i all verden er en grind? ser du prøver å forklare men dumme meg skjønner det ikke :P jeg har en Kenwood, der følger det med en ballongvisp, en eltekrok og en sak med en stor K inni... er det det som er en grind? eller følger det kanskje ikke med på en Kenwood? kan man bruke noe annet? det viktigste er vel bare å få det blannet sammen...eller? ellers så må jeg bare si att jeg digger oppskriftene dine :D så takk for masse flott inspirasjon :D Mvh Merete

Anne Brith

16.12.2015 kl.12:01

Merete: En grind er den flate greia som ligger med som du setter fast i maskinen. Du har eltekrok, visp ( ballong ) og grind :) Noen kaller også dette K-element.

Beate

16.12.2015 kl.18:36

Hej, hvor længe holder de? :)

Anne Brith

16.12.2015 kl.18:36

Beate: opp til 4 uker :P Kan fryses :)

Skriv en ny kommentar

hits