hits

En annerledes førjulstid

18.11.2016 - 12:46 28 kommentarer

Annonse

Jeg føler at julen kommer raskere og raskere for hvert år. I oktober føler jeg at jeg har god til til alt men så plutselig er det november og alt stresset slår inn. Det er pakkekalendere, juleverksted, julegaveshopping, luciafeiring, nissefester, julefrokoster og juleavslutninger. 

Jeg raser avgårde i et tempo som ikke ligner grisen. Med julegavelisten i den ene hånden og minstemann på 4 år i den andre. Jeg haster avsted som en stresset høne. Inn og ut av butikker. Musikken spiller, det glitrer i hvert butikkvindu og visakortet tar nesten fyr av all bruken. Så stopper jeg opp og tenker:

Hva er det jeg driver med? 

Er det slik jeg vil ha det i den mest koselige tiden på året?

Førjulstiden er jo akkurat det! Den mest koselige tiden på året. 

Hvor ble det av de rolige frokostene med tente lys? Kveldene vi samlet oss rundt middagsbordet og leste julefortellingen til barna? Hva skjedde ettersom juleforberedelsene nå bare består i shopping og stress?

Hva med kalenderen til barna? 

Det er ingen grense mer på hvor fine disse skal være. Først skal det helst være en sjokoladekalender, så en liten pakkekalender, helst lego eller annet og oppå det igjen en egen kalender som er designet mot interessen for det ene barnet. Jeg vet om mange barn som har mer enn 2 kalendere. 

Jeg har vært med på det kjøret selv. I fjor fikk Annika en egendesignet kalender fra WOW. Hun fikk hver dag noe fra butikken og vinterkolleksjonen. Da jeg så hva det gjorde og hvilket fokus dette fikk fant jeg ut at dette rett og slett ikke var bra. 

Det er mange mennesker der ute som ikke har midler eller lyst til å være med på dette kjøret. Og jeg tror oppriktig talt at jo flere bloggere som skryter av overdådige kalendere til flere tusen, jo flere mennesker får vi til å føle seg utilstrekkelig.

Jeg har derfor vurdert å gjøre noe helt annerledes i år. 

Jeg dropper 96 pakker. 

Det materielle fokuset skal bort og vi skal finne den ekte gleden igjen, sammen som familie. 

Vi skal derfor kun ha en kalender som familie. Julekalenderen fra Snøfall. 

Vi skal sammen sette oss ned hver kveld klokken 18.00 og se på NRK Super. 

Serien som går hver dag i desember frem til julaften handler om Selma, som faktisk ikke har en familie. Å få en familie er hennes høyeste ønske. Selma tror på julenissen og sender han også et brev. Hun havner etterhvert på Snøfall og vi får følge ferden hennes her helt frem til julaften. 

Kalenderen Snøfall gis ut av Cappelen Damm og kan kjøpes i alle dagligvarebutikker.

For når jeg da tenker etter: Hva er det som er viktig? At barna har fått en fet ting de kan vise på skolen hver dag? Eller er det tiden vi som familie bruker sammen som er viktig?

Bake pepperkaker, lese høyt etter middag, samles i dobbeltsenga til mamma før leggetid, gjøre en god gjerning, hjelpe en som trenger det eller tenne lys for alle de vi savner? De koselige tingene. Gjøre det som ikke kan kjøpes med penger. 

Vi tar så mange ting for gitt og har blitt altfor glad i materielle ting. Sannheten er bare at det ikke gjør oss veldig lykkelige. 

Akkurat nå hører jeg på Amy Grants julesang: I need a silent night. Er det ikke det vi alle egentlig trenger?

Å droppe 96 pakker føles deilig. Det er så mye ekstra tid sammen med minstemann. Jeg og han har begynt med en lek. Hver gang jeg sier: Jeg elsker deg, sier han: Jeg elsker deg også, mamma! Så sier jeg tilbake: Jeg elsker deg mer! Og han avslutter da med: Jeg elsker deg mest. 

Det er ikke gavene som er viktige. 

Det er blikket til Christian som for første gang kjevler en perfekt pepperkakedeig. Det er gleden i øynene til Espen som ser at jeg har kledd på meg for å gå ut i hagen og lage engler i snøen sammen med han. Det er latteren til Annika som pakker ut de gamle og rare julekulene vi arvet fra bestemor. Og til slutt er det smilet til Sven som har hengt opp julestrømpene på peisen.  

Det er det som betyr noe. 

Nå skal vi sammen nyte en fin førjulstid. 

Ha en strålende fredag!

 

 

 

 

 

28 kommentarer

Hilde Kløvjan

18.11.2016 kl.13:12

Flott innlegg og er så enig med deg:-) synes det du gjør istedenfor er mye bedre og noe barne kommer til å ha gode minner om når di blir eldre <3 mens slike gaver blir nokk glemt .. Så flere skulle gjort slik:-) så et flott opplegg synes jeg det der var og blir en så koslig førjulstid hos dere<3 nyt den og kos dere<3

Lillian

18.11.2016 kl.13:14

👍 Veldig bra og helt enig

Hilsen en 4 barnsmor

Pernille

18.11.2016 kl.13:27

👍🏻

Siri

18.11.2016 kl.13:39

For noen dager siden var det kalenderen fra Forskerfabrikken som gjaldt, hvorfor har du ombestemt deg? Ha en fin førjulstid😊

Anne Brith

18.11.2016 kl.14:43

Siri: Vi har bestemt oss for å gi den bort. Ingen pakker frem mot jul her hos oss. Da kunne ikke en av barna få en kalender og 3 ikke. Så det blir slik.

Marianne

18.11.2016 kl.13:44

Flott! Her kuttet vi ut pakkekalenderen i fjor. Ble helt uvel av tanken på å skulle bruke masse tid og penger på 24 pakker som absolutt ikke trenger. Vi sparer pakkene til julaften og koser oss med en enkel kalender i dagene mot jul 😊

Sissel Alvestad

18.11.2016 kl.13:52

Blir så glad av å lese hva du skriver.😀 Så godt å flytte fokuset fra hva hver enkelt kan Få til hva dere Alle kan få som familie! God tid, gode minner og ro og masse kos i en stressende hverdag. Stor respekt til deg som tør og vil hoppe av stresskarrusellen. 👍❤

Synnøve

18.11.2016 kl.14:14

Mange gode tanker her. Og du har så rett. Men jeg hadde i grunnen gledet meg til å se hva denne forskerkalenderen var for noe rart. Den er nemlig utsolgt for lengst så jeg håpet på deg 😊

Anne Brith

18.11.2016 kl.14:42

Synnøve: Vi gir bort den nå. Sjekk facebook så finner du konkurransen.

Moa

18.11.2016 kl.15:16

Kuttet gavekalender i år vi og.

Men her skal vi IKKE se julekalender på NRK da den handler om ting det ikke skulle gått an å lage serie om, nemlig fosterbarn. Så denne velger vi bort og finner noe annet å se med vårt fosterbarn, noe som ikke skaper usikkerhet.

Turid

18.11.2016 kl.15:18

Så fint.

Så klokt og

så riktig ❤️

Tiden sammen er jo den viktigste vi har ! Tenker jeg dropper adventsgaven her også, og legger inn felles aktiviteter i stedet.

Takk for godt innspill !

😘

Turid

Turid

18.11.2016 kl.15:21

Og du, Anne Brith, det glemte jeg å skrive;

det vakre øyeblikket hvor Christian sitter i armkroken til storebror - ubetalelig og vakkert ❤️ Bedre enn noen kalendergave.

Klem

Turid

Gro.

18.11.2016 kl.16:21

Selv har jeg hold på de gode gamle tradiajonene jeg og min datter har. Hvert år lager jeg kalender. Mammakalender. Dette slår alle kalendere du får kjøpt ferdig. For den er personlig fra meg til henne. Jeg velger en dag da jeg kun handler kalendergaver. Og har da fult fokus der. Og må jeg så ligger mobilen igjen hjemme. Min datter er nå voksen, men ikke for ganmel for mammakalender. Vi velger et tema kalenderen skal gå ut på. Og det er faktisk ikke søtsaker som har stått høyest i fokus. Og dette er koselig for oss begge to. God førjul til deg og dine. 🎅🏻

Cicilie

18.11.2016 kl.16:40

Tipp topp tommel opp 😄👍🏻

18.11.2016 kl.17:03

Jeg dro fra far til mine håpefulle sammen med mine håpefulle på krisesenter selveste julaften. Så jula er ikke noe for meg. Ikke for ungene heller. Det eneste de ønsker er å ha sine nære og kjære rundt seg denne kvelden. Gaver er uvesentlige. I fjor droppet vi alle og det kommer vi til å gjøre i år også.

Men vi har det passelig fint nå med vår jul på vår måte. ❤

Anne Brith

18.11.2016 kl.19:26

Anonym: Sender deg en ekstra god klem ...... en veldig god klem <3

Anja

18.11.2016 kl.20:04

Dette er det beste innlegget du har skrevet på flere år. Tid er så mye bedre enn gavejag. Dette sveiser i tillegg familien sammen. Bravo!

Og han minstemann er aldeles bedårende (om man kan si det om en guttepjokk da)

Christine

18.11.2016 kl.23:05

Kjempe tøft å gjøre dette,men så virker dine 4 som veldig reflekterte og forståelsesfulle. Her blir det kalender til frøkna,men det er kun sjokolade i helgene,og gaver som hun trenger (bortsett fra prompepute).

22.11.2016 kl.12:15

Enig!!! Selv hadde jeg sjokoladekalender som lita å det var mer enn bra nok 😊 så det skal mine barn også få.

Det var så spennende hvilket bilde som var på sjokoladen. Å tilslutt den store biten på julaften :-D

Mona

22.11.2016 kl.14:09

Vi kjører også en enkel stil på dette. Ungene er vant til det - og de er fornøyde!

Kirkens Nødhjelp har en julekalender hvor fokuset dreier seg på andre og å gjøre noe sammen. Den skal vi bruke i år. Ungene skal fortsette å dele sjokoladekalenderen til 10 kroner som de pleier. Men nå skal vi gjøre en vri!

Anbefaler kalenderen. Googler du Gaver som forandrer verden - adventskalender , så får du den fram. Ha en fin førjulstid!

Akkamor.

23.11.2016 kl.17:17

Godt å høre.Da mine 4 store barn var små, holdt jeg på å bli gal av alt stresset med pakkekalender.Har nå en attpåklatt på 7 år som ikke spiser godter.Vi skal og se på den serien sammen og har lovt han varm kakao hver kveld.Trivsel å være sammen.💙

Ellen

25.11.2016 kl.08:06

Pakkekalender har vi aldri hatt. I år har vi legokalender kjøpt på tilbud. Da sønnen min var liten hadde vi hjemmelagd kalender fylt med aktiviteter.

Anette

26.11.2016 kl.01:06

Fantastisk!! Jeg er så enig! Jeg HATER julestresset og vi kjenner på det hvert år, både store og små. Vi skal også kjøpe snøfall. Eldste gutten får pakkekalender i tillegg, men den har jeg kost meg med og lagt mange koselige aktiviteter med familien i. Takk for at du legger lys på dette! Ha en nydelig førjulstid sammen med dine! Klem

Anne

26.11.2016 kl.20:27

Jeg vil anbefale Jostein Gaarders Julemysteriet, hvor det er et kapittel for hver dag. Leste den for mine egne barn og for elever på skolen.

God jul!

Wivivi

28.11.2016 kl.07:55

I år dropper jeg gavekalender til mine to jeg også! Pga all tiden det tar å handle alt og alle kostnadene for smånips som knapt blir brukt!!

I år får dem sjokoladekalender og flax kalender, noe de er veldig fornøyde med selv! 😊

Så kan jeg bruke de pengene jeg sparer til julegave til dem istedenfor 😊🎅🏼❄️

Ann-Theres

29.11.2016 kl.13:24

Jeg tenker at hadde flere gjort det som BETYR mest for dem i tiden, så hadde kanskje ordet julstress betydd mindre... jeg ELSKER denne tiden, og har mye mer energi til å gjøre ting nå, enn på våren, ergo gjør jeg mer, fordi jeg koser meg. Jeg og broren min hadde pakkekalender som barn( Og jeg er snart 40.) så jeg vil gi denne gleden videre til mine barn. Men så pakker jeg også inn ting som de faktisk trenger; sokker, undertøy, hansker, kinobilett, og litt julepynt. Å med en jente på 16 er det nok av ting som trengs, uten at det må koste så mye. Men poenget mitt er at folk burde kanskje bare fokusere på å nyte tiden; uansett hvordan man da foretrekker det....

Stine

30.11.2016 kl.15:43

Lite tips som jeg synes er koseligere for barna og mindre stressende; her i huset får barna en pakke hver seg, hver søndag i advent, som de åpner om morgenen når vi tenner adventslys og har en koselig familietid og slapper av med en familiefilm og pakken de får. Mindre stress enn 24 gaver for hvert barn, samtidig som det er stas for barna :-) har ikke lagt i mye penger i de, to av adventene får de en juletrepynt hver som de kan henge på juletreene sine. Så får ene en julebok, så vi kan lese og kose oss med, mens andremann får figurer som hun kan lage et teaterstykke ut fra eventyret vi leste. :-) ungene elsker denne tradisjonen, og vi koser oss uten stress :-)

Selma

01.12.2016 kl.22:23

Så vakkert sagt!!Jeg ble så rørt!!😿

Det er det peneste jeg noen gang har hørt.😊 tipper du har et like stort hjærteform som meg.😇💖💓

Skriv en ny kommentar