hits

Min historie

Dagen da alt endret seg....

Som jeg har skrevet i de tidligere innleggene så var mine aller første år på Sørumsand fylt med glade dager. Og kun det. 

Jeg husker knapt en negativ greie. Bare denne ene dagen. 

Dagen da alt forandret seg. 

Jeg var jo minst, og hadde ikke så veldig mye jeg skulle ha sagt, men jeg husker det veldig godt. Jeg husker klærne jeg hadde på meg, lukten fra kjøkkenet. Det er sikkert derfor jeg hater fiskeboller i hvitsaus. Det var det mamma hadde laget den dagen. Var det fordi vi alle elsket akkurat dette? Ville hun forberede oss med vår favorittmiddag for så å fortelle oss om det helvete vi kom til å få. Ja, for det var slik jeg så på det i etterkant. 

Og mange år etter det. 

Selvsagt var det ikke mammas "skyld" alene. Men noe i meg har aldri tilgitt dem for akkurat dette. 

Vi var samlet rundt middagsbordet og ante fred og ingen fare. 

Mamma sa det rett ut: 

Vi skal flytte hjem til nord Norge. 

HJEM? 

For meg var hjem her. Her på Sørumsand. Mosjøen var aldri verden hjem for meg. Det kom som et stort sjokk for meg og mine søstre. Man vi ble fortalt at alt skulle bli så fantastisk. Jeg husker jeg gråt. Inni meg. Der og da forsto jeg ikke hvor ille det egentlig var, men i ettertid var det mye jeg skulle ønske kunne blitt gjort annerledes. Jeg skjønte aldri hvorfor vi flyttet sørover, om planen ikke var å bli her? 

Jeg hatet mine foreldre i mange år etter det. 

Det stakk så langt inn i hjerterota å forlate min aller beste venninne Gry ❤ Men Gry og jeg skulle møtes på et helt annet sted senere i livet. 

Dog festet noen ting seg til min netthinne fra den tiden. Jeg skulle aldri lokke mine barn til å være på noe de ikke ønsket. Og skulle jeg selv få barn skulle de alltid få bestemme hvor de skulle bo. 

Med et knust hjerte og avtale med Gry om at vi måtte holde kontakt, satte jeg meg inn i bilen og kjørte nordover med familien. 

Les alle innlegg fra min historie her.

Blåbærturen

Det var en nydelig sommerdag. 

Litt som i sangen, at Pelle sa til Kari, nå går vi bort i skogen for det er så mye bær. 

Og det var det. 

Jeg minnes skogene på Romeriket som magiske. Enda den dag i dag kan jeg gå langs Glomma og forundre meg over hvor høye trærne er eller hvor magisk lyset er, der solstrålene kjemper seg forbi grankvistene.

Det var alltid mye bær å finne når vi var på tur, og opplevelsene var fantastiske. Det endte jo som regel i pannekaker med blåbærsyltetøy. Hvilket barn elsker ikke det? Slike dager var favorittdagene mine. Mamma, pappa, Siv Elin og Heidi. Familieidyll på sitt beste ❤

Jeg spiste mer blåbær enn jeg samlet i bøtta mi, og jeg tuslet alltid noen meter bak mine eldre søstre. Det føltes trygt. Men det var noe som trakk meg bortover en halt annen vei. Jeg kan ikke sette fingeren på hva det var, men jeg kom et lite stykke unna mamma og pappa. Jeg husker jeg så at søstrene mine hadde funnet en vei og gått ned til den. 

Plutselig hørte jeg noen lyder av kvist som brakk. Jeg tittet opp og min første tanke var at jeg ville finne ut hva det var. Jeg husker at jeg også kjente en stemme i hodet som sa: Nei, ikke gå mot lyden. Men jeg var som paralysert. Det var som om jeg ikke klarte å gjøre det fornuften in sa jeg skulle gjøre. Det er nok derfor jeg husker denne dagen så godt, for jeg gjorde det jeg følte jeg ikke burde gjort. Jeg burde lyttet til stemmen som sa: IKKE GÅ MOT LYDEN!

Jeg gjorde altså det, og de neste sekundene føles som minutter og jeg husker de mest merkelige ting. 

Jeg sto plutselig 1 meter unna en elg. Jeg stirret rett inn i øynene. Det første sekundet var jeg ikke redd. Det var ikke før jeg hørte mamma rope: 

LØP, Anne Brith, LØP!

Jeg sto midt mellom masse kvister og støvlene mine var et nummer for store. Jeg klarte ikke komme meg ut og rundt fort nok. 

Med bare en støvel løp jeg, så fort jeg bare klarte. Mamma var altfor langt unna, og det er jo begrensninger på hvor fort en fireåring kan løpe med en voksen elg på slep. Hjertet hamret og adrenalinet pumpet. Jeg var livredd. Jeg gråt og ropte på mamma. Men jeg så henne ingen steder. Jeg trodde jeg skulle dø. Jeg var helt sikker på at nå, nå kom jeg til å dø. 

Jeg måtte komme meg ut av skogen. Lyset var redningen min. Det var enden på skogen. Jeg gråt og gråt, men kunne ikke stoppe. Jeg hadde en voksen elg i helene. Jeg hørte mamma rope: Løp Anne Brith. 

Det var helt forferdelig. For både mamma og pappa sto på den andre siden. Altså bak elgen, så jeg kunne ikke løpe mot dem, da ville jeg blitt løpt på og tråkket på. Det hele var over på bare noen sekunder. 

Plutselig kjente jeg to sterke armer løfte meg opp. 

Det var mamma. Hvordan hun hadde klart å komme seg forbi elgen og til meg er enda den dag i dag et mysterium. Men plutselig stoppet hun opp. Med meg i armene. Hun veivet og ropte som gal mot elgen, og den stoppet, så på oss og forsvant inn tilbake i skogen. 

Mamma. 

Det var første gangen jeg erfarte at mamma var den sterkeste av oss alle. Ingen andre klarte det hun klarte!

To ting preget livet mitt fra den dagen.

1. Jeg har siden da aldri hatt helt ro i meg når jeg går turer i skogen.

2. Jeg er livredd elg. 

Dog var denne opplevelsen ingenting i forhold til det som skulle komme......

Min historie - Ingen hemmeligheter

Anne Brith 3 år ❤

Alt startet her.

På Sørumsand. 

Mitt aller første minne er fra sandkassen utenfor et hus som på langt nær var ferdig bygd. Det var en fredelig og god atmosfære. Slik det nesten alltid var hjemme. Jeg sier nesten, for det er en episode som jeg aldri glemmer. Den skal jeg komme tilbake til senere. 

Solen skinte og jeg hadde fått meg en ny bukse. Bukseselene holdt den oppe da den var hakket for stor, men jeg hadde arvet den fra min favorittsøster Siv Elin. Ingen har noen gang vært så glad for en bukse som egentlig var for stor. 

Jeg lekte sammen med kjæresten min. Han var også 3 år. Eller var vi kanskje 4 år? Sigbjørn var den snilleste personen jeg visste om. I dag er jeg usikker på om han hadde samme tanker om vårt "forhold" som jeg. Men det var noe søtt over det hele. Han var alltid der. Uansett. En dag skulle vi gifte oss. Det var jeg 100% sikker på.

Tiden på Sørumsand var preget av ro og harmoni. Jeg husker vi hadde mange venner og vi ble ofte inviterte på besøk. Bringebærsaften vi fikk av en "tante" Aud, glemmer jeg aldri. Hvor ble det av Aud, tenker jeg noen ganger. Da jeg var 3 år var Aud, ved siden av min mor, den personen i livet mitt jeg stolte mest på. 

Det var glade dager. 

Jeg husker årene på Sørumsand som kun solskinn og varme. Utrolig glade dager og det gjorde at jeg fikk et varmt og godt forhold til alle rundt meg. Jeg var trygg og fikk alltid spillerom for å være meg selv. Det var mye kjærlighet hjemme hos oss. Mamma og pappa jobbet, men ikke så mye at vi barna ikke fikk den omsorgen som vi trengte. Mamma lærte meg at alle drømmene mine kunne blitt virkelighet. Hun sa så ofte: Du klarer det Anne Brith. Hun slapp meg så ofte til. 

Mamma var veldig nøye med at vi jentene skulle bli selvstendige. Jeg tror hun ville at vi skulle oppnå det hun kanskje ikke fikk gjort. Hun var streng, men rettferdig. Og hun overøste oss med kjærlighet. Det var i alle fall slik jeg så det fra mitt ståsted. 

Jeg var minstejenta i en flokk på 3. 

Selv om vi ble oppdratt så likt som mulig følte jeg meg alltid annerledes. Mer om det også senere. 

Sørumsand var glade dager. 

Helt til den vonde beskjeden kom. Da forandret alt seg og livet mitt ble snudd på hodet ..... 

Jeg legger alle innleggene fra "Min historie" inn under kategorien MIN HISTORIE - Så blir de lett for dere å finne. Det er ikke planlagt noe når neste innlegg kommer.